Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Roditelji izvrsnih studenata strahuju od poreza: Vraćaju nagrade i stipendije vlastite djece

MojFaks | Akademska četvrt, 14.08.2017.Roditelji izvrsnih studenata strahuju od poreza: Vraćaju nagrade i stipendije vlastite djece

Iz godine u godinu sve je veći broj različitih stipendija za studente, a istovremeno roditelji uspješnih i stipendiranih studenata koji su dobili određenu svotu novca za uspjeh ili školovanje, moraju taj novac i vratiti.

Zbog navedene situacije u redakciju Večernjeg lista javila se majka studentice čija se kći vraća mjesec dana ranije iz Hamburga, gdje je boravila pet mjeseci od ukupno odobrenih šest na temelju stipendije Erasmus, koju financira EU. Samo tako će majka izbjeći povrat porezne olakšice za kći na plaći za ovu godinu. Studentici je mjesečni iznos stipendije u Hamburgu bio 405 eura.


Izvor: Shutterstock

Naime, roditelji na koje su prijavljeni uzdržavani članovi obitelji gube pravo na poreznu olakšicu na njih ako godišnji prihod uzdržavanog člana pređe 15 000 kuna. Što je apsurd jer velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije, razne nagrade... Tako roditelji sve češće odbijaju nagrade svoje uspješne djece kako ne bi državi morali vratiti porezni odbitak, piše Večernji.

Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da se od limita od 15.000 kuna izostave nagrade i stipendije


Nedavno je roditelj vratio nagradu grada Šibenika od 10 000 kuna za svoga sina studenta FER-a, jer bi mu prihodi ove godine prešli 15 000 kuna. To je dugogodišnja praksa, ali posljednjih godina postaje sve veći problem jer se broj nagrada i stipendija povećava. Ove godine povećan je limit s 13 na 15 tisuća kuna, ali to ne rješava gorčinu koju osjećaju roditelji dobrih studenata i učenika.

...Kažnjavanje izvrsnosti: Zbog dekanove nagrade splitska studentica državi dužna 5000 kuna...


Od ove godine novina je da i studenti čiji prihod prelazi 60 000 kuna moraju prijaviti porez na dohodak. Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da se od limita od 15 000 kuna izostave nagrade i stipendije.

MOST uputio pitanje ministru financija Mariću hoće li nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh izjednačiti sa sportskim nagradama, ali odgovora nema


N1 piše da je na ovu temu zastupnica stranke MOST, Ivana Ninčević-Lesandrić, već prije mjesec dana uputila zastupničko pitanje ministru financija Zdravku Mariću. Odgovor još uvijek nije stigao.

"Iako je zastupničko pitanje Ivane Ninčević-Lesandrić ministru Mariću upućeno prije više od mjesec dana, ministar još uvijek nije odgovorio na pitanje hoće li nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh izjednačiti sa sportskim nagradama, a medijima se sve više javljaju i uspješni studenti čiji roditelji zbog različitih nagrada i stipendija gube pravo na olakšicu na dohodak", rekli su za N1 iz Mosta.


MOST-ova zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić uputila je pitanje ministru Mariću na ovu temu... izvor: Nacional

Ninčević-Lesandrić napominje da sadašnji Pravilnik o porezu na dohodak kažnjava uspješne studente te smatra da se novi semestar bliži i da odgovor ne bi trebao čekati.

...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


"Apsolutno je neprihvatljivo da nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh nisu jednako važne kao i one sportske. Apeliram na ministra Marića da hitno prilagodi Pravilnik i omogući mladima i izvrsnima kvalitetno obrazovanje. Hrvatska itekako treba poticati izvrsnost, a ne tjerati studente da odbijaju nagrade i stipendije jer si ih ne mogu priuštiti prihvatiti", rekla je Ninčević-Lesandrić.

U ponedjeljak je Ninčević-Lesandrić putem Facebooka još jednom apelirala na ministra Marića.

"Još jednom apeliram na ministra Marića da prije početka nove akademske godine izmjeni sporne odredbe Pravilnika o porezu na dohodak zbog kojih studenti moraju odbijati nagrade i stipendije kako ne bi izgubili pravo na olakšicu na dohodak. Neprihvatljivo je da se izvrsnost kažnjava, umjesto da se potiče – kakvu budućnost time stvaramo? Brojni studenti mi se javljaju s problemima vezanim uz navedeni Pravilnik – ovim putem pozivam sve koji smatraju da su nepravedno zakinuti ili oštećeni da mi se jave sa svojim pričama. Zajedničkim snagama možemo ukazati kako su razmjeri štete vrlo veliki i da utječu na puno veći broj mladih i izvrsnih nego što smo do sada imali prilike pročitati u medijima", napisala je Ninčević-Lesandrić na svom Facebook profilu.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje i na linku.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list/N1
foto: mef.unizg.hr/


porezoporezivanjeporezna olakšicaapsurdstipendijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se