Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon FER-a i Agronomije, još jedan fakultet ukida indekse

MojFaks | Akademska četvrt, 26.06.2018.Nakon FER-a i Agronomije, još jedan fakultet ukida indekse

Iako indeks slovi za jedan od najvažnijih 'studentskih dokumenata', već godinama na domaćim fakultetima postoje i evidencije ocjena i bitnih podataka u digitalnom obliku zbog čega se sve veći broj institucija odlučuje na ukidanje papirnatih inačica ovog dokumenta.

Osim što se radi o fizičkome predmetu kojega možete izgubiti, zametnuti ili jednostavno pokidati ili ispuniti do kraja, još je jedan važan faktor njegova cijena izdavanja koja varira od 120 pa sve do 500 kuna, što za studente nije zanemariv trošak prilikom upisa ili izdavanja novog. Uz postojanje ISVU sustava koji služi za upis ocjena i potpisa u digitalnome obliku, postavlja se pitanje potrebe izdavanja jednog ovakvog papirantog i skupog dokumenta studentima.

...Cijene do 500 kuna i grozna fotka za uspomenu: Je li vrijeme da 'papirnati' indeksi odu u prošlost?...


Nakon zagrebačkog FER-a i Agronomskog fakulteta, još se jedan fakultet u sklopu Sveučilišta u Zagrebu odlučio na potez ukidanja papirnatih indeksa: Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina.Kako su predstavnici Studentskog zbora FOI-ja na svojoj službenoj Facebook stranici objavili, početkom akademske godine 2018./2019. ukidaju se studentski indeksi uz šaljivi dodatak da uskoro slijedi tutorial "Kako isprintati ISVU za mamu".

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali 'najfriškiju' ocjenu koju su dobili...


Komentari studenata uglavnom su pozitivni jer u ovom potezu vide priliku za uštedom prilikom upisa na fakultet, ali i jednu brigu manje kad pakiraju torbu za odlazak na fakultet ili na ispit. Drugi su pak oprezniji i upozoravaju da spomenuti FER koji u svom upisnom kompletu ne nudi indeks i dalje ima jedan od skupljih kompleta "težak" 500 kuna, a najtvrdokorniji skeptici predviđaju neke nove troškove koji će iskrsnuti nakon ukidanja indeksa, a sve kako bi se jednaki prihodi slijevali u kasu fakulteta.

...Ali ne postoji ocjena 7! Studenti ispričali kako su roditeljima objašnjavali da ECTS bodovi nisu ocjene...


U članku koji smo nedavno pisali pitali smo studente smatraju li da bi se indeksi trebali povući na svim domaćim fakultetima, a kako su nam odgovorili provjerite ovdje.

L.B./foto: Facebook@Studentski zbor FOI


indeksiukidanjeFOIdigitalizacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se