Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Burna rasprava u krcatoj dvorani D7: većina studenta protiv suradnje FFZG-a i KBF-a

MojFaks | Akademska četvrt, 07.04.2016.Burna rasprava u krcatoj dvorani D7: većina studenta protiv suradnje FFZG-a i KBF-a

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu tjednima tinja nezadovoljstvo zbog prijedloga ugovora između Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Prema ugovoru koji se pokušava realizirati već dvije godine, predviđena je suradnja ove dvije institucije, članice Sveučilišta u Zagrebu prema kojoj bi fakulteti imali zajedničke dvopredmetne studije što znači da bi kroz dvopredmetni studij studenti KBF-a mogli studirati na bilo kojem studij na FF-u, uz položeni prijemni ispit.

Na Filozofskom smatraju kako bi to išlo isključivo na štetu njihovih studenata. Rektor Boras pak u tome ne vidi ništa sporno: "Prema Statutu Sveučilišta, koji je obvezan i za Filozofski fakultet i za KBF i sve druge, obvezna je suradnja i to bez obzira na vjersku, rodnu ili političku orijentaciju, ravnopravna za sve", izjavio je u Dnevniku N1 televizije početkom ovog tjedna.


Akademska solidarnost upozorila je na razloge smjenjivanje prodekanice Branke Galić, protivnice ove predložene suradnje, s dužnosti koju je dotad obavljala, a dani nakon ovog događaja ispunjeni su najavama blokade Filozofskog fakulteta jer su studenti nezadovoljni nelolojalnom konkurencijom na tržištu rada koju vide kao realnu prijetnju ako do ovog popularno zvanog 'spajanja' zapravo i dođe. Detaljniju elaboraciju problema koje uviđaju u cijeloj ovoj situaciji možete pročitati u novom broju Skripte.Tražilo se mjesto više za sve zainteresirane!


Na sinoćnjem plenumu koji se održao u legendarnoj dvorani D7 na FFZG-u, koja je unatoč svojoj veličini, bila premalena za sve koji su željeli prisustvovati, studenti su se usprotivili suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Rasprava je potrajala do iza ponoći, a završila je odbijanjem suradnje te najavom blokade ako se ona ipak pokuša silom realizirati.


Detaljan izvještaj razvoja događanja na plenumu objavio je Index.hr, a možete ga pročitati ovdje.


Podršku studentima preko svoje web stranice dao je i Stipe Petrina.


"Naime, čitam kako je namjera spajanje Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a ako se to dogodi studenti prijete štrajkom. Ovim putem želim naglasiti kako se potpuno slažem, ja i članovi moje liste te dajemo studentima punu podršku.

Nezamislivo mi je da se ova dva fakulteta spoje, iz više razloga. Bitan razlog je 'upad' na ovaj fakultet. Studenti filozofije na ovaj fakultet dolaze preko jako teških prijemnih ispita za koje je potrebno veliko znanje i vještine. Dok primjerice za ovaj drugi, 'upada' se po preporuci župnika, biskupa i drugih osoba u Crkvi.

Isto tako, spajanjem ovih dvaju fakulteta, diploma bi po tome nekom razmišljanju trebala biti isto vrijedeća što nije nikako potrebna uzimajući u obzir zvanje i sadržajnost jednog i drugog. Prilikom zaposlenja, student koji završi filozofski, posao neće dobiti na osnovu preporuke Crkve, nego preko natječaja koji je itekako zahtjevan i težak, a vidimo omjer zaposlenih u jednom i drugom zvanju.Rijeka studenata napunila je dvoranu pola sata prije početka plenuma...


Nezamislivo je da Crkva danas spaja filozofiju sa svojim učenjem, a sjetimo se samo veljače daleke 1600. godine kada je upravo Crkva dala na lomaču spaliti istaknutog filozofa, matematičara i astronoma, talijana Giordana Bruna. Bruno je zbog svojih ideja o heliocentrizmu, beskrajnom svemiru i strukturi atoma 'smetao' Crkvi te je za to platio životom.

Napominjem, ali predlažem Hrvatska biskupska konferencija se sjeti što je Isus govorio u hramu, 'Bogu božje, caru carevo', te da to isto napokon počnu provoditi u djelo te se približe onoj Crkvi koju je Isus propovijedao", napisao je.


Hoće li biti blokade, pitanje je koje postavljaju svi mediji i zainteresirana javnost. Isto smo postavili kolegi koji je prisustvovao sinoćnjem plenumu.


"Ustraje li se na provođenju ugovora, blokada postaje nužnost!", odgovorio nam je Nikola P., poluveteran blokade, kako se naziva. "Druga će strana vjerojatno kukati o preradikalnim metodama borbe koji samo štete svima, ali sveopćoj se klerikalizaciji i retradiocionalizaciji društva mora već jednom suprotstaviti!", poručio je.


L.B./foto: privatna arhiva


plenumFFZGKBFblokadasuradnjaDamir BorasStipe PetrinaAkademska solidarnostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se