Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Masovno napuštanje studija: U susjednoj državi sve više mladih odustaje od fakulteta

MojFaks | Akademska četvrt, 21.09.2017.Masovno napuštanje studija: U susjednoj državi sve više mladih odustaje od fakulteta

Fakulteti u Banja Luci i Istočnom Sarajevu godinama muku muče s upisom novih studenata. Naime, već neko vrijeme je kod srednjoškolaca vrlo malo zanimanje za studijske programe, a odnedavno leđa fakultetu okreću i stariji studenti. U akademskoj godini 2015./2016. indeksa se odreklo čak 2 340 studenata.

Glavni razlog za napuštanje fakulteta su, kako kažu studenti, loši odnosi između profesora i studenata, ali i odlazak u inozemstvo i razni socijalni i ekonomski problemi, piše Studomat.ba. U akademskoj 2015/2016. godini najviše studenata ispisano je s prava, ekonomije i elektrotehnike.

...Njihov najuspješniji neuspjeh: Iskustva studenata koji su promijenili fakultet i pronašli sreću...


Prema pisanju tog portala, na Sveučilištu Banja Luka ističu da, ako se uzme u obzir da godišnje na Sveučilištu studira oko 17 000 budućih diplomaca, broj ispisanih studenta je od šest do osam posto.


Izvor: vijesti.rtl.hr

"Broj ispisanih studenata ne odnosi se samo na one koji su se upisali te godine, već na sve studente koji su se na studijske programe upisivali i prethodnih godina", rekli su sa Sveučilišta za Studomat.ba.

Sa Sveučilišta Banja Luka kažu da su razlozi napuštanja studija različiti


Kada su i pitanju razlozi ispisivanja, prema njihovim riječima, oni su različiti. Kažu da određeni broj studenata fakultet napusti jer shvate da studiji zahtijevaju više truda i rada nego što su očekivali, odnosno jer su im preteški.

"Također, jedni to rade iz financijskih ili drugih osobnih razloga, kao što je osnivanje obitelji, preseljenje i slično", objašnjavaju s banjalučkog Sveučilišta.


Sveučilište u Banja Luci... izvor: joineusee.eu

Određeni broj studenata se, kažu, ispisuje da bi prešao na neki drugi fakultet u okviru ovog sveučilišta ili u inozemstvu.

Ni u Istočnom Sarajevu situacija nije bolja


Predavaonice su vidno praznije i u Istočnom Sarajevu, gdje se akademske 2015/16. ispisalo 973 studenta, gotovo 400 manje nego na Sveučilištu u Banja Luci. Godinu ranije, prema podacima Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, indeksa se odreklo 964 studenata. Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić, ističe da je loše ponašanje pojedinih profesora glavni razlog zbog kojeg studenti odlučuju napustiti fakultet.


Sveučilište u Istočnom Sarajevu... izvor: studomat.ba

"Kod nas je postalo sasvim normalno da profesori studente uzmu 'na zub'. S druge strane, problemi su kako kriterij ocjenjivanja, tako i način predavanja", tvrdi Savić.

Dodao je da ima studenata koji zbog lošeg odnosa s profesorima na ispit iz jednog predmeta izlaze i do deset puta. Profesore, kaže Savić, to uopće ne zanima. Prema njegovim saznanjima, jako je malo studenata koji fakultet napuštaju zbog osobnih problema.

...Objavljena najpoznatija rang lista top svjetskih sveučilišta: Fakulteti u Hrvatskoj ni u 500 najboljih...


...Ne moraju baš svi diplomirati: zašto odustati od faksa?...


"Kako bi od studija odustajalo što manje studenata, pokrenuli smo niz aktivnosti, a jedna od njih je forum koji ćemo održati na svim fakultetima. Na osnovu razgovora sa studentima napisat ćemo knjigu svih problema na sveučilištima, s konkretnim primjerima"
istaknuo je Savić.

Ove godine je na oba javna sveučilišta u RS vladao vrlo slab interes za upis na studije pa je poslije dva upisna roka ostalo slobodno oko 2 000 mjesta. Zbog toga su nadležni na sveučilištima odlučili pokrenuti ozbiljnu raspravu o uzrocima ovako slabog zanimanja.


Izvor: bizlife.rs

Na javnim fakultetima širom RS jučer je počeo treći upisni rok i trajat će do subote, a slobodnih mjesta na oba sveučilišta ima za 2 000 brucoša. Prijemni ispit na većini fakulteta planiran je u ponedjeljak, a rezultati se mogu očekivati već u utorak i srijedu.

Cijeli članak o masovnom napuštanju studija u susjednoj državi pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: studomat.ba
foto: unibl.org


odustajanjenapuštanje studijaSveučilište Banja LukaIstočno SarajevoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se