Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Je li moguće istodobno primati više novčanih potpora? Da, studenti mogu primati dvije stipendije istovremeno – evo kako

MojFaks | Akademska četvrt, 23.10.2018.Je li moguće istodobno primati više novčanih potpora? Da, studenti mogu primati dvije stipendije istovremeno – evo kako

Stipendije su novčane potpore koje brojnim studentima olakšavaju studiranje, a roditelji i studenti i dalje dvoje oko toga, je li moguće primati dvije stipendije istovremeno. Kako ne bi više dvojili, odgovor je: da, mogu!

Koju stipendiju odabrati, kako se prijaviti, je li moguće istodobno primati više stipendija, do kojeg se iznosa ne plaća porez na taj izvor primanja, smiju li studenti primati stipendiju i raditi - samo su neka od pitanja koja ovih dana muče studente i njihove roditelje, piše Glas Slavonije.

Izvor: MojPosao.hr

Takve se i slične dvojbe, tradicionalno, nameću početkom svake nove akademske godine, kada se raspisuju i prvi natječaji za studentske stipendije – a dobivaju ih i brucoši i studenti viših godina. Više od 10 000 stipendija koje se studentima nude u Hrvatskoj i inozemstvu predstavljeno je prošloga tjedna u Zagrebu i Rijeci na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja.

Iz javnih izvora se može primati jedna stipendija, a druga kod privatnika


Na početku je važno reći da se stipendije raspisuju na razini države, županije, gradova, općina, a daju ih i nevladine te međunarodne organizacije, sveučilišta, zaklade, privatne tvrtke... Stipendije se u najvećem broju dodjeljuju studentima slabijeg socioimovinskog statusa, izvrsnima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, sportašima, djeci poginulih hrvatskih branitelja...

Izvor: Pixabay/clipartpanda.com

"Student može primati više stipendija u isto vrijeme, ali samo jednu iz javnih izvora, pod kojima se smatraju sredstva iz proračuna županija, gradova i općina, kao i sredstva javnih fondova i prihoda javnih trgovačkih društava i drugih javnih institucija, fondova Europske unije te javnih visokoobrazovnih ustanova (sveučilišta, veleučilišta, visoke škole). Ako student ostvari pravo na više stipendija iz javnih izvora, mora se odlučiti samo za jednu od njih.", objasnio je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora  Stjepan Ćurčić za Glas Slavonije.


...Sastavili smo popis natječaja za stipendije u različitim dijelovima Hrvatske – prijavite se i ostvarite novčanu potporu za novu akademsku godinu...


Iznosi stipendija, ali i uvjeti prijave i dodjele razlikuju se od stipendije do stipendije, pa ih je tako prije prijave važno dobro proučiti. U pravilu, najviše stipendije daju privatnici, koji na taj način žele osigurati buduću radnu snagu u svojim tvrtkama, pa se one penju i do nekoliko tisuća kuna mjesečno, a stipendije iz javnih izvora su niže. Do kraja listopada otvorene su prijave za stipendije Grada Osijeka (800 kuna mjesečno) i Zaklade Srce grada Osijeka (1 000 kuna mjesečno) te stipendije Osječko-baranjske županije (1 000 kuna mjesečno), ali i za državne stipendije (1 200 kuna) te stipendije privatnika. Jednu od najprimamljivijih stipendija daje osječki Institut RT-RK, koji s čak 2300 kuna mjesečno stipendira 20 studenata druge godine diplomskog studija na FERIT-u. Riječ je o tvrtki koja djeluje u području računalnog inženjerstva, s jakim fokusom na automobilski i industrijski softver. No za tako izdašnu stipendiju studenti moraju osim ocjena pokazati i znanje na testiranju za stipendiju – provjerava se njihovo poznavanje programskog jezika C. A moraju biti spremni i na rad.

...Kraj nepravde: Više neće biti oporezivanja stipendija pa roditelji neće morati vraćati nagrade za izvrsnu djecu..."Studenti se kod nas stručno usavršavaju kroz naše razvojne programe u trajanju 20 sati tjedno tijekom razdoblja primanja stipendije. Imaju i mogućnost izrade diplomskog rada u sklopu konkretnog istraživačkog projekta, a to im se priznaje i kako stručna praksa na FERIT-u. Nakon studija imaju obvezu raditi kod nas onoliko vremena koliko su primali stipendiju. Cilj nam je zainteresirati studente za područje koje je nama zanimljivo te dobiti buduće djelatnike koji će voljeti taj posao.", objašnjava Zvonimir Kaprocki, direktor Instituta.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Stipendiraju i 20 studenata prve godine diplomskog studija s 800 kuna mjesečno, no ti studenti nemaju nikakvih obveza prema Institutu. Velike stipendije daju i, primjerice, ljekarne, koje muku muče s pronalaskom kadra. Na kraju, svaki je natječaj važno dobro proučiti, pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i paziti da je važeća – primjerice, za prijave u razmaku od nekoliko dana možda će biti potrebno dvaput izvaditi isti dokument, koji u trenutku prijave ne smije biti stariji od sedam dana. Nakon objave rezultata natječaja, ako student ostvari pravo na više stipendija iz javnih izvora, obavezno se mora odlučiti samo za jednu.

Roditelji više ne gube olakšicu


Jedan student, primjerice, može primati stipendiju RT-RK-a i državnu stipendiju, što je ukupno 3500 kuna mjesečno - ali što je s porezom? Upravo zbog toga nekolicina studenata koja zna da može istovremeno primati više od jedne stipendije ne pristaje na to, kao ni na novčane nagrade i priznanja, jer na kraju zbog poreza roditelji moraju vratiti i nekoliko tisuća kuna porezne olakšice.


...Nakon diplome i zapošljavanja – šok: FER-ovac mora vratiti 81 tisuću kuna stipendije...

 
"Stipendije iz privatnih i javnih izvora dosad su se računale kao primitak i ulazile u dohodovni cenzus vezan uz ostvarivanje prava roditelja na poreznu olakšicu za djecu, odnosno uzdržavane osobe. Znači da su kod tih primitaka većih od 15 000 kuna godišnje roditelji izgubili pravo na poreznu olakšicu. Prema novoj poreznoj reformi stipendije iz javnih izvora bit će izuzete, odnosno u takav se primitak neće uračunati, a ta promjena stupa na snagu s novom, 2019. godinom.", pojasnio je Ćurčić. Dodaje da, ako godišnji iznos primitaka studenta ne prelazi propisanih 60 600 kuna, a u što ulaze i rad preko studentskog servisa i stipendije, student neće plaćati porez u skladu s odredbama Pravilnika o porezu na dohodak.

Foto: MojFaks

Prosječan iznos stipendija za studij u Hrvatskoj je 949 kuna mjesečno – najviše stipendije (iz javnih izvora financiranja) daju visoka učilišta – 1375 kuna, slijede ministarstva s 908 kuna, a najniže su stipendije jedinica lokalnih samouprava, koje prosječno daju samo 765 kuna, dok su u stvarnosti one u mnogim općinama i niže pa iznose tek 500 kuna mjesečno. Izvješće preporučuje povećati broj stipendija iz javnih te potaknuti povećanje i iz drugih izvora financiranja.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Unsplash


stipendijeviše stipendijakoliko stipendija mogu primati studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se