Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Akcija' na konzultacijama: Kupite profesorovu knjigu po cijeni od 200 kuna jer inače košta preko 300

MojFaks | Akademska četvrt, 13.03.2019.'Akcija' na konzultacijama: Kupite profesorovu knjigu po cijeni od 200 kuna jer inače košta preko 300

Tijekom studiranja susrećemo se s profesorima kojima je svejedno hoće li studenti učiti iz fotokopirane skripte, vlastitih bilješki ili s prezentacija sve dok su svladali zadano gradivo, ali tu su i oni koji inzistiraju na kupovini njihove vlastite knjige.

Opet smo tu gdje jesmo. Iz godine u godinu nema promjene, ni nakon žalbi, ni peticija, ni pokušaja da se studentima i studenticama olakša proces studiranja, jer za suprotnim- nema potrebe! Ponovno su studenti i studentice u Bosni i Hercegovini žrtve malverzacije i čega sve ne. Ističemo u ovom slučaju neuračunljivi korak jednog od profesora na Univerzitetu u Sarajevu, koji iz godine u godinu ponavlja situaciju u kojima i studente/studentice, kao i njihove roditelje, dovodi u nepovoljan položaj i stanje neugodnosti, piše portal Studomat.ba.

Izvor: Shutterstock

Kao studenti i studentice, koji imaju u cilju završiti fakultet bez značajnih problema i poteškoća privatne prirode, primorani su prihvatiti sve uvjete koje studijske obaveze nameću, bile one prihvatljive za njih, ili ipak ne. Prema pisanju portala Studomat.ba, slučaj o zahtijevanju kupovine autorskih knjiga, nametnute od strane profesora i profesorica, studentima i studenticama, godinama se provlači kroz sistem studiranja na nekoliko fakulteta u Bosni i Hercegovini, a koliko njih je još djelotvorno, a da se za njih nikada nije pročulo, ostaje misterija.

Kupovina i "akcija" profesorskih knjiga tijekom konzultacija


S obzirom na tu činjenicu, koju studenti i studentice, uglavnom prve godine, saznaju već na prvom predavanju, ove godine su, vjerovali ili ne, profesor i asistenti/ce osmislili akciju za studente i studentice, u kojoj, u terminu konzultacija, nude mogućnost kupovine knjige po cijeni od 60 KM (iznos od otprilike 227 kuna), koja važi samo za ovaj mjesec, a već od narednog, cijena se vraća na početni stadij od 90 KM (otprilike iznos od 341 kune). Kopirane knjige ne dolaze u obzir i ne računaju se kao važeće na ispitu, dok se originali rangiraju s indeksom kao obavezni materijal pristupanja ispitu.

...Odlična dosjetka: Ovaj profesor ne želi da studenti troše lovu na knjige i skripte pa je napravio nešto neočekivano...Jedino "pomilovanje", kako se označava taj termin u amfiteatru među studentima i studenticama, jest mogućnost posuđivanja nekoliko primjeraka knjiga od Asocijacije studenata dotičnog fakulteta, čime se određeni studenti i studentice imenuju i etiketiraju kao "socijalni slučajevi", što izaziva osjećaj srama i negodovanja među studentima i studenticama koji u datom trenutku nisu u mogućnosti izdvojiti određenu svotu novca na kupovinu knjige, koja važi jedan semestar, za jedan predmet. A što s ostalim predmetima i potrebnom literaturom? Što sa studentima novopridošlicama u novi grad, koji sa svojim doseljenjem vuku brojna, ne samo financijska odricanja, žrtvovanja, nego i motivirajuću poruku da sve vrijedi, nije tako crno i zaslužuje svaku žrtvu i jednog dana će da vrijedi?autor: MojFaks
izvor: Studomat.ba
foto: Profimedia/njuskalo.hr


knjigekupovina knjigaprofesorprofesorova knjigaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se