Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ekskluzivno doznajemo: Sljedeće godine stiže novi Pravilnik o studentskoj prehrani, a s njim i raznovrsnija klopa, bolja usluga i još mnogo toga

MojFaks | Akademska četvrt, 04.12.2019.Ekskluzivno doznajemo: Sljedeće godine stiže novi Pravilnik o studentskoj prehrani, a s njim i raznovrsnija klopa, bolja usluga i još mnogo toga

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je izmjenu 'Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata'. Planira se da će novi Pravilnik stupiti na snagu iduće akademske godine 2020./2021. U kojem je procesu i na kojim će se apsketima bazirati novi Pravilnik provjerite dalje u tekstu...

Kako ekskluzivno doznajemo, Ministarstvo je trenutno u postupku imenovanja povjerenstva za donošenje novog Pravilnika, a kako nas obaviještavaju "zainteresirana javnost moći će se uključiti putem javne rasprave ne portalu e-Savjetovanja." Planirano je da Pravilnik stupi na snagu početkom akademske godine 2020./2021.

Naime, trenutni je Pravilnik stupio na snagu 1. listopada 2013. godine i otada se nije ništa mijenjalo, no izmjene te godine baš nisu išle u korist studenata. Podsjetimo, tada je cijena menija povećana s 4,40 kn na 6,50 kn jer je Ministarstvo smanjilo subvenciju menija sa 73,65% na 71,24% ekonomske cijene hrane. Uvedena je te godine i izmjena subvencije na hranu koja nije dio menija, poput čokoladica i jogurta, koje država od tada subvencionira s 50% cijene.

Radi se na poboljšanju kvalitete usluge i to u smislu raznolikosti obroka u menzama


Utvrdili su da u okviru sustava studentske prehrane postoji potreba za preciznijim definiranjem i utvrđivanjem prava i obveza sudionika kao i iznimna potreba za poboljšanjem kvalitete usluge i to ponajprije u smislu raznolikosti obroka u ponudi studentskih menzi.

Također, doznajemo da je namjera novoga Pravilnika razdvajanje pravne norme od normativa i cijena koje propisuje Ministarstvo na način da ne čine njezin sastavni dio i da se prema potrebi mogu zasebno prilagođavati. Nažalost, konkretnije i detaljnije informacije Ministarstvo u ovome trenutku nema. Ovo bi se moglo protumačiti na način da će ova promjena omogućiti korekcije cijena na temelju tržišnih kretanja cijena živežnih namirnica, no o tome se tek treba službeno odlučiti.

foto: MojFaks

Trenutno se još uvijek radi na sastavljanju radne skupine za donošenje novoga Pravilnika. U radnu skupinu za donošenje Pravilnika imenuju se predstavnici Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Zajednice studentskih centara, Hrvatskog studentskog zbora, Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te predstavnici Ministarstva. "Još uvijek nismo zaprimili odgovor svih navedenih tijela kojima je upućen zahtjev za prijedlogom predstavnika u svrhu imenovanja članova povjerenstva za izradu novog Pravilnika, odluka o imenovanim članovima za sada nije donesena, ali se uskoro očekuje", donosi informaciju Ministarstvo.

...Nema mamine kuhinje za te pare! Privatni ugostitelji ne žele hraniti studente – otkrivamo i zašto...Očekuje se da će svi članovi zajednički donijeti sve potrebne izmjene i dopune kako bi novi Pravilnik konačno i stupio na snagu početkom iduće akademske godine 2020./2021. Ministarstvo će konačan nacrt prijedloga Pravilnika uputiti na javnu raspravu o čemu će obavijest postaviti na svojim mrežnim stranicama, a u koju će se zainteresirana javnost prijedlozima i komentarima moći uključiti putem portala e-Savjetovanja.

Sudeći prema dobivenim informacijama, studenti mogu očekivati promjenu cijena studentske prehrane te poboljšanje standarda i kvalitete prehrane. Nadamo se da će nove izmjene i dopune pozitivno utjecati na studentski standard! Svakako daljni tijek informacija pratite na našem portalu.

V.S.
Foto: MojFaks


studentska prehranapravilnikmenzaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se