Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Čovjek se može dobro odmoriti na faksu': Studenti otkrivaju koliko često spavaju na predavanjima

MojFaks | Akademska četvrt, 19.12.2017.'Čovjek se može dobro odmoriti na faksu': Studenti otkrivaju koliko često spavaju na predavanjima

'Bolje šest sati u školi nego ne spavati uopće' glasi stara učenička pošalica koju bi mnogi studenti mogli upotrijebiti u svom slučaju uz malenu ispravku 'škole' u 'fakultet'. Spavanje tijekom predavanja nije ništa novo jer svi smo barem jednom vidjeli kolegu koji to radi ili nam se omaklo pa smo i sami pošli putem sanjive doline dok profesor drži predavanje.

Tko barem jednom nije zaslinio klupu tijekom spavanja na predavanju taj kao da nije ni studirao – rekli bi oni koji imaju običaj spavati na faksu. Dok se nekima omakne "ubijanje oka" tijekom predavanja pa im je kasnije vrlo neugodno, drugi to besramno rade u prvoj klupi i uopće ne osjećaju grižnju savjest.


Izvor: imgflip.com

Nismo sigurni kako profesorima pada studentovo hrkanje dok predaje, ali vjerujemo da nije ugodno te da misle da su studentima dosadni. Budući da to još nismo saznali, studenti su nam otkrili svoju "stranu priče" te ispričali jesu li zaspali na predavanju, spavaju li često na fakultetskoj klupi i je li im neugodno zbog toga.

"Profesori su me čak budili kada bi selili u drugu dvoranu"


Studenti su nam otkrili da itekako spavaju tijekom predavanja, a bivši studenti su potvrdili da su to također radili. Naravno, uvijek postoje iznimke pa su neki od studenata rekli čvrsto "ne" spavanju tijekom predavanja jer ako im se spava uglavnom ostanu kod kuće pa "bace ćorku". Ovo su neki od odgovora studenata spavalica koji su nam dali odgovore preko društvenih mreža:

"Spavanje tijekom predavanja mi se dogodilo par puta. Najveći problem je što nas je jako malo pa nije da profesor ne primijeti. Bilo je poprilično neugodno."

"Na prvoj godini sam redovito spavala na klupi jer mogu zaspat valjda na bilo kojem mjestu, a ful nisam spavala preko noći pa se ne bi mogla kontrolirati. Nekada bi me bilo sram, al' me svejedno nije zaustavljalo."

"Zaspala sam jednom u prvoj klupi na faksu. Bila je povijest i ja sam sanjala venecijanske brodove kako plove dok je profa pričala o njima. Naravno, bilo mi je baš jako bed kad sam se probudila."

"Drijemkala sam i često zujala, ali nikad zaspala. Previše je buke i svjetla."

"Nisam spavao tijekom predavanja, kada sam bio pospan jednostavno nisam išao na predavanja. Spavanje na predavanju je nepoštivanje sebe i drugih."

"Dogodilo mi se par puta slučajno. Ne mogu baš tako lako zaspati, a i bed mi je. Ali vrhunac je bio kad smo prošle godine imali vođenu meditaciju taman negdje u vrijeme kolokvija i frendica počela hrkati."


Izvor: Pinterest

"Prvi put kad sam zaspala bilo mi je bed. Kasnije sve manje. Tješila sam se da moram odmoriti jer sam prije ili nakon faksa radila i morala sam biti odmorna, a ruku na srce - nisu sva predavanja na faksu zanimljiva i korisna. Ekipa s faksa ili se priklonila na moju stranu ili su me probudili ako je baš profesor krenuo u mom smjeru, a uglavnom su me fotkali da ostane za uspomenu i dugo sjećanje."

...Odličan način da bezbrižno spavate na predavanjima, a da vas ne uhvate...


"Jednom sam zaspao u prvoj klupi pred profesorm, izletio van nakon sta me promašio s komadom papira kad me pokušao pogoditi. Još sam i kasnio na to predavanje da stvar bude bolja..."

"Meni nije bed spavati na predavanju, ali ni najmanje. Od ove godine nosim čak i jastuk, mogu reći da se kvalitetno odmorim. Bude mi malo neugodno jedino na vježbama jer nas ima malo u prostoriji, but I don't care."

"Čuj, spavao na predavanju pa uspavao sam se jednom na kolokviju i to sjedeći u prvom redu, odmah do katedre."

"Koliko puta sam prespavao cijelo predavanje...jedino sam se budio za pauzu da idem zapalit."


Izvor: mutually.com

"Spavao sam redovno ako su predavanja bila dosadna i ako nisam imao što za čitati. Točno sam znao kod kojih profesora to mogu napraviti. Nije mi bio nikakav bed, samo sam nastavio običaj iz srednje."

"Studirah građevinu. Jedan od prvoklupaša (trebao bih nositi naočale). Nikad nisam namjerno zaspao, bilo je dremuckanja, 'kljucanja', ali profe su uvijek shvaćale pa smo otprilike tad pravili pauze."

"Ja sam često spavala na faksu i moram priznati da mi nikad nije bio bed. I inače zaspim gdje god, u izlasku ili u javnom prijevozu, pa tako i na faksu (za to krivim niski tlak). I iako su me ponekad profesori skužili, nisu me nikad kažnjavali jer spavanjem nisam ometala nastavu. Kolege i profesori su me čak znali buditi nakon predavanja kada bismo se selili u drugu dvoranu. Sve u svemu, dobro se čovjek može odmoriti na faksu."

...Pun papir imena, a dvorana poluprazna: Studenti nam otkrili potpisuju li kolege na predavanjima...


"Nisam zaspala na predavanju i ne bi mi bilo drago da mi netko od studenata zaspe na predavanju. Nekad ne možeš protiv prirode, ali ako si toliko posoljen da ćes zaspat, radije izađi na zrak po kavu ili ostani doma."

Jesam i ne, nije mi bio bed. Nap time is life. Kad istovremeno studiraš, radiš i volontiraš, a predavanje je dosadno do bola i znaš da ti neće koristiti da prođeš kolegij jer prof ionako samo čita prezentaciju, onda ubij oko i uživaj.


Izvor: theimpactnews.com

"Spavao sam jer sam bio mamuran."

"Ako mi se spava, radije ostanem doma, ali znalo se zalomiti da me savlada san i da se kapci sklope. U početku sam trzao čim bih osvijestio da malo spavam, ali je zaključak da tako privlačim na sebe puno više pažnje nego kada samo spavam na klupi. Pa ono... Zadnji red, ruksak na stol za povećanu udobnost i spavanje. Naravno, znaš kod koga smiješ spavati, a kod koga ne. Nadobudni asistent koji šeće čitavo vrijeme i postavlja pitanja? Nikako. Proćelavi profesor koji je izgubio volju za životom, sjedi i diktira nešto što čita s papira? Svakako."

...Srećom da glupost ne boli: Studenti nam otkrili koje su najgore provale čuli od svojih kolega...


"Prve dvije godine faksa bar tri puta tjedno sam zaspo na predavanjima ili vježbama. Em što su sva predavanja bila u 8 ujutro, em što sam mislio da se mora dolazit i onda nisam izdržao imat oči otvorene. Nije mi bio bed ni zaspat u prvoj klupi."

"Dogodilo se da sam nekoliko puta zadrijemala, ali uvijek negdje u zadnjoj klupi. Previše mi je bed negdje naprijed."

"Došao sam pola sata ranije na predavanje, zaspao, probudili me tek nakon što je predavanje završilo. Neka dva sata sam spavao."


Izvor: Meme Center

"Redovito zaspala u prvoj klupi, nenamjerno i uvijek mi je bed jer ne izgleda lijepo. Nekad i slinim po sebi. Oh, well... Akademska slinava građanka."

"Zaspala sam jednom kad nakon ispita nismo mogli izaći iz dvorane jer je pred vratima bila druga grupa. Budući da nisam mogla biti ni na mobitelu nakon što sam predala, malo sam odspavala, nije mi bilo jako bed."

"Znala sam posustati na onim predavanjima iz 17 sati, više je to bila borba da ne zaspim."

"Par puta sam nenamjerno zaspao, osobito na prvoj godini kad sam na jutarnja predavanja stizao nakon tri sata treninga."


Izvor: me.me

Baš kao što je Victor Hugo rekao: "Snovi stvaraju budućnost" pa se profesori ne bi trebali puno naljutiti na studente koji ponekad zadrijemaju na predavanju.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


spavanjespavanje na predavanjupredavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se