Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Budući brucoši u panici: Hoće li se sljedeće godine zbilja kasnije upisivati na fakultete?

MojFaks | Akademska četvrt, 22.11.2019.Budući brucoši u panici: Hoće li se sljedeće godine zbilja kasnije upisivati na fakultete?

Aktualni i dosad najdulji štrajk učitelja, profesora i nastavnika koji još uvijek traje u Hrvatskoj, na dnevnoj bazi donosi nove informacije.

Učenici, naročito maturanti su na udaru, a pitanja poput nadoknade nastave i odgode mature povlače se po medijima, dok iz Ministarstva znanosti i obrazovanja konkretna rješenja i informacije ne stižu. Rješenje za učenike, jučer su na sastanku s ministricom Divjak, ponudili predstavnici ključne institucije za provedbu ispita državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). 

...Za sve koji razmišljaju o pauziranju ili promjeni faksa: Hoćete li morati ponovo polagati državnu maturu?...


Cilj ponuđenih rješenja jeste da unatoč dugoročnom štrajku prosvjetnih radnika, učenici koji će pristupiti polaganju ispita državne mature ne budu u nepovoljnom položaju. 


Foto: ncvvo
 
"S obzirom na činjenicu kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za nadolazeću državnu maturu za pisanje eseja iz hrvatskog jezika ukinulo prag prolaznosti, NCVVO predlaže da se termin pisanja navedenog ispita održi u svibnju 2020. godine. Ovime bi se u prethodno predviđenom terminu održavanja pisanja eseja iz hrvatskog jezika (19. lipnja 2020.) oslobodio jedan dan u kojem bi se umjesto pisanja eseja mogla održati dva ispita izbornih predmeta (u jutarnjem i popodnevnom terminu)", za MojFaks govori Snježana Golubović iz press centra NCVVO-a. 

S obzirom na to da je 2020. godine 25. lipanj radni dan, a ne državni praznik, prema do danas definiranim termina to je olakotna okolnost, jer će se u navedenom terminu moći održati ispiti državne mature. 

...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...


"Iz svega navedenoga mišljenja smo kako ne bi trebalo doći do pomicanja državne mature i upisa na fakultete, no konačnu odluku o primjeni navedenih prijedloga donosi isključivo Ministarstvo znanosti i obrazovanja", poručuju iz NCVVO-a. 

Navedene promjene primijenit će se u slučaju nastavka aktualnog štrajka. Ako se štrajk prekine prije idućeg tjedna, neće se mijenjati prethodno usuglašen plan provedbe ispita državne mature. 


...Neugodne misli koje te muče dok se prijavljuješ na fakultet...


Anja Zulić
Foto:ncvvo


učenicibrucošiodgoda matureupisi na fakultetNCVVOKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se