Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

FPZG izdao priopćenje: 'Prilično smo iznenađeni plasiranjem netočnih i neprovjerenih informacija o 'ukidanju' kolegija'

MojFaks | Akademska četvrt, 11.07.2019.FPZG izdao priopćenje: 'Prilično smo iznenađeni plasiranjem netočnih i neprovjerenih informacija o 'ukidanju' kolegija'

Ovih dana u javnosti se digla prašina kada je Fakultet političkih znanosti najavio ponovno 'ukidanje' kolegija Istraživačkog novinarstva. Kolegij, koji se inače izvodio na trećoj godini Novinarstva, neće se izvoditi u akademskoj godini 2019./2020., a dekan FPZG-a Zoran Kurelić u priopćenju za medije objasnio je i zašto.

Kolegij koji je novinarima omogućavao niz praktično-korisnih zadataka i koji bi trebao biti 'kamen temeljac' novinarstva, kako ga je Hrvatsko novinarsko društvo nazvalo, najavio je svoje ukidanje, a dekan Kurelić u priopćenju objavljenom na Facebooku objasnio je kako je kolegij navodno samo 'zamrznut', a ne 'ukinut'.


Podsjetimo, prije šest godina, za vrijeme mandata Lidije Kos-Stanišić na Fakultetu političkih znanosti, kolegij se prvi put prestao izvoditi, ali razlog tog ukidanja bile su poteškoće s financiranjem kolegija, kao i pronalaskom adekvatnog nositelja predmeta, ali dekan Kurelić upozorava kako ove dvije situacije nisu iste.


'Hvatamo generaciju koja kolegij još nije slušala'


Kolegij se u okvirima drugih manjih izmjena prebacio sa zadnje godine preddiplomskog na prvu godinu diplomskog studija, zbog čega je zamrznut na godinu dana. Tom odlukom studenti koji su ga ove godine slušali neće ga morati slušati sljedeće, a oni koji ga još nisu slušali morat će samo pričekati još godinu dana.


"Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala. Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem nepovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija", navedeno je u prioćenju.


Kurelić se dotaknuo i napada na način izvođenja studija Novinarstva, objašnjavajući kako "nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću."
Za svoje studente je rekao da su samosvjesni mladi ljudi, koji znaju iz kojih razloga upisuju ovaj studij – zbog novinarstva, odnosa s javnošću ili iz pak nekih drugih razloga.

"Fakultet je izrazito ponosan na svoje studente i alumnije, bez obzira na studij, smjer ili usmjerenje koje upisuju i završavaju", objašnjava.


Neki svejedno ostali zakinuti


No, jedna stvar ostala je nejasna. Studij Novinarstva izvodi se po principu 3+2, a prebacivanje kolegija na prvu godinu diplomskog studija značilo bi da studenti koji planiraju završiti samo prve tri godine svejedno više neće imati priliku slušati ovaj očigledno koristan predmet. Kako bismo dobili razloge ovog prebacivanja, obratili smo se prodekanici za nastavu FPZG-a, a ujedno i jednoj od nositeljica spomenutog kolegija, Gordani Vilović, a odgovore, koje još čekamo, ćemo objaviti.

Ispod možete vidjeti cijelo priopćenje Fakulteta političkih znanosti.

Paula Hađur

Foto: freepik
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se