Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Unatoč mjerama, virus se proširio! 29 studenata zaraženo koronavirusom – pomažu SVI: 'Prodekan nam nosi lijekove...'

MojFaks | Akademska četvrt, 13.10.2020.Unatoč mjerama, virus se proširio! 29 studenata zaraženo koronavirusom – pomažu SVI: 'Prodekan nam nosi lijekove...'

S početkom akademske godine u Hrvatskoj, bilo je izvjesno da će se koronavirus širiti i među studentskom populacijom.

Dosad najveći broj oboljelih studenata na jednom fakultetu bilježi Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, na kojemu je kod 29 studenata na studiju Medicine na engleskom jeziku potvrđen koronavirus. Odmah po pojavi prvih slučajeva zaraze, nastava za sve godine je prebačena online, a studentima pružena potrebna podrška. 

...Brojke rastu iz sata u sat: Je li ovo Sveučilište novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj?...


Jedna od pozitivnih studenata, Vanesa Gjuka, studentica druge godine studija koja dolazi iz Norveške, za Slobodnu Dalmaciju govori što se to dogodilo na fakultetu.

"Nakon prvih simptoma, posumnjala sam na mogućnost zaraze i odmah kontaktirala našu službu za studente. Promptno su mi dali sve upute i organizirali testiranje. Već tjedan dana sam u karanteni s blagim simptomima, najjasniji simptom koji imam je gubitak osjeta okusa i mirisa", priča Gjuka te dodaje kako je prodekan, profesor Joško Božić, nazvao baš svakog studenta kako bi provjerio stanje i uvjerio se da su dobro zbrinuti.

"Čak je osobno dostavljao medicinske potrepštine studentima jer ljekarne ne rade dostave. Mojoj kolegici dostavio je toplomjer i lijekove. Ostavio nas je bez teksta. Podrška koju imamo od naših profesora i fakulteta je nevjerojatna", ispričala je ova studentica.

Posebna pažnja posvećena studentima prve godine


Doc. dr. sc. Joško Božić, prodekan za studij Medicine na engleskom jeziku, potvrdio je kako na studiju imaju 29 COVID-19 pozitivnih studenata, mahom studenata prve, druge i treće godine studija. Studij ukupno pohađa 292 stranih studenta koji dolaze iz ukupno 23 zemlje.

...Devet studenta zaraženo koronavirusom! Apelira se na mlade: 'Pridržavajte se mjera STALNO i u PRIVATNOM životu...'...


"Posebno smo bili zabrinuti za studente prve godine koji su u Splitu boravili tek nekoliko dana, njima je 18, 19 godina, tek su stigli na studij pa smo željeli osigurati sve što možemo kako bismo im olakšali ovu situaciju. Odmah po saznanju za prva dva slučaja zaraze organizirali smo online nastavu za sve godine studija. Nastavnike smo pripremili na tu mogućnost i prije početka nastave pa su bili spremni. U nekoliko navrata smo imali radionice za nastavnike i asistente tako da je velik broj njih kroz rujan prošao trodnevni tečaj pripreme za online nastavu",  govori prodekan za Slobodnu Dalmaciju.

Unatoč mjerama, virus se proširio


Martin Trautmann iz Njemačke, student druge godine, razgovarao je s novinarima nakon online sata fiziologije, zadovoljan što se predavanja odvijaju u najboljem redu.

"Ja nasreću nisam zaražen, ali smo baš svi u samoizolaciji jer se nastava prva tri dana odvijala na fakultetu. Čak i ta tri dana, strogo smo pratili upute fakulteta o mjerama opreza. Svi smo nosili maske tijekom cijele nastave. Imali smo postavljene dezinficijense na fakultetu, mjerenje temperature, dezinfekciju učionica dvaput dnevno. Uz sve te mjere nažalost virus se proširio. Za studente medicine na engleskom jeziku specifično je to što živimo u relativno uskom radijusu oko fakulteta, mnogi su i cimeri i jednostavno smo upućeni jedni na druge", govori Martin.

Prof. dr. Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju i predsjednica Sveučilišnog povjerenstva za praćenje COVID-19, istaknula je kako Sveučilište intenzivno radi na edukaciji i prevenciji i naglasak stavlja na kulturu ponašanja. Sveučilište je osnovalo COVID-punkt i pokrenulo telefonsku liniju iza koje stoji šest mladih liječnika. Oni upućuju studente na daljnje korake i dostupnu psihološku pomoć na hrvatskom i engleskom jeziku.

...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'...


Studenti se ipak ne boje doći u Hrvatsku


"Moram istaknuti da nam broj međunarodnih studenata koji stižu u okviru Erasmus studentske razmjene - nije pao. Studenti se ne boje doći u Hrvatsku, trenutno imamo stotinjak studenata na različitim sastavnicama Sveučilišta. Pohvalila bih i akciju Studentskog zbora koji svakom studentu koji za tim ima potrebu, organizira prijatelja, takozvanog 'buddyja', koji zaraženim studentima donosi hranu ili lijekove, što je posebno važno za studente koji dolaze iz mjesta izvan Splita i Hrvatske", hvali Đurđica Miletić splitske studente.

Dr. sc. Joško Božić u svojim naporima nije vidio ništa neuobičajeno, samo je želio pohvaliti svoje kolegice, djelatnice Ureda studija Medicine na engleskom jeziku, Daliboru Behmen i Tinu Komar, koje su žrtvovale svoje vrijeme i bile u kontaktu sa studentima i bez kojih ova akcija podrške ne bi bila moguća.

...150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska?...


A.Z.
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Unsplash by Bermix Studio


studentiSplitstudij medicinekoronavirusKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se