Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dosta nam je floskula: Studenti pokrenuli peticiju za izmjenu uvjeta dodjele državne stipendije

MojFaks | Akademska četvrt, 25.05.2016.Dosta nam je floskula: Studenti pokrenuli peticiju za izmjenu uvjeta dodjele državne stipendije

Nezadovoljni uvjetima i pravilima koji stoje u natječaju za dodjelu prava na Državne stipendije, kao i samom provedbom dodjeljivanja tih istih prava, studenti dobitnici Državne stipendije akademske godine 2015./2016. pokrenuli su peticiju upućenu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Jedna od inicijatorica pojasnila nam je kako je do raspisivanja Peticije došlo, koji su razlozi za njeno formiranje i čime su to nezadovoljni ovogodišnji dobitnici državne stipendije...

"Peticija je pokrenuta zbog nezadovoljstva dugotrajnog procesa rješavanja prijava, nelogičnosti i nepravilnosti po kojima mnogi studenti koji ispunjavaju uvjete nisu stekli pravo na državnu stipendiju, ali i svakodnevnih obećanja od strane zaposlenika Ministarstva, njihovih praznih obećanja i neistina koja su svakodnevno izrekli samo kako bi smirili nezadovoljstvo studenata", pojasnila nam je Zvijezdana Klenović, jedna od inicijatorica peticije.

Vjerojatno nas neće stići ta 'pravda', ali bitno je da se nešto promijeni...


"Peticija je pokrenuta zajedničkom inicijativom studenata koji su dobili prava na stipendiju, ali i onih koji nisu ostvarili ta ista prava. Komuniciramo u grupi na Facebooku u kojoj razmijenjujemo iskustva, informacije, nezadovoljstvo vezano uz državnu stipendiju. Zanimljivo je kako se zapravo većina nas međusobno osobno ne poznaje, ali solidarnost je uvijek na djelu i zapravo vjerujemo da zajedničkim snagama možemo nešto pokrenuti", pojasnila je. "Vjerojatno nas neće stići ta 'pravda', ali bitno je da se nešto pokrene, promijeni. Naši zahtjevi iz peticije su vrlo jasni, transparentni i mislimo da nisu neizvedivi", kaže.

"Ova godine, akademske, donesen je novi pravilnik koji je zapravo pun nelogičnosti i koji stvara mnoge pomutnje. S obzirom da je Ministarstvo umreženo s Poreznom upravom, samo rješavanje natječajne dokumentacije trebalo je biti brže i jednostavnije, ali očito zbog nedovolje ažurnosti i nepoznavanja sustava od strane djelatnika Ministarstva previše je nezadovoljstva među studentima koji nisu ostvarili prava čak i nakon prigovora i žalbi", nastavlja naša sugovornica.


foto: peticija24.com

"Kao što vidimo, samo Ministarstvo poziva takve studente da se jave jer shvaćaju da su oni krivci što su mnogi studenti zakinuti za svoja prava. Nezadovoljstvo, razlog za pokretanje peticije je i novi sustav po kojem se oporezuje rad preko Student-servisa pa čak i sama stipendija od prethodne godine, tako da neki studenti koji su prošle godine dobili stipendiju, ove godine ne ostvaruju pravo jer im se ta ista stipendija gleda kao nekakav dohodak", dodaje.

Ove godine nezadovoljstvo je doseglo vrhunac...


"Studentima koji nisu ostvarili prava, zaposlenici Ministarstva priznali su da su zaboravili staviti kvačicu u određenu rubriku Porezne uprave pa su samim time neki studenti bili zakinuti bodovima koji bi im omogućili ostvarivanje prava na stipendiju", govori nam dalje Zvijezdana. "Naši zahtjevi su jednostavni, vrlo rado bi popričali s osobama koji izrađuju Pravilnik jer očito osoba koja to izrađuje upoznata je teorijom, ali praksom ne. Povjerenstvo koje odlučuje o prijavama i žalbama nikad se nije sastalo u punom sastavu. Sve je to razlog velikog nezadovoljstva ovogodišnjim natječajem, ali sve se to vuče već godinama, samo ove godine je nezadovoljstvo doseglo vrhunac svakodnevnim neistinama od strane Ministarstva koje su objavljene u medijima."

"Bliži se kraj akademske godine, neki ugovore nisu dobili, novac ni sami ne znamo kad ćemo dobiti... Nas 5200 dobit ćemo novac, ali što je s onim studentima koji nažalost nisu ostvarili pravo, a novac im je neophodan i ostvaruju prava na stipendiju, ali zbog traljavosti rada službenika Ministarstva nisu ostvarili prava?", zapitala se naša sugovornica.

"Nažalost, više ne znamo način kojim bismo dobili samo ono što nam pripada i odgovore na pitanja, nego medijski pritisak. Ne znamo na koji način će se razviti ovaj događaj, koliko će ozbiljno shvatiti našu peticiju i naše zahtjeve, ali nam je drago da su se mnogi solidarizirali sa nama, posebice mediji te da se naša glas ipak čuje. Floskule čujemo svakodnevno, ali eto, na mladima svijet ostaje, a na nama je da ga i mijenjamo nabolje", zaključuje Zvijezdana.

Svoje uvjete saželi su na sljedeći način:


"Dobitnici stipendija, a i oni koji zbog nelogičnosti i neusuglašenosti sustava nisu ostvarili ta ista prava traže od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da se:

- promijene uvjeti i način ostvarivanja prava na Državnu stipendiju koji stoje u pravilniku donesenom 19. prosinca 2015. godine,

- natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše na početku akademske godine,

- privremeni rezultati i konačni rezultati natječaja budu doneseni tijekom mjeseca veljače te da isplata studentima koji su ostvarili prava bude najkasnije na početku ljetnog semestra tekuće akademske godine,

- u komisiji koja odlučuje o dodjeli prava na stipendiju kao predstavnik studenata bude i osoba koja je tijekom studiranja ostvarivala prava Državne stipendije
."

Peticiju možete potpisati ovdje.

L.B./foto: Shutterstock


državna stipendijapeticijanezadovoljstvoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se