Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studente razrušenog zagrebačkog fakulteta očekuju ogromne promjene: Upis godine bez polaganja ispita, radno ljeto, a upitan je i početak iduće godine...

MojFaks | Akademska četvrt, 24.04.2020.Studente razrušenog zagrebačkog fakulteta očekuju ogromne promjene: Upis godine bez polaganja ispita, radno ljeto, a upitan je i početak iduće godine...

Više od mjesec dana prošlo je od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i širu okolicu, a brojne građevine u centru grada, kao i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu oštećene su, a procjene štete prelaze milijune kuna.

Kao što je to javnost imala prilike vidjeti na brojnim snimkama i fotografijama objavljenima na društvenim mrežama i u medijima, mnoge su građevine u središtu i okolici Zagreba oštećene, čak do potpune neupotrebljivosti.

Ova sudbina, nažalost, nije zaobišla ni 20 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu od kojih su neke gotovo potpuno statički uništene i samim time nesigurne za korištenje, a među njima i zgrada Medicinskog fakulteta na Šalati....U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO...


Dekan Medicinskoga fakulteta, Marijan Klarica, procijenio je štetu na zgradi fakulteta na više od pola milijarde kuna, a sve to znači vrlo otežane uvjete rada u daljnjem radu fakulteta. Nastava se trenutno odvija online, ispiti će biti usmeni, no praktični dio nastave još uvijek pati.

Nijedan oblik nastave ne može zamijeniti praktični segment nastave


Medicina je, kako doznajemo od sugovornice za naš portal, otkazala praktični dio nastave prije nego je i sama odluka o otkazivanju nastave stupila na snagu.

Studentica medicine smatra da se svim teorijskim i seminarskim dijelom odgode ne gubi previše, no veliki je problem odgađanje praktičnoga dijela nastave (vježbe na odjelima i kontakt s pacijentima). "Nijedan oblik online nastave ne može kvalitetno zamijeniti taj praktični segment nastave", rekla je za naš portal Sara, studentica Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

...Medicinari bez nje, drugima odgođena ili preseljena: Evo kako se snalaze studenti koji online osim štrebanja odrađuju i PRAKSU...


Dekan Medicinskog fakulteta kaže da su, unatoč svemu, sve brzo organizirali i da funkcioniraju normalno u nenormalnim okolnostima. "Ja ne znam da li je ijedna institucija u Hrvatskoj pretrpjela ovakav udar i da je tako bačena na koljena", kazao je dekan Fakulteta za RTL Danas.

'Nećemo biti u mogućnosti završiti ovu akademsku godinu, a da ne kažem za početnu...'


Ne zna se kada će se studenti moći vratiti u dvorane i kabinete jer to sada ovisi o statičarima, građevincima i troškovniku, no dekan će nastojati određene dijelove fakulteta, koji su najmanje stradali, što prije staviti u funkciju.

"Moramo neke ključne dijelove fakulteta koji su najmanje stradali što prije staviti u funkciju jer nećemo biti u mogućnosti završiti akademsku godinu, a da ne kažem za početnu akademsku godinu", komentira Klarica.

...Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta...


Ovako su nakon potresa izgledale zgrada fakulteta i prostorije na Šalati...

foto: Medicinski fakultet

foto: Medicinski fakultet

foto: Medicinski fakultet

foto: Medicinski fakultet

Dekan predlaže radno ljeto ili upis više godinu s nepoloženim ispitima


Ispiti će se za sada odvijati usmeno, no za veliki dio ispita koji imaju i praktični dio odluku još nije moguće donijeti.

"Ako epidemiološke mjere to dopuste do ljeta onda ćemo tijekom cijelog ljeta raditi da nadoknadimo taj dio nastave i provest te ispite tako, a ako ni to ne bude moguće do kraja akademske godine i kraja ispitnih rokova, onda ćemo vjerojatno donijeti odluke oko prelaska studenata u višu godinu s nepoloženim ispitima", govori Klarica.

Ove je godine na Medicinskom fakultetu trebalo diplomirati oko 300 studenata.


...Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije...


Od prijamnog ispita za brucoše se ne odustaje


Više stotina potencijalnih studenata ovog su ljeta trebali na prijamni ispit, a od njega ovaj fakultet ne kani odustati. "Mi ćemo inzistirati na našim kriterijima koji su jako su jako visoki", govori Klarica.

...Jedan od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta objavio datum pisanja prijemnog ispita. Stiže i jedna velika promjena!...


Prema mišljenju dekana, sljedeća akademska godina sigurno neće započeti ovdje, a na fakultetu se nadaju da će barem moći završiti.

V.S./Izvor: RTL Danas
foto: edited/collage, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Medicinski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMedicinski fakultetdekanŠalatanastavaprijemni ispitKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se