Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kroatisti i komparatisti o novom popisu lektire: 'Ovo je prilagođavanje pubertetskom senziblitetu'

MojFaks | Akademska četvrt, 07.03.2016.Kroatisti i komparatisti o novom popisu lektire: 'Ovo je prilagođavanje pubertetskom senziblitetu'

U inače uspavanoj obrazovnoj zajednici Kurikularna reforma 'detonirala je bombu'.

Kako to već biva u zemlji bez nezaposlenih, sa šesteroznamenkastim BDP-om, glavna je tema javne rasprave 'treba li Štulić zamijeniti Marulića u popisu srednjoškolske lektire?'

Uz relevantnog hrvatskog pjesnika Johnnyja Štulića, na popisu izborne lektire našli su se i Ferić, Jergović, Tomić, Kundera. Slobodan Prosperov Novak odmah je uočio ideološku nišu po kojoj su se baš ovi autori izabrali gnušajući se na reforme. HAZU je protestirao jer se njih nije ništa pitalo. Štulić je promptno odmahnuo rukom.

Ante Tomić bezuspješno je pokušao ugurati Marulića između ostalih aktivnosti prosječnog srednjoškolaca kao što je pušenje jointa, gledanje Breaking Bada i igranje WoW-a.
Raspudić je mišljenja kako i ono što se čini zastarjelim može biti zanimljivo predstavljeno, a Dean Duda smatra kako je reforma, ma kakva bila, naprosto nužna.


foto: njuskalo.hr

Naši studenti koje tradicionalno nitko ništa ne pita imaju svoja mišljenja.


Iva, 24, studentica kroatistike i lingvistike smatra kako je kompletna rasprava promašena i prenapuhana.

"Zašto nitko ne progovara o neuravnoteženosti kada je u pitanju gramatika i književnost. Uz pretrpani popis lektire profesorima ostaje premalo vremena da se ozbiljno posvete gramatici. Maturanti odlaze iz škole, a ne znaju zavisne i nezavisne rečenice. To je nedopustivo."

Mia, 23
, studentica kroatistike naglašava kako je ovo samo jedan mali dio od hrpe nelogičnosti.

"U našem se studijskom programu Maruliću posvećuje velika pažnja. Ako njega uklonimo  s popisa lektire, zašto bi onda budući profesori hrvatskog učili bizarne detalje poput – kome je Marulić 1501. godine poslao pismo sa zabilješkom?"

Domagoj, 25, student komparativne književnosti i filozofije slaže se s profesorom Deanom Dudom kako su reforme nužne, no drži da su neki detalji ishitreni i nepromišljeni.

"Ovo je brzopleto prilagođavanje pubertetskom senzibilitetu, da ne kažem i ideološki tendenciozno. Tko god da je predlagao ove autore ne zna ništa o hrvatskoj postmoderni. Svakako bi trebalo prilagoditi popis lektire, ali nikako sa Štulićem i Tomićem kad imamo jednog Slamniga i Šoljana. Postoje nebrojeni relevantni moderni autori koji su prilagođeni specifičnom srednjoškolskom senzibilitetu. Ja sam u to vrijeme samostalno čitao Kerouaca, Ginsberga i Hessea."

Filip Pavić
foto: Pixabay


lektiranovi popiskroatistikakomparativna književnostreakcije studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se