Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Krah europskih sveučilišta? Ova im sveučilišta sve snažnije konkuriraju!

MojFaks | Akademska četvrt, 09.05.2016.Krah europskih sveučilišta? Ova im sveučilišta sve snažnije konkuriraju!

Europska sveučilišta kao da su se 'uspavala', ali zato ona s jednog drugog kontinenta napreduju munjevitom brzinom!

Azijski kontinent ove godine na listi 100 najprestižnijih sveučilišta, a koju objavljuje Times Higher Education, ima 18 predstavnika umjesto dosadašnjih 10. Najuspješnije sveučilište, ono u Tokiju, zauzelo je 12. mjesto dok su se kinesko Sveučilište Tsinghua i Sveučilište u Pekingu pomaknuli za osam, odnosno 12 mjesta te tako zauzeli 18. i 21. poziciju.


Južna Koreja i Jong Kong također su "dali" svoje predstavnike na ovoj ljestvici: Nacionalno sveučilište Seoul i Sveučilište u Hong Kongu smjestili su se na zajedničko 45. mjesto što je značajan skok u odnosu na prošlu godinu kad su zauzimali 51. i 60. mjesto.


U usporedbi, nekoliko europskih sveučilišta izgubilo je svoje pozicije. Velika Britanija i dalje ostaje druga najzastupljenija zemlja na listi sa svojih 10 fakulteta iako su dva britanska sveučilišta (Sveučilište u Bristolu i Durhamu) ispala iz top 100. Sedam od preostalih deset palo je na niža mjesta.


Šest njemačkih predstavnika i četiri nizozemska također su se spustila niže dok su Danska i Finska izgubile svoje "konje za trku" – više nemaju institucija koje se nalaze među prvih 100 iako su prošle godine imale svaka po jedno sveučilište na ovoj prestižnoj listi.U dovoljno slučajeva europska sveučilišta dobila su jednako ili više bodova nego prošle godine, ali činjenica je da ne napreduju munjevitom brzinom poput azijskih.


Paul Blackmore, profesor visokog obrazovanja na londonskom Institutu javnih uprava u sklopu King's koledža kaže da su snažniji rezultati Azije kombinacija "neospornog rasta sustava visokog obrazovanja" i "sve većeg prepoznavanja ovih fakulteta među stručnjacima koji ocjenjuju institucije".


"Predugo imamo previše anglo-saksonski pogled na visoko obrazovanje, a to nije dugoročno održivo", dodao je.


Joshua Mok Ka-Ho sa hongkonškog Sveučilišta Lingnan kaže da su ovi rezultati odraz sve snažnijeg ulaganja u visoko obrazovanje te fokusiranja insitucija na financiranja istraživačkih potencijala i objavljivanja članaka u međunarodnim časopisima.


Lista najprestižnijih fakulteta formira se prema anketi koju Times Higher Education provodi među 10 tisuća znanstvenika diljem svijeta. Svaki znanstvenik morao je nabrojati 15 svučilišta koja su, po njihovom mišljenju, najbolja što se istraživačkog rada, ali i poučavanja tiče, s tim da glasovi za istraživanje nose dvostruko više bodova od onih za poučavanje.


Listu svih top 100 fakulteta pogledaj ovdje.


L.B./izvor: THE

foto:


najprestižniji fakultetitop 100Times Hugher EducationAzijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se