Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Isplata državnih stipendija kasni: 'Bit će taman za ljetovanje!'

MojFaks | Akademska četvrt, 03.05.2016.Isplata državnih stipendija kasni: 'Bit će taman za ljetovanje!'

Državna stipendija i dalje zadaje glavobolje kolegama koji su se kvalificirali za ovaj oblik potpore...

Došao je i mjesec svibanj, a ugovori na temelju kojih bi se stipendije trebale početi isplaćivati još uvijek nisu stigli na adrese studenata. Zbog toga su se počeli obraćati medijima...

Konačna, završna, službena lista dobitnika državne stipendije za tekuću akademsku godinu koja se bliži svome kraju još uvijek nije formirana jer se trenutno rješavaju prigovori, stigli na adresu MZOS-a nakon objave prvih rezultata. S obzirom da je rok za slanje prigovora na rezultate bio sve do 18. travnja, odgovaraju iz MNOZ-a, dio prigovora je stigao čak i nakon tog datuma. Nakon obrade ovih zahtjeva, Ugovori o dodjeli državnih stipendija studentima će biti dostavljeni posredstvom AAI korisničkih računa nakon čega će ih biti potrebno isprintati, potpisati i poslati u Ministarstvo. Nakon obrade ovako vraćenih i potpisanih ugovora, krenut će isplate.

"Špranca" je ovo odgovora koji je najčešće stizao na mail-adrese kolega koji su se obratili MZOS-u u nadi da će dobiti neku konkretniju informaciju o tome kad će ugovori napokon stići, no zasad im preostaje jedino čekati.

...Zavrzlama zvana državna stipendija: nakon objave rezultata stigli novi problemi...


"Isplata će nam biti taman da imamo za ljetovanje",

"Kojeg smisla ima dobivanje stipendije na samom kraju akademske godine? Ove godine uvođenjem novog sustava prijave valjda je cilj bio ubrzanje cilog procesa, a po svemu sudeći prva uplata će kasnit skoro dva miseca...",

"Ove godine natječaj i sve kasnilo jer nismo imali Vladu neko vrijeme pa tako ni proračun, ali opet, to im nije izlika jer bez obzira na njihova politička previranja, država mora funkcionirati, ali opet, znamo gdje živimo...",

"Da je izborna godina već bi plivali u parama",

"Pa to je sasvim ok, to je stipendija za studente slabijeg socio-ekonomskog stanja, što znači da nemamo dovoljno novca za vlastito školovanje pa nam treba tek nakon 9 mj. studiranja...",

samo su neki od komentara nezadovoljnih kolega koji čekaju prve isplate državnih stipendija.

Formiranje Vlade, imenovanje Predraga Šustara ministrom i konsolidiranje Ministarstva uopće svakako se odrazilo na ovogodišnje kašnjenje rješavanja državnih stipendija, no slaba je to utjeha kolegama koji se u međuvremenu moraju snalaziti kako znaju i umiju kako bi pokrili troškove svakodnevnog života.

Ako je suditi prema komentarima na društvenim mrežama, obaviješteni su i mediji u koje studenti polažu nade da će ipak malo "pogurati" cijelu stvar nakon eksponiranja u široj javnosti.

Svoje komentare, nedoumice, kritike, ali i bilo kakav komadić informacije koji stigne do vas iz MZOS-a šaljite na info@mojfaks.com. Rado ćemo informacije podijeliti s našim čitateljima i kolegama.

L.B./foto: arhiva


državna stipendijaisplataugovoriljetonezadovoljstvo studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se