Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Donose ECTS-e, a niste ni znali da postoje: 6 izbornih kolegija zbog kojih ćete zaboraviti da ste na faksu

MojFaks | Akademska četvrt, 11.06.2018.Donose ECTS-e, a niste ni znali da postoje: 6 izbornih kolegija zbog kojih ćete zaboraviti da ste na faksu

Izborni kolegiji su tu da nam olakšaju studiranje te nam ponude ono što nam obavezni kolegiji ne nude, a to je, logično - izbor. Te kolegije studenti upisuju jer ih zaista i zanimaju te žele naučiti nešto novo. Dobra stvar je to da izborni kolegij uopće ne mora biti vezan za predmet studiranja studenta pa se na njemu može i malo opustiti od svakodnevnog gradiva iz istog područja. No, znate li da se u Hrvatskoj na fakultetima mogu upisati skroz neobični kolegiji?

Prilikom odabira izbornih kolegija na fakultetu zaista treba paziti da studente taj kolegij zanima. Zašto? Premda na prvu izgleda kao totalna razbibriga i "opuštanje mozga", on se može pretvoriti u noćnu moru jer izborni kolegij, baš kao i onaj obavezni, mora na kraju rezultirati položenim ispitom ili barem potpisom koji potvrđuje da ste odradili sve obaveze vezane uz taj predmet.

No, ta činjenica danas nije tema. Tema su neobični izborni kolegiji koje studenti mogu upisati na različitim fakultetima u Hrvatskoj. Neki od njih su zapravo kartaške igre, križaljke te sportovi, a ono što im je zajedničko jest: donose ECTS bodove i "zabavljaju" studente. Ovu su neki od njih:

#1 Na Sveučilištu u Zadru studenti na kolegiju iz kenda moraju braniti vlastitu čast


Izvor: Facebook@Kendo Dojo Ouka

Kendo je borbena vještina porijeklom iz Japana koja se izgleda jako svidjela studentima u Zadru. K tome, kendo je ujedno i samurajska vještina koju karakteriziraju borci koji skrivenih lica, ali očito jakih pluća, ispuštaju glasne zvukove tijekom "meča". Tijekom borbe zadaju se udarci koji skupljaju bodove ovisno o dijelu tijela koje su borci dodirnuli, a to su: glava, grlo, torzo i ruke.

...Obrana časti i ocjena: Na zadarskom Sveučilištu studenti postali samuraji...


Udaraca ispod pojasa nema, glavni rekvizit je bambusova sablja te uvijek moraju biti prisutni štitnici. Studenti tvrde im je bed prvo bio glasno vikati, ali da su se kasnije na to naviknuli i postala im je "normala". Ovaj kolegij se ne ocjenjuje, ali zato nosi dva ECTS boda. Samuraji iz Zadra su već bili u Japanu kada su prije dvije godine bili na svjetskom prvenstvu u Tokiju gdje su se natjecali pred 40 000 ljudi. Ovaj kolegij na zadarsko Sveučilište uveo je Marko Lukić, pročelnik za anglistiku te ujedno prvi čovjek hrvatskog Kendo saveza.

# 2 FER-ovci mogu kartati bridž za dva ECTS-a


Izvor: Facebook@Bridž klub dr. Jurica Tomljenović

Na FER-u od ove godine studenti mogu upisati neobičan kolegij, a riječ je o učenju i igranju popularnog bridža. Obavijest o tome da će FER-ovci zaigrati poznatu kartašku igru objavio je na Facebooku Bridž klub Dr. Jurica Tomljenović, a trajanje predavanja predviđeno je na osam tjedana.

...Donosi 2 ECTS boda: Na FER-u sada možete upisati kolegij iz popularne kartaške igre...


Naravno, osim predavanja, studenti vježbaju i ono što su naučili o bridžu kroz igru i tako mogu odnijeti dva ECTS boda.

#3 Na PMF-u studenti vježbaju mozak uz kolegij "Sudoku"


Neki ljudi su za sudoku, drugi jednostavno nisu pa bi teško bilo zamisliti da studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu nisu dobri u sudokuu. Kao što znamo, sudoku je igra u kojoj se zapravo rješava matematička zagonetka koja se temelji na logici. Sastoji se od velikog kvadratnog polja, podijeljenog na 81 manji kvadratić. Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet, s time da se svaki broj smije pojaviti točno devet puta. Problematika je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom redu, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3x3 polja.

Izvor: web.math.pmf.unizg.hr

Ako ste se već pogubili kod ciljeva igre tada sigurno niste PMF-ovac, koji ovaj kolegij mogu slušati (i naravno rješavati sudoku) studenti Matematičkog odsjeka još od ljetnog semestra tijekom 2014./2015. akademske godine. Cilj kolegija je naučiti rješavati vrlo zahtjevne sudokue, te će se obraditi 50-ak metoda, a kolegij nosi četiri ECTS boda.

#4 Umjesto na odbojku ili nogomet, u Zagrebu za tjelesni studenti mogu izabrati SVOP


Premda svop ne možemo uvrstiti u listu neobičnih izbornih kolegija koji donose ECTS-e, možemo ga kategorizirati kao jedinstven izbor za tjelesni u Zagrebu. Naime, riječ je o sportu koji je osmislio student PMF-a Domagoj Oreški. Domagoj nije htio kopirati neki drugi sport jer primjerice kada bi lopticu samo udarali rukama to bi bio picigin, a ako bi hvatali lopticu i bacali je preko u proizvoljno vrijeme, tada igra uopće nema dinamiku. Kako kaže, svop bi inače bila "igra na poteze" pa se tu rodila ideja da se koristi više loptica.

Foto: privatna arhiva

Student nam objašnjava da s tri loptice postoji veća kontrola izbačaja jer se onda loptice doista mogu i hvatati, i bacati direktno iz dlana umjesto da se udaraju kao u piciginu, a opet će igrači biti vremenski ograničeni da pošalju svoju lopticu k protivniku, jer im dolazi već iduća loptica.

...Bolji od badmintona, brži od picigina: PMF-ovac osmislio jedinstveni sport koji možete zaigrati na tjelesnom...


Budući da su tri loptice u igri, nijedan igrač ne smije istodobno dirati dvije loptice, odnosno mora svoju poslati prema protivniku prije nego ga nadolazeća uopće dotakne. Tijekom ljetnog semestra 2016./2017. Domagoj je uspio osnovati svop kao odabir sporta za bilježenje dolazaka na tjelesnom te postao demonstrator.

#5 Neobični izborni kolegij koji je digao najviše prašine nalazi se na FER-u


Izvor: fer.unizg.hr/Pixabay/Pixlr

Dva ECTS-a donosi na FER-u kolegij naziva "Biblijska teologija I" (naravno, postoji i dvojka, ali je kolegij isti). Taj kolegij se izvodi na FER-u već 21 godinu, ali je prašinu podigao prije godinu dana kada je vijest o njegovom postojanju objavljena na jednom domaćem news portalu. Upravo zbog brojnih komentara šire javnosti koja se "uskomešala" zbog spomenutog kolegija, jednostavno smo ga morali spomenuti na našoj listi "neobičnih".


...Izborni kolegij koji je podigao prašinu: Pitali smo studente FER-a što su naučili na predavanjima iz Biblijske teologije...


U opisu kolegija dalje piše da je nastava zacrtana tako da studentima omogući snalaziti se u cijeloj kanonskoj zbirci biblijskih knjiga pronalaziti i s razumijevanjem čitati tražene tekstove, doći do stručne literature i iznositi odgovorno tumačenje. Kako piše, nastava treba pružiti osnovni uvid u izvorni jezik Biblije i suvremene egzegetske metode. Dok neki, sudeći po komentarima na portalima i društvenim mrežama, drže da je ovaj predmet čista indoktrinacija, drugi smatraju da se kolegij može smatrati općom kulturom.

#6 Osječki studenti mogu odabrati šah


Izvor: Pixabay

U Osijeku, na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo studenti imaju izborni kolegij koji upisuje samo šest studenata po semestru. Riječ je o kolegiju "Šah i računala" koji je postao aktualan prošle godine. 2017. održano je prvo predavanje studentima, a nakon predavanja odigrana je prva simultanka. Ideja prilikom pokretanja kolegija bila je potaknuti mlade da se bave šahom, ali i da kroz algoritme te rješavanje šahovskih problema razvijaju svoje računalne vještine.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Kendo Dojo Ouka/Pixabay/Pixlr


izborni kolegijizborni kolegijibodoviECTS-ovineobični kolegijiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se