Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Uvode se IZVANREDNE MJERE studiranja? Provjerite kako bi se život studenata mogao promijeniti: VIŠE ROKOVA, MENZA2GO, SMART X-ICA...

MojFaks | Akademska četvrt, 07.05.2020.Uvode se IZVANREDNE MJERE studiranja? Provjerite kako bi se život studenata mogao promijeniti: VIŠE ROKOVA, MENZA2GO, SMART X-ICA...

Ova godina većini sigurno nije bila ono što su očekivali. Ljudima diljem svijeta, pandemija novog i nepoznatog virusa obilježila je način života tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Svakodnevica se izmijenila, morali smo naučiti prilagoditi se i živjeti po nekim novim pravilima, a kako i druge sfere – tako ni ona studentska nije ostala bez značajnih udara. 

Zbog sprječavanja širenja koronavirusa, fakulteti su zatvoreni, a nastava je prebačena u online sferu. Na velikom broju sveučilišta u Hrvatskoj izgledno je da će studenti ljetni semestar završiti kao što su ga i započeli – online. Prošla su skoro dva mjeseca otkako su studenti napustili sobe i vratili se kućama, dok sada s popuštanjem epidemioloških mjera i ulaskom u treću fazu jedan dio planira svoj povratak u studentske domove.

Postupci Studentskog centra tijekom pandemije koronavirusa razljutili su studente, te prepiske između Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog centra u Zagrebu traju više od mjesec dana.

Izvanredne mjere studiranja u 2019./2020.


...Studenti sve žešće protiv SC-a! Bojkot plaćanja i otvoreno pismo Vladi: 'SC je maćeha studentima, KONTROLIRAJTE kako rade'...


Jučer se putem Facebook stranice oglasio i Hrvatski studentski zbor koji želi poduzeti potrebne mjere da se zaštite studenti diljem Republike Hrvatske. 

"Pojava pandemije koronavirusa te naknadnih potresa na širem zagrebačkom području, dovela je do značajnog negativnog utjecaja na nacionalnu ekonomiju i gospodarstvo, a svojim djelovanjem želimo biti polugom stabilizacije u pravovremenom i preciznom informiranju studenata te osiguranjem i zaštitom njihovih prava", napisali su u objavi. 

...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


Hrvatski studentski zbor obratio se Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti i obrazovanja s prijedlogom ciljeva i mjera kako bi se životni standard studenata poboljšao nakon posljedica koje mu je pandemija koronavirusa već nanijela.
 
Među prvim ciljevima i mjerama dotakli su se nastave te kao zahtjeve navode online dostupnost literature za učenje, stjecanje digitalne kompetencije nastavnog osoblja, omogućavanje studentima izvanredne uvjete studiranja u akademskoj godini 2019./20202. pod čime traže više ispitnih rokova i potrebne nadoknade. 

...Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran'...


Menza kao nikad prije: Beskontaktno plaćanje, obroci2go, naručivanje online...


Dalje, zahtijevaju poboljšanje studentskog standarda. U sklopu toga prvo su se dotakli prehrane u menzi i traže mogućnost iznošenja hrane iz restorana, naručivanje i plaćanje hrane online, izrada SMART  X-ice za beskontaktno plaćanje u studentskim restoranima. Zahtjevaju i da se svim studentima omogući rad preko student servisa (izrada SMART X-ice za online potpisivanje ugovora). 

Kao što su je Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputio peticiju Vladi RH, tako sada i Hrvatski studentski zbor traži odobravanje poticaja ugroženim studentima za nastavak studiranja u obliku prosječne mjesečne zarade koju su studenti ostvarivali preko studentskog ugovora prije pojave koronavirusa. 

Detaljan pregled zahtjeva Hrvatskog studentskog zbora možete pogledati ovdje

Anja Zulić
foto: Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


studentistandardmjerehrvatski studentski zbormenzanastavaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se