Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Loša kvaliteta ili previše peglanja? Studenti nam pokazali kako im iksice izgledaju nakon godina korištenja – prizor nije lijep

MojFaks | Akademska četvrt, 20.12.2017.Loša kvaliteta ili previše peglanja? Studenti nam pokazali kako im iksice izgledaju nakon godina korištenja – prizor nije lijep

Dokument kojim student dokazuje svoj studentski status i na temelju kojeg ostvaruje različite subvencije zove se iksica, a to zna svaki student. Iksicu može koristiti samo osoba na čije ime ona glasi te bi trebala biti u dobrom stanju.

U slučaju da je iksica oštećena, uglavnom se mora kupiti druga, a iksice pojedinih studenata izgledaju doslovno kao da ih je poplava izbacila. Studenti bi iksicu trebali čuvati kao oko u glavi ako se i dalje žele nesmetano gostiti u menzama. Budući da je ponekad teško paziti na stvari, dogodi se da se iksica izgubi ili ošteti. Tada treba kupiti novu iksicu ili se napraviti lud pa "peglati" upropaštenu iksicu "dokle ide".


Izvor: unicath

No, nekim iksicama jednostavno nema spasa. Upropaštene iksice nas uvijek nekako nasmiju baš kao i priče koje stoje i za njih pa nam je zato nekoliko studenata ispričalo svoje nesretne dogodovštine s iksicom i kako su ju pokidali.

Ono kada ti vrući burek upropasti iksicu


Tihomir, bivši student s Veleučilišta u Varaždinu koje je sada Sveučilište Sjever, priča nam da je svoju iksicu skroz izlizao jer ju je stalno "peglao" u menzi. Kroz šalu kaže da je "više visio u menzi nego na faksu" pa mu zato iksica izgleda izlizano.


Tihomir je više vremena provodio u menzi nego na faksu... foto: privatna arhiva

Studentica Zdravstvenog veleučilišta D.A. u Zagrebu ima baš, kako bi se modernim žargonom reklo, epic priču o tome kako joj je iksica stradala. Tu iksicu više nema jer je morala kupiti novu, a budući da je iz drugog grada ta nevažeća iksica joj je ostala kući pa s nama nije mogla podijeliti fotku. Ali je zato s nama podijelila priču o tome kako je vrući burek kriv za to što je iksica oštećena.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više...


...Za ovu iskaznicu još niste čuli: Htjela kupiti iksicu pa se osramotila...


"Moram priznati da je moja priča o iksici malo smiješna. Bila je to jedna nedjelja, navečer, moja cimerica i ja smo se vraćale u Zagreb, i dok smo doputovale u Zagreb, bila sam već ogladnjela. I kad smo s tramvajem izašle na savskom okretištu, odlučila sam kupiti burek. Otišla sam u obližnju pekaru i teta iz pekare je rekla da je burek jako vruć, na to sam ja rekla da nije bitno, jer će se taman ohladiti dok dođem do sobe. Ja sam taj burek stavila u torbu jer sam imala hrpu stvari po rukama i (k tome je još bilo hladno), ne misleći pritom na posljedice koje se mogu dogoditi. Inače, iksicu, Zetov pokaz i sve ostale dokumente držim u novčaniku, ali igrom slučaja, ovaj put sam tu iksicu i pokaz stavila u jedan pretinac sa strane u torbi. Dok sam došla do sobe na Savi, znači za nekih cca desetak minuta od Savskog mosta, iz torbe sam izvadila burek, koji je još uvijek bio poprilično topao, nakon što sam ga pojela, raspremala sam ostatak stvari iz torbe, i pritom sam vidjela da su mi iksica i pokaz slijepljeni, izvadila sam ih van i vidjela sam da su ''izdeformirani'', pokušavala sam uvjeriti samu sebe da to nije istina, da jedan burek može napraviti tako nešto. Tjedan dana sam se hranila na toj 'iskrivljenoj' iksici, misleći da nitko neće ništa reći, ali ipak su rekli da ju moram promijeniti. Nakon toga sam otišla napraviti novu koja je koštala 100 kn i čekala sam ju mjesec dana. Bez obzira na sve, i dalje jedem burek", kroz smijeh nam prepričava studentica.


Nažalost studentica je morala promijeniti iksicu... foto: privatna arhiva

Bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Maja, otkriva da je njena iksica izlizana do neprepoznatljivosti. Toliko da joj se više ni lice na iskaznici ne vidi dobro.


Na Majinoj iksici više se ne raspoznaje je li osoba s fotografije žensko ili muško... foto: privatna arhiva

"Moja iksica se tijekom faksa već totalno izlizala do neprepoznatljivosti i nikad mi neće biti jasno zašto. Jedva da sam ju koristila, a iz fotografije skoro da nije vidljivo je li ženska ili muška osoba vlasnica iskaznice. Koristim ju i sada jer ostvarujem popuste iako već godinama nisam studentica, a i nitko ne može dokazati promjene koje su i više nego vidljive uživo, ali iz fotke ne. Nije mi bed pokazivati to okolo - barem ne dok imam koristi od nje", kaže Maja.

Priča studentice koja je slučajno sjela na iksicu i prepolovila ju dolazi s Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Njena iksica je baš pukla i tu sigurno nije vrijedilo "peglaj dokle ide".

"Išla sam na kavu s kolegama, a iksica mi je bila u džepu kaputa. Kada sam sjela čuli smo svi neki zvuk, ali sam mislila da je neki šav ili tako nešto u pitanju. Kada sam stavila ruku u džep napipala sam slomljenu iksicu", govori nam studentica.


Iksica studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu je samo pukla... foto: privatna arhiva

Nadamo se da će nakon ovih priča studenti biti ipak malo oprezniji s iksicama premda to nije uvijek lako jer nažalost izrada nove će koštati u rasponu od 100 pa do 150 kuna.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


iksicaoštećena iksicax-icastudentska iskaznicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se