Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kakve to veze ima s faksom i zašto ih uopće slušamo? Ovo su najčudniji kolegiji na vašim fakultetima!

MojFaks | Akademska četvrt, 31.01.2020.Kakve to veze ima s faksom i zašto ih uopće slušamo? Ovo su najčudniji kolegiji na vašim fakultetima!

Svaki studij nudi bogatu lepezu obveznih i izbornih predmeta. Dok na izbor obveznih kolegija ne možete utjecati, tu na red dolaze izborni koje birate prema vlastitim interesima, ali često i prema težini (odnosno lakoći), broju ECTS bodova ili zbog najdražeg vam profesora. U moru svih njih, kadikad naletite na pokoji kolegij koji vam se isprva čini zanimljiv, pa i lagan, a onda kad ga upišite shvatite da je ovo prava noćna mora.

Dok se lupate po glavi i pitate se zašto ste ovo uopće upisali, kolegij iz tjedna u tjedan postaje sve čudniji, a vama nije ni jasna poanta njegovog izvođenja? 
Upravo ste nam o takvim kolegijima ispričali nešto više. Kolegiji koji su za vas bili čudni, bizarni, neshvatljivi i u krajnjoj liniji – nepovezani s vašim studijem.

Sociologija na FSB-u i ostali humanistički kolegiji na tehničkim fakultetima


Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje muku muče s kolegijem, kako kažu, koji tlači već ionako potlačene studente, a radi se o sociologiji.  Nazivaju ga štreberskim predmetom jer, iako su uvođenjem sociologije htjeli smanjiti broj štreberskih kolegija, učinili su upravo suprotno.

...Donose ECTS-e, a niste ni znali da postoje: 6 izbornih kolegija zbog kojih ćete zaboraviti da ste na faksu...


I onda se dogodi da sate učenja moram posvetiti sociologiji i učiti informacije vezane za marksizam, Weberove ideje, nečiji pogled na svijet koji meni kao strojaru nije ništa nego velika tlaka. Jedini doticaj s mojom strukom na kraju cijelog semestra su mali tekstovi na engleskom gdje su se dogodile neke nesreće u inženjerskim "kreacijama". Cilj kolegija je bio razviti etički okvir strojara i naučiti ga raditi u timu. Ovdje se ništa od toga nije naučilo i studij se samo nepotrebno zakomplicirao“, otkriva nam student s FSB-a, a s njim se slaže i nekolicina ostalih studenata s FSB-a koja je upravo sociologiju svrstala u ovaj koš nepotrebnih kolegija koji ne odgovaraju opisu njihovoga smjera. 

Reći da sam sada druga osoba nakon tog kolegija (po njihovim ciljevima učenja) bi bila najveća laž koju bi itko ikada izgovorio“, mišljenja su studenti FSB-a.


A da se tehničkim fakultetima, ne sviđaju kolegiji iz humanističkoga područja, jasno je iz već gore navedenog primjera, a to nam potvrđuje i student Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu koji kao najbizarniji kolegij navodi još jedan društvenoga opredjeljenja. Radi se o kolegiju socijalna filozofija

Koliko sam čuo svaki faks mora imati neki društveni predmet, ali ovo je totalno bezveze“, podijelilo je s nama student TVZ-a.

Kolegij papir na Grafičkom fakultetu


Kolegij papir koji se odvija pri Grafičkome fakultetu u Zagrebu, još je jedan od takvih, a studentica koja ga je odslušala na prvu joj se doimao poput još jednog bezazlenog kolegija u nizu, no prevarila se. "Prva dva tjedna sam mislila da je to skrivena kamera i da nije stvaran kolegij. Na vježbama doslovno učiš kako kidati papir. Na drugim vježbama ga prskaš vodom. Zvuči bezazleno, ali je bio najnaporniji kolegij koji sam ikad imala, plus ima previše teorije izvučene ni otkud", podijelila je s nama studentica Grafičkoga fakulteta u Zagrebu. 

Umjetnost na novinarstvu


A da studenti novinarstva moraju znati sve i o povijesti umjetnosti, dokazuje nam primjer studentice novinarstva koja je slušala kolegij o povijesti srpske kulture. 

Prije nego sam došla u Zagreb na diplomski studij Novinarstva, studirala sam u Banjaluci novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Program je dosta sličan kao preddiplomski u Zagrebu, ali eto tamo sam između ostalih stručnih predmeta imali i ispit iz predmeta “Istorija srpske kulture”. Ispit je bio jako opširan, profesorica je tražila da znamo od početka povijest građevina, tako i osoba iz umjetnosti. Njihova djela, ikone kako su rađene i gdje. Čak smo na kolokviju morali crtati i označiti dijelove crkve. Ako to nije bizaran predmet na studiju novinarstva, ne znam što jest“, govori nam Ana, studentica novinarstva.

...Donosi 2 ECTS boda: Na FER-u sada možete upisati kolegij iz popularne kartaške igre...


A studenti Fakulteta političkih znanosti podijelili su s nama još neke, prema njihovom subjektivnom mišljenju, kolegije koji zauzimaju kategoriju besmislenih. Kao takve naveli su kolegije poput: ekonomika prometa, teorija i politika mira

Pedagogija slobodnog vremena


Studentica Tamara slušala je izborni kolegij na Filozofskome fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za pedagogiju, a tiče se pedagogije slobodnoga vremena.Ne kažem da se pedagogija time ne bavi, bavi se, ali po meni je to više sociološki fenomen. Kolegij je bio izmišljanje tople vode i ispao je dosta besmislen“, priznaje nam ona.

Sudoku na PMF-u


A da studij matematike na PMF-u uistinu može biti zabavan, potvrđuje iskustvo studenata koji kao fakultativni kolegij mogu odabrati, ni više ni manje, nego metode rješavanja sudokua. 

Predmet je dosta težak jer te stvarno pati sa sudokuima. Kolokvij se sastoji od jednoga sudokua kojeg moraš riješiti, napisati metode koje koristiš i onda usmeno obraniti, s tim da moraš pisati kemijskom i ne smiješ ispravljati, a za pro
i predmet trebaš proći oba kolokvija. Dakle, jedna kriva znamenka upisana u sudoku je pad kolegija. Ljudi na kraju shvate da im to ne vrijedi ta 4 ECTS-a pa odustanu“, podijelio je s nama anonimni student matematike. 

...Semestar u tjedan dana: Znate li koliko ispita u JEDNOM ROKU položi prosječni hrvatski student?...


Od ostalih studenti još navode i polaganje botanike na veterini, genetike na socijalnoj pedagogiji, kolegij Biskup Josip Juraj Strossmayer na komunikologiji, filozofija i etika u sestrinstvu, slovenski jezik na kroatistici… I tako u beskonačnost. Ako biste voljeli podijeliti s nama još koji vama možda čudnih, enigmatičnih ili samo zabavnih kolegija, pišite nam. 

V.S.
Foto: Shutterstock


studentikolegijibizarni kolegijifakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se