Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

I dalje se 'tope' braniteljske stipendije: Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić samo za MojFaks otkriva zašto

MojFaks | Akademska četvrt, 09.02.2017.I dalje se 'tope' braniteljske stipendije: Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić samo za MojFaks otkriva zašto

Iz godine u godinu djeca branitelja dobivaju sve niže studentske i učeničke stipendije, a ove godine se taj već i ovako mali iznos spustio na samo 400 kuna.

Studenti su već u startu bili nervozni jer su već dugo čekali natječaj za "braniteljske" stipendije, a kada je on ovog tjedna ugledao svjetlo dana, doživjeli su veliko razočarenje jer ondje piše da je iznos stipendije za akademsku godinu 2016./2017. tek 400 kuna.

Prošli tjedan je ministar branitelja Tomo Medved za MojFaks rekao kako Natječaj za dodjelu stipendija ovisi o budžetu Fonda hrvatskih branitelja s čijim se predstavnicima on sastao dan ranije, u ponedjeljak 30. siječnja, te svojom najavom o skorom raspisivanju umirio nemirne studente čije se iščekivanje protegnulo do veljače.

Ovoga puta zanimalo nas je zašto se kroz godine iznos stipendija smanjuje i zašto je ove godine "pao" na samo 400 kuna te što je u pozadini trenda smanjivanja iznosa stipendije kojemu svjedočimo zadnjih nekoliko godina.

Fond se puni prilikom prodaje državnih kompanija


O tome smo razgovarali sa zamjenikom ministra branitelja i državnim tajnikom Ministarstva branitelja, Ivanom Vukićem, koji nam je rekao da puno toga ovisi o dividendi na dionice državnih tvrtki koje su u vlasništvu hrvatskih branitelja te kao takve sačinjavaju budžet Fonda hrvatskih branitelja.


Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić... izvor: YouTube

"Možete vidjeti kroz medije koliko mi inzistiramo da se prilikom prodaje državnih firmi dio novca dodijeli Fondu hrvatskih branitelja jer je sadašnje stanje fonda neodrživo i sprječava nas da uopće razmišljamo o povećanju studentskih i učeničkih stipendija. Stipendije dijelimo iz dividende i Fonda. Jedna trećina ukupnih sredstava ide za stipendiranje studenata i učenika te za Zakladu hrvatskih branitelja. Po zakonu o Fondu, to je jedna trećina od ukupne dividende. Dakle, ako je nama bilo 20 milijuna kuna dobit od dividende ove godine, jedna trećina je nešto ispod 7 milijuna kuna", rekao nam je Vukić.

...Prvi doznajemo: Napokon stiže natječaj za 'braniteljske' stipendije - provjerite kada...


Prošle godine Vlada RH "pumpala" sredstva za dodjelu stipendija, ove godine kriteriji su bili "oštriji"


K tome, Vukić kaže kako su on i ministar Medved prošle godine zatekli katastrofalno stanje kada su u pitanju stipendije jer su tada trebale biti dodijeljene prema propisanim kriterijima gdje je ukupan iznos za odobrene stipendije bio 19 milijuna kuna, a oni su imali samo 12 milijuna kuna od te spomenute dvije trećine dividende. Zbog toga im je Vlada morala dodijeliti još 7 milijuna kuna kako bi uspjeli isplatiti stipendije.

"Ove godine smo išli opreznije, s manjim iznosom i s pooštrenim kriterijima. Ove godine išli smo po kriterijima da stipendiju dobiju djeca i studenti iz socijalno ugroženih obitelji. Iznos je predviđen na temelju naših izračuna i on je rezultat onoga koliko možemo podijeliti. Ove godine imamo ukupno 7 milijuna kuna za stipendije, a prošle godine smo imali 19 milijuna, a to je velika razlika. Jako je to teško objasniti djeci , ali nažalost to su naše mogućnosti. Mi ne možemo planirati niti možemo niti možemo obećavati ono što ne možemo ispuniti", otkriva zamjenik Vukić.


Izvor: Shutterstock

Osim što je otkrio je da su ove godine stroži kriteriji za dodjelu stipendija, isto je naglasio da će se istih kriterija držati i sljedeće godine s naglaskom da prednost imaju studenti i djeca iz socijalno ugroženih obitelji.

Zanimljiva je i informacija koju je Vukić rekao, a to je da se prošle godine Ministarstvo branitelja dva, do tri mjeseca "lomilo" s Ministarstvom financija kako bi od tamo dobili tih 7 milijuna kuna koji su manjkali da bi se isplatile stipendije. No, nije poznato kako je ta situacija riješena ove godine, a ministar financija, Zdravko Marić još uvijek nije odgovorio na naš upit.

Koje bi to firme mogle napuniti Fond?


Zbog ovoga smo razgovarali i s Josipom Đakićem, predsjednikom Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i HDZ-ovim saborskim zastupnikom koji nam je rekao zašto je novca u Fondu sve manje. Naime, prošlogodišnji podaci pokazuju da se u četiri godine iz Fonda izgubilo 820 milijuna kuna.

"U Fondu hrvatskih branitelja je sve manje novca jer nema unosa novih dionica, nema priljeva novih sredstava, što je vrijednost dionica HT-a smanjena pa je iz tog aspekta i manja dividenda, odnosno Uprava HT-a je donijela odluku kako će isplaćivati
samo 10% dividende", kaže Đakić.

Na pitanje o tome, o kojim se sve državnim firmama radi kada je riječ o dionicama branitelja, on kaže da je tu najjači HT jer čak 98% portfelja Fonda čine upravo te dionice. Kada smo Đakića pitali misli li da će premijer Plenković popustiti i dopustiti braniteljima 7% dionica u HEP-u jer ipak o tome ovisi isplata "braniteljskih" stipendija, Đakić je rekao kako se uopće ne bi trebali koncentrirati na HEP nego na druge tvrtke.


Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić... izvor: braniteljski portal

"Svi su zapeli za HEP kao da druge firme nisu privatizirane. Mene interesira da uđu svježe dionice kako bi se mogla fondovska svrha dalje ostvarivati kao i zakladna svrha. Druga stvar, mene interesiraju prije svega dionice Croatia osiguranja koje je privatizirano i 28% dionica ima Vlada RH u svom portfelju. Ima i Končarovih dionica, to su također vrijedne dionice koje mogu pridonijeti daljnjem radu Fonda, pa ćemo morati napraviti neke zakonske izmjene donijeti koje će pridonijeti tome da se stanje u Fondu poboljša kako bi prihodovno funkcionirali, a ne više samo na dodjelama državnih dionica. HEP je stvar o kojoj Vlada još uvijek nalazi načina i mogućnosti tako da riješi INA-u. Znači, ukoliko postoje drugi načini osim onoga koji je prezentiran onda HEP neće biti privatiziran ili se neće dogoditi ono što neki očekuju", kazao je Đakić

Kako će ići dalje razvoj punjena Fonda pokazat će vrijeme, a do tada studenti moraju biti strpljivi i snalažljivi s 400 kuna stipendije.

Ivana Petrić
foto: arhiva/MojFaks


braniteljske stipendijestipendijeministarstvo braniteljaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se