Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novi udar na sekularno obrazovanje: Javna bolnica surađuje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem

MojFaks | Akademska četvrt, 04.01.2017.Novi udar na sekularno obrazovanje: Javna bolnica surađuje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem

Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' i Hrvatsko katoličko sveučilište potpisali su nedavno sporazum o suradnji, bez iznošenja detalja što ona podrazumijeva. U Klinici je također održano misno slavlje.

Na stanicama Klinike, u vezi nedavno potpisanog sporazuma, osvanula je tek kratka obavijest sljedećeg sadržaja:

"Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' prof. dr. sc. Alemka Markotić i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić potpisali su Sporazum o suradnji kojim su sporazumne strane suglasne da će surađivati u područjuznanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata u Klinici kao nastavnoj bazi HKS-a kao i ostalim oblicima suradnje", objavljuje N1.

I dok se odgovor obje institucije o značenju ovog sporazuma te njegovim financijskim posljedicama tek očekuje, u kontekstu turbulencija koje je tijekom čitave prošle godine izazivao pokušaj guranja sporazuma između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta ne čudi medijska pozornost koju vijest o suradnji već izaziva.


Potpisivanje sporazuma. Foto: bfm.hr

Napomenimo i da je na stranicama Klinike objavljeno da je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio u četvrtak, 29. prosinca 2016. godine euharistijsko slavlje u prostorijama Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.

"Prvo je to euharistijsko slavlje održano u Klinici od njezina osnutka 1893. godine. U uvodu slavlja, na kojem je sudjelovalo oko 50 članova medicinskog osoblja Klinike predvođeni ravnateljicom Klinike prof.dr.sc. Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom doc.dr.sc. Rokom Čivljakom, biskup Šaško izrazio je zahvalnost Gospodinu za providnost i za ljude koji su omogućili ovaj početak, ovo prvo euharistijsko slavlje u prostoru kapelice", objavljeno je u obavijesti, koja je uslijedila nakon one o potpisivanju sporazuma između Katoličkog sveučilišta i bolnice.

Napomenimo da je Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) u akademskoj godini 2015./2016. pokrenulo prvi preddiplomski te diplomski studij iz područja biomedicine i zdravstva (studij sestrinstva), uz dosadašnje studije teologije, sociologije, psihologije i slično. Diplomski studij sestrinstva pružit će studentima nastavak edukacije na području sestrinstva, s naglaskom na unapređenju stručnih i znanstvenih kompetencija koje će im omogućiti prakticiranje medicine utemeljene na dokazima, ističe se, među ostalim.

"Kako se oba studija odvijaju u sklopu katolički integriranog sveučilišta, studenti će dobiti jedinstvenu priliku stjecanja biomedicinskih znanja ne samo kroz prizmu sestrinstva kao zdravstvene struke, već i društvene discipline koja se skrbi za čovjeka, i to onog najranjivijeg – bolesnog čovjeka. Stoga će kolegiji iz područja teologije, filozofije i etike u sestrinstvu, kao i zdravstvene psihologije i mentalnog zdravlja, s osobitim naglaskom na palijativnoj medicini, omogućiti nešto drukčije profiliranje sestrinstva od onoga kakvo se do sada nudilo u hrvatskom obrazovnom sustavu", navodi na stranicama HKS-a Marta Čivljak, Pročelnica Odjela za sestrinstvo (uzgred budi rečeno, istog prezimena kao zamjenik Klinike, Roko Čivljak).

Osim problematike pružanja adekvatne usluge pacijentima bolnica u vlasništvu Crkve (na primjeru Njemačke ili SADa), ono što je potencijalno opasnije u hrvatskom slučaju jest činjenica da je "Fran Mihaljević" javna bolnica, a ne bolnica u vlasništvu Crkve.

Ugovor je sklopljen između javne bolnice, koja je plaćana novcem poreznih obveznika, i religijske organizacije, te bi zato morao izaći u javnost. Klinika je, naime, nastavna baza Medicinskog fakulteta, a po ovom sporazumu postala je i nastavna baza KBS-a.

Zato je iznimno važno da javnost zna na koji će način te institucije surađivati na stručnom planu, koji obuhvaća prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju. U Klinici je centar za AIDS, a poznato je da Katolička crkva ne dozvoljava upotrebu prezervativa. Među pacijentima ima sigurno i članova LBGT zajednice, a poznati su diskriminatorni stavovi Crkva prema njima. Nužno je sagledati što suradnja znači na znanstveno-istraživačkom planu, kao i na edukaciji studenata i postdiplomaca, upozoravaju s N1.

Pitanje koje se također postavlje jest osigurava li njihov sporazum podlogu da će se u Klinici medicina obavljati po znanstvenim principima ili pak onima katoličkog nauka.

L.B./izvor: N1
foto: bfm.hr/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Klinika 'Fran Mihaljević'javna bolnicasuradnjaHrvatsko katoličko sveučilištestudij sestrinstvamisaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se