Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Čist račun duga ljubav? Dva domaća sveučilišta naplaćuju provjeru svake diplome

MojFaks | Akademska četvrt, 11.02.2019.Čist račun duga ljubav? Dva domaća sveučilišta naplaćuju provjeru svake diplome

Priča o lažnim diplomama u Hrvatskoj ne staje pa je zato više provjera, ali niti to nije baš za 'dž'. Odnosno, koštat će do 200 kuna i to na dva hrvatska sveučilišta – na zadarskom i osječkom.

Provjera 90 000 zaposlenika te njihovih diploma i javnih isprava stečenih na hrvatskim sveučilištima koju je sredinom siječnja naložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne treba biti besplatna i za jednu diplomu koštat će najviše 200 kuna, piše Glas Slavonije. Odlučio je to prije nekoliko dana Rektorski zbor RH, doznajemo od njegova donedavnog predsjednika, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlade Guberca.

Izvor: Shutterstock

"U skladu s odlukom Rektorskog zbora RH, na Senatu našega Sveučilišta donijeli smo odluku da ćemo provjere naplaćivati. Sve naše sastavnice dobile su i preporuku Senata da to bude do 150 kuna za jednu diplomu. Na njima je da odluče hoće li to biti manje, ali nikako ne može biti više od toga ili besplatno.", kaže za Glas Slavonije rektor Guberac. Na isto se odlučilo i Sveučilište u Zadru - što bi značilo da će se provjere, za sada, naplaćivati na 44 fakulteta, odnosno odjela i akademije - 17 osječkih i 27 zadarskih.

Školama bi se mogao ispostaviti račun od 135 000 kuna


Dosad je, saznaju iz Glasa Slavonije, već upućeno gotovo tisuću zahtjeva iz osnovnih i srednjih škola samo na dva osječka fakulteta gdje se provjerava najviše učitelja i nastavnika - više od 800 na Filozofski fakultet i više od 100 na Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Kada se podvuče crta, samo za sada, školama bi se mogao ispostaviti račun od 135 000 kuna. Najveći broj zahtjeva poslan je za provjeru diploma hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, engleskog jezika i književnosti te razredne nastave - podjednako iz osnovnih i srednjih škola, kažu na Filozofskom.

Izvor: Shutterstock

Neki su fakulteti i prije takav posao naplaćivali, a drugi su, poput zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog, uveli naplatu odmah po naputku školama ministrice Blaženke Divjak da sve svoje zaposlenike provjere, i to nakon što je u redovima Ministarstva pronađena lažna diploma - a potom su i u školama otkriveni lažnjaci. Zatražila je ministrica tada susretljivost fakulteta i pozvala ih da provjere u ovoj izvanrednoj situaciji ne naplaćuju, ponudivši plaćanje prekovremenih sati ili zapošljavanje dodatne osobe, no od toga, čini se, nema ništa. Referade i tajništva fakulteta "gore od posla" i taj će posao naplatiti. U školama nam kažu kako jesu za pročešljavanje sustava; ocjenjuju to hvalevrijednim potezom ministrice, slažu se da posao fakulteti trebaju naplaćivati, no mišljenja su i da račune škole ne bi trebale same podmiriti.

...'Trend' lažnih diploma: Zaposlenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila dvije diplome...


"Imamo šezdesetak zaposlenika koje trebamo provjeriti. Iz tajništva svakoga dana upućujemo zahtjeve ne samo na osječke fakultete nego po cijeloj Hrvatskoj, imamo zaposlenika koji su diplomirali i prije 40 godina. Neki su već provjereni besplatno i nadamo se da račune nećemo dobiti naknadno. Razumijemo da je to ogroman posao za fakultete, ali očekujemo neko rješenje od Ministarstva i osnivača jer ne vidim kako ćemo iz redovitog poslovanja podmiriti taj trošak.", kaže ravnateljica jedne veće slavonske osnovne škole. Kako kažu na fakultetima, za posao koji je od naputka ministrice odrađen, vjerojatno će školama naknadno biti poslani računi. No jedno je sigurno, više nitko neće saznati rezultat provjere dok se ne podmire troškovi prema fakultetima.

Izvor: Shutterstock

"Dok se račun ne plati, nitko neće dobiti potvrdu. Hoće li taj novac školama refundirati županija ili grad kao osnivač, na njima je da odluče jer Ministarstvo nije htjelo prihvatiti plaćanje po diplomi. Nismo prihvatili ni jedan od dva ponuđena prijedloga jer nisu bili prihvatljivi, a nažalost, u ovoj opciji za koju smo se odlučili, Ministarstvo ne želi participirati. Jedna je varijanta bila plaćeni prekovremeni rad djelatnika koji rade na provjerama prema principu da je za jedan prekovremeni sat potrebno napraviti provjere tri diplome, za što bi ta osoba zaradila mizernih 30 kuna, i to nije realno. Druga opcija bila je zaposliti dodatnog djelatnika na pola radnog vremena, i to ponajprije na fakultetima koji su opterećeni zahtjevima za provjerama. Nitko od dekana neće novog čovjeka koji ne poznaje sustav i koji će "kopati" po dosjeima, za što bi se tu osobu trebalo prvo obučiti.", objašnjava rektor Guberac. Potvrđuju to i na Filozofskom i Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Referade rade punom parom


Dekan FOOZOS-a, Damir Matanović, smatra da nije zgodno pustiti u arhivu nekoga tko ne poznaje sustav, ni ljude, i za koga se ne zna kako će se odnositi prema tim dokumentima za koje su oni s fakulteta i kazneno odgovorni. Naglašava da je riječ o vrlo ozbiljnom poslu, koji se kao i svaki naručeni posao treba platiti. Tvrdi da su čekali odluku Rektorskog zbora i Senata prije obavještavanja naručitelja o rezultatima do sada provedenih provjera - a škole mogu očekivati račune.

...Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi..."Imate hrpu dokumentacije, od prije puno godina, to su tisuće diploma za koje treba kopati po arhivi. Dvije osobe rade samo na tome, ispostavilo se da je u pitanju puno više posla nego što se u početku mislilo. Mi bismo mogli napraviti sve to besplatno, ali u rokovima koji nama odgovaraju. A u načelu, svi koji su predali zahtjev, očekuju ekspresnu provjeru.", napominje Matanović i kaže kako im ova provjera koju je naložilo Ministarstvo ometa svakodnevicu. Potvrđuje to i Leonard Pon, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta iz kojega se Učiteljski fakultet prije nekoliko godina izdvojio, a danas djeluje kao FOOZOS. Pon ističe da njihova referada i arhivari cijelo vrijeme rade punom parom, traže dokumentaciju i rješavaju zamolbe, strašno ih puno stiže svakoga dana te dodaje da je to velik posao koji ometa normalno poslovanje.


...S krivotvorenom diplomom iz ekonomije godinama radio u gradskoj upravi...


Ističe kako nikome u cilju nije zarada, a postupa se u skladu s odlukom Senata. Kaže i kako se pobudila velika sumnja u sustav znanosti i obrazovanja zbog činjenice da je prvi falsifikator pronađen upravo u Ministarstvu. Žalosti ga što se sada sumnja i u kvalitetne studente, koji su pošteno došli do titule i diplome.

Izvor: FreePik

Otkako je ministrica Divjak naložila izvanrednu provjeru, među novim detektiranim četirima krivotvorinama dvije su pronađene u Slavoniji, i to u jednoj od 192 osnovne škole i u jednoj od 65 srednjih škola. Riječ je o krivotvorinama diploma zagrebačkih fakulteta - i to hrvatskog i njemačkog te njemačkog i francuskog jezika. Treći je lažnjak diplome informacijskih znanosti otkriven navodno u srednjoj školi na Braču, a četvrti, najnoviji, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, no falsifikat je tehničkog fakulteta iz Srbije, u čiju se provjeru uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova.

autor: MojFaks
izvor: Glas Slavonije
foto: smotra.uniri.hr.


lažne diplomeprovjera diplomaSveučilište u ZadruSveučilište u Osijekunaplaćivanjenaplaćivanje provjere diplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se