Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novi trend na europskim fakultetima: sve više umirovljenika želi studirati

MojFaks | Akademska četvrt, 06.06.2016.Novi trend na europskim fakultetima: sve više umirovljenika želi studirati

Franz-Josef Mittnacht smatra se sasvim uobičajenim studentom, no istina je da nije toliko prosječan. Naime, Franz-Josef ima 86 godina i samo je jedan među sve većim brojem umirovljenika koji upisuju europske fakultete.

"Kad napunim 90 godina, želim doktorirati. Želim da mi na nadgrobnome spomeniku piše: 'Studirao je do samog kraja' ", izjavio je Mittnacht za njemački Der Spiegel.

Od 1981. do 2011. godine broj umirovljenika koji upisuju fakultete u Švicarskoj porastao je za 500%, objavio je švicarski Ured za statistiku. I u drugim europskim zemljama primijećen je sličan trend.

Mnoga europskih sveučilišta ne naplaćuju školarine zbog čega su jako interesantna umirovljenicima. Štoviše, na neke se studije moguće upisati bez ikakvih prijemnih ispita i testiranja što dodatno olakšava odluku umirovljenika da se okušaju u ovome podvigu. No, zašto je stjecanje diplome na samome kraju radnoga vijeka postalo tako popularno?

Studiranje kao prozor u svijet


Mnogi umirovljenici-studenti kažu da im studiranje omogućava da se lakše povežu i druže s drugima. "Predavanja su za mene prozor u svijet", izjavila je 72-godišnja Ute Ulrich za švicarski magazin Beobachter.

"Kako biste održali mozak zdravim i fit, morate ispuniti dva kriterija: morate se upustiti u nove izazove i društveno se angažirati", kaže Ulrich koja je radila u turizmu. Sad se usredotočila na problematiku Arapskog proljeća. Na njenom Sveučilištu u Zurichu studira više od 160 umirovljenika.Znanstvenici koji se bave proučavanjem mentalnoga zdravlja smatraju da je studiranje dugo zanemarivana zdrava metalna vježba za umirovljenike. "Mnogi se žele preorijentirati, ispuniti snove iz djetinjstva ili samo nastaviti obrazovanje te što bolje iskoristiti vrijeme koje im je na raspolaganju", navodi Studi-Info, njemačka web-stranica koja savjetuje studente.

Osim što na nekim sveučilištima osobe mogu na određenim predavanjima sudjelovati kao "gostujući" studenti, na sveučilištima poput onoga u Bad Meinbergu moguće je pohađati studijske programe isključivo za umirovljenike, a u ponudi su medicina, filozofija i političke znanosti.

Mlađi kolege koji ne upišu željeni studij zbog umirovljenika nisu zadovoljni


No, nisu svi presretni što umirovljenici hrle na sveučilišta. Prema pisanjima nekih studentskih udruženja i organizacija, stariji studenti preplavili su redovite studije i kolegije pa su čak i istisnuli neke mlađe kolege s njih. Zbog toga su neka sveučilišta zabranila upis umirovljenicima na određene kolegije i studijske programe. Unatoč tome – interes je sve snažniji.

Mittnacht, koji trenutno studira srednjovjekovnu povijest na Sveučilištu u Duisburg-Essenu za Der Spiegel je izjavio da je studiranje dalo novu svrhu njegovom životu. Nikad nije bio sretniji.

L.B./izvor: Washington Post
foto: Pixabay


studiranjeumirovljenicieuropska sveučilištaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se