Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Agencija za znanost i obrazovanje utvrdila niz nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu

MojFaks | Akademska četvrt, 25.07.2019.Agencija za znanost i obrazovanje utvrdila niz nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu

U postupku reakreditacije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Agencija za znanost i obrazovanje objavila je izvješće u kojem upozoravaju na neke sporne stvari koje su utvrdili na tom fakultetu.

Iako fakultet ima dovoljno nastavničkih i institucijskih kapaciteta da osigura dobru kvalitetu, Agencija u izvješću ukazuje da je omjer studenata i nastavnika prevelik te da pojedine skupine nastavnika imaju veliko nastavno opterećenje, piše Dnevnik.hr.

U preporukama Agencije za znanost i obrazovanje Fakultetu, stoji da moraju steći jasnu sliku o stvarnom nastavnom opterećenju nastavnika i uskladiti ga sa službenim propisima.

"Kako bi se to postiglo, treba ili povećati broj nastavnika ili smanjiti broj studenata. Uz to što je održivija u razdobljima financijske krize, prednost opcije smanjenja broja studenata povećanje je prosječne kvalitete primljenih studenata. Povećanje upisnih kvota se ne preporučuje", stoji u preporukama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, piše Dnevnik hr.

Što su nedostatci Ekonomskog fakulteta?


Prema izvješću kao glavni nedostatak Ekonomskog fakulteta navodi se prevelik broj studenata što rezultira nižom kvalitetom nastave i pomoćne infrastrukture. Također, u izvješću se preporučuje da se rad referade poboljša digitalizacijom sustava, poboljšanjem odnosa zaposlenika referade prema studentima i uvođenje redomata za referadu kako bi se smanjile velike gužve.


...Fakultet VS. tržište rada: Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje ekonomiju upisuje tisuću studenata više...


"Studenti brojeve moraju podignuti odmah ujutro u 8 sati, ako žele čim prije doći na red ili da bi uopće toga dana bili na redu, jer se brojevi izdaju do određenog vremena. Studenti dolaze u 7 ujutro i čekaju red za podizanje broja na redomatu, dok referada počinje s radom oko 11 sati", piše u izvješću.

Studenti za sve potrebe, poput prebacivanja u drugu grupu predavanja, priznavanja položenih kolegija ili žalbe na ocjenu, moraju predati molbu koja se naplaćuje 30 kuna, što se također ističe kao nedostatak.
 
"Za gotovo sve potrebe studenti moraju predati molbu koja se naplaćuje 30 kuna. Također, iznos troška rangiranja u sklopu prijava na diplomski studij od 400 kuna je previsok", stoji u izvješću, te se preporučuje da se ponovno razmotri naplata troškova postupka prijave i rangiranja.

Povjerenstvo je u dostupnoj dokumentaciji i tijekom razgovora sa studentima dobilo uvid u primjere "neetičkog i diskriminirajućeg postupanja nastavnog i pomoćnog osoblja prema studentima, koja Fakultet nije otkrio i sankcionirao", stoji u izvješću Agencije, prenosi Dnevnik.hr.

A.Z.
Foto: http://cpsrk.foi.hr
Izvor: Dnevnik.hr

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se