Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ponekad odeš na ispit samo 'vidjeti pitanja'? Evo što o takvim 'padobrancima' misle tvoji profesori

MojFaks | Akademska četvrt, 09.05.2018.Ponekad odeš na ispit samo 'vidjeti pitanja'? Evo što o takvim 'padobrancima' misle tvoji profesori

Normalno je da studenti ne stignu dobro naučiti gradivo svih kolegija tijekom sezone kolokvija i ispitnih rokova, a postalo je i normalno doći na pisanu provjeru znanja 'samo škicnuti pitanja' i potpisati se na prazan papir. Pa dok studenti to godinama prakticiraju, jednim se profesorima zbog te 'metode' mrači pred očima dok je drugima svejedno.

Rijetko se koji student nije susreo sa situacijom kada je trebao u kratkom razmaku učiti za nekoliko kolegija pa je morao odlučiti koji će ispit zbog toga "ispaštati". Kada je konačno odlučio koji će to biti, došao je na ispit ili kolokvij, sjedio desetak minuta, potpisao se, bacio oko na pitanja, pokušao ih zapamtiti te samo išetao s ispita.


Izvor: Pixabay/Pixlr

Takvi prizori zaista nisu neuobičajeni jer su već postali "normalna stvar", a budući da se s druge strane katedre nalaze profesori, njih nitko ne pita je li takva "pojava" ujedno normalna i njima te odobravaju li takvo ponašanje.

Profesori su podijeljenog mišljenja u vezi teme, ali studentima ipak ne zamjeraju prazan papir na ispitu


"Idem na ispit samo vidjeti pitanja"
ili "Daj, idi na ispit samo da vidiš pitanja, nemaš što za izgubiti" rečenice su koju studenti često izgovaraju i čuju pa smo porazgovarali i s njima o predavanju praznih ispita. Student Građevinskog fakulteta u Zagrebu rekao nam je da je jednom otišao na kolokvij "samo da vidi pitanja" pa ga je riješio za trojku. Drugi kolokvij je riješio za pet pa je išao na upis četvorke za kraj pa stoga i podržava "metodu bacanja pogleda na ispit", jer kako kaže, "možda baš budu pitanja na koja znaš odgovor".

S druge strane, bivša studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta kaže da nikada nije odlazila na ispit "samo da bi ga pogledala", ali je uredno ispitivala ljude koji su izlazili s ispita oko onoga što je bilo u ispitu.


Izvor: Shutterstock

No, kakvo je mišljenje profesora u vezi predavanja praznih ispita i samo ispunjene "kućice" s imenom i prezimenom? Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da mu nije problem kada studenti dođu "pogledati" ispit jer je automatskom prijavom ugrađena i kazna u vidu pada ispita i gubitka ispitnog roka. Problem mu predstavlja takvo ponašanje na kolokvijima.

...Brucoši, pozor: Profesori nam otkrili kako ostaviti dobar prvi dojam, a čime ćete se skroz 'pokopati'...


"Problem su kolokviji na kolegijima s velikim brojem studenata i kada morate isprintati stotine testova, rezervirati dvorane i angažirati demonstratore, a onda vam se ne pojavi nekoliko desetaka ljudi ili se pojave, ali bi odmah izašli. Ne ljuti me to, ali je pokazatelj nepoštivanja svih uključenih u proces, uključujući i onih studenata koji su došli svoju obvezu obaviti", kazao nam je profesor.

...Na faksu vrijede nova pravila: Što morate učiniti, a što obavezno izbjegavati u komunikaciji s profesorima...


...IMENOM I PREZIMENOM: Ovo su najbolji profesori po odabiru njihovih studenata...


Profesor IT menadžmenta na jednom fakultetu u Münchenu, kaže nam, da se sada po prvi put susreće s ovim pitanjem. Tvrdi da takvo iskustvo nema na ispitima, ali da bi to moglo biti zato što predaje studentima u 5. i 6. semestru, što je pred kraj preddiplomskog studija pa smatra "da su do tada ostali studenti koji svoje obaveze odrađuju kako treba".

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti otkrila nam je da kod nje studenti stalno dolaze na ispite samo da bi se potpisali, no ona se dosjetila trika kako ih zadržati u prostoriji.


Izvor: Unsplash

"Studenti imaju pravo doći samo pogledati ispit i nemam ništa protiv. Ali neki to rade do zadnjeg roka i opet ništa ne nauče. S tim da kod mene moraju odsjediti do kraja i ne mogu izlaziti prije nego pokupim sve ispite. To je mjera protiv prepisivanja, varanja i sličnih radnji. Pitanja su takva da odgovor jednostavno znaš ili ne znaš. Zapravo im ne pomaže puno to što se neka ponavljaju", ispričala nam je profesorica.

Docent s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", sastavnice Sveučilišta Jurja Dobrile, smatra da su i studenti sami shvatili da takvim ponašanjem gube rok što je zapravo na njihovu štetu.

"Razumio bih takvo ponašanje da studenti, primjerice, dođu 'pokupiti' pitanja, no u današnje vrijeme kada ispitna pitanja ionako kruže društvenim mrežama za takvo što nema potrebe. Izaći na rok i ne napisati ništa nema nikakvog smisla te tako studenti sebi čine štetu jer potroše jedan ispitni rok. Toga su i sami svjesni pa u zadnje vrijeme to rijetko čine. Možda izlaze potpuno nespremni na rok nadajući se da će uspjeti nešto prepisati. Premda, imao sam slučajeva da su takvi studenti na nekom sljedećem roku odlično spremili ispit i dobili visoku ocjenu. Pretpostavljam da im je suočavanje s testom na kojem nisu znali odgovoriti ni na jedno pitanje dobro došlo jer su shvatili veličinu svog neznanja!", komentirao je docent.


Izvor: Shutterstock

Iz odgovora profesora s kojima smo razgovarali može se zaključiti da studentima ne treba biti neugodno kada ispit ili kolokvij samo dođu "pogledati" jer im to ne smeta. Ono što im ne ide u glavu jest činjenica da se tako gubi rok, no s druge strane, pad na ispitu ili neizlaženje na prijavljeni rok također znače - ponavljanje. S ovom se pojavom ipak susretne veći postotak studenata, a neki će tvrditi da niste pravi student dok ne padnete ispit.

Nerijetko studenti tako iskoriste priliku da vide ispitna pitanja kako bi provjerili na koja će se područja profesor najviše koncentrirati te na što bi trebali obratiti pažnju. Međutim, ni to nije neka "čvrsta" strategija jer se pitanja uvijek mogu promijeniti.

Ivana Petrić
foto:


ispitprazan ispitprazan listvidjeti ispitispitna pitanjakolokvijprofesoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se