Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Filozofski fakultet pod opsadom: dekan Previšić pozvao zaštitate, studentima oduzeta prostorija A-015

MojFaks | Akademska četvrt, 14.09.2016.Filozofski fakultet pod opsadom: dekan Previšić pozvao zaštitate, studentima oduzeta prostorija A-015

Nakon što je u medijima odjeknula vijest da je dekan Previšić zatražio provedbu upravnog nadzora nad odlukom pokretanja postupka njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju i implikacijama koje je ova odluka imala na Vijeće ovog fakulteta, na FFZG situacija je sve napetija.

Krajem srpnja potvrđeno je da je Fakultetsko vijeće bilo sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima jer su studentski predstavnici činili 14,6 posto Vijeća, umjesto potrebnih 15 i time su sve donešene odluke – nepravovaljane.

Nakon razrješavanja Studentskog zbora i studentskih predstavnika koji sjede u Vijeću ovog fakulteta, pitanje je kako će se na sljedećoj sjednici Vijeća riješiti točka koja se trebala ticati sudbine dekana, tj. razrješenja istog s dužnosti koju trenutno još uvijek obavlja.

...Dekan Previšić uklonio studente iz Vijeća koje odlučuje o njegovom razrješenju...


Kako je moguće pročitati u objavama Akademske solidarnosti na Facebooku, " 'dekan" Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić). Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna..."

Sve se odigralo nakon što su studenti(ce) ovog fakulteta krenuli/e u lijepljenje plakata. Naime, presrele su ih čistačice i pitale imaju li dozvolu za lijepljenje plakata. Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate.

"Na FF-u već dugo postoji tradicija studentskog aktivizma i organiziranja i ovakve se stvari dosad nikad nisu događale. Kao što se za bilo kakvo lijepljenje plakata nikada nije trebala tražiti dozvola dekana - pa tako i danas širom faksa stoje najrazličitiji plakati, koji nikom ne smetaju i za koje nitko nije morao tražiti nekakvo posebno dopuštenje da bi ih polijepio", kažu iz Akademske solidarnosti.

"Prevšić je u potpunosti cenzurirao fakultetsku mailing-listu, a očito nema nikakve namjere dopustiti ni ovaj oblik komunikacije sa studenti(ca)ma i nastavnica/ima na fakultetu. Također, studenti(ca)ma je oduzeta i prostorija A-015, koju studenti i studentske udruge koriste od 1990-ih", dodali su u svojoj objavi.

L.B./izvor: Facebook@Akademska solidarnost


FFZGStudentski zborVijeće fakultetaVlatko PrevišićzaštitariAkademska solidarnostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se