Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kakva je budućnost našeg obrazovanja? Za danas najavljeni veliki prosvjedi širom Hrvatske - ideš i ti?

MojFaks | Akademska četvrt, 01.06.2016.Kakva je budućnost našeg obrazovanja? Za danas najavljeni veliki prosvjedi širom Hrvatske - ideš i ti?

U Zagrebu i u desetak hrvatskih gradova za danas je najavljen veliki prosvjed podrške provođenju cjelovite kurikularne reforme 'Hrvatska može bolje'. A naše obrazovanje definitivno zaslužuje bolje...

Stručnjaci koji su radili na Projektu cjelovite kurikularne reforme nisu bili zadovoljni niti podrškom prethodne Vlade, a sve je kulminiralo prije nekoliko dana kada je saborski Odbor za obrazovanje predložio da se Ekspertna skupina proširi za 10 novih članova, na što je ekspertni tim na čelu s Borisom Jokićem tražio razrješenje od ministra Predraga Šustara.

Iako mnogi sada pokušavaju ispolitizirati ovaj problem, činjenica je da su se odmah nakon ostavke Borisa Jokića građani digli na noge i počeli organizirati. Ljudima je očito dosta da se jedan ovako važan projekt za budućnost Hrvatske mijenja prilikom svake promjene vlasti, nebitno bila ona lijeva, desna ili neka treća opcija. Prikupljeno je 35.000 potpisa podrške, a hoće li sve ostati na potpisima i lajkovima vidjet ćemo danas na najavljenim prosvjedima.

Mnogi građani čak i ne znaju što donosi nova kurikularna reforma, u nastavku izdvajamo neke od važnijih stvari:

Tjedna satnica smanjuje se sa sadašnjih 33/34 sata na 32 sata

Učenici će svejedno imati 16-17 obaveznih predmeta

Učenici će moći odabrati 4 sata predmeta koje žele slušati

Opći uspjeh ukinut će se u školskoj godini 2020. / 2021.

Kritičari ove reforme upozoravaju i na neke negativne strane - primjerice, da će učenici u manjim sredinama biti u podređenom položaju u odnosu na učenike u velikim gradovima s obzirom na mogućnost odabira izbornih predmeta. Sve informacije možete detaljno pronaći na stranicama kurikularne reforme.

Ključni ciljevi kurikularne reforme


Cilj kurikularne reforme je, stoji na službenim stranicama, uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene, kako bi se:

Učenicima osiguralo korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno njihovoj razvojnoj dobi i interesima te bliže svakodnevnom životu, obrazovanje koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.

Roditeljima omogućilo veću uključenost u obrazovanje djece i život škole, jasno iskazana očekivanja, objektivnije ocjenjivanje i vrednovanje, smislenije i češće povratne informacije o postignućima njihove djece.

Učiteljima, nastavnicima i ostalim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova osiguralo osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti, veću autonomiju u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza, motiviranije učenike i smanjivanje vanjskih pritisaka.

Prosvjedi i izvan granica Hrvatske


I za kraj još jedna zanimljivost - današnji prosvjedi održat će se u Londonu, Parizu, Šangaju, a navodno i u jednom stanu u Kataru. Autobusi iz drugih mjesta širom Hrvatske dovozit će prosvjednike u Zagreb. Ukoliko još niste potpisali peticiju u organizaciji inicijative Hrvatska može bolje, koja okuplja više od 250 različitih udruga, možete to učiniti ovdje.

foto: Shutterstock


prosvjedikurikularna reformaobrazovanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se