Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Obrazovanje za izvoz: od jeseni u Zagrebu studenti iz Amerike, Kanade, Turske, Malezije...

MojFaks | Akademska četvrt, 28.04.2016.Obrazovanje za izvoz: od jeseni u Zagrebu studenti iz Amerike, Kanade, Turske, Malezije...

Visoko učilište Algebra prva je obrazovna institucija u Hrvatskoj koja kreće u izvoz. U tom su im poduhvatu partneri Irci i, prema Bloombergu, peti najbolji poslovni fakultet iz SAD-a.

Turizmu, brodogradnji i softverašima po prvi će se put u izvozu pridružiti i industrija obrazovanja.

Led planira probiti Visoko učilište Algebra, koje je u srijedu na konferenciji Windays u Poreču najavilo da kreće u međunarodno širenje, piše Poslovni. Plan im je dovoditi studente iz Azije u Zagreb na studiranje na engleskom jeziku kako bi stekli diplome koje vrijede u cijeloj EU.

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra kaže da najveći interes za takvim programima dolazi iz Turske, Malezije i Južne Koreje te općenito Azije.

"Prema podacima DZS-a o natalitetu u Hrvatskoj prilično je jasno da će u idućih nekoliko godina broj studenata pasti za 30 posto, jer takvo nam je demografsko stanje i moramo pronaći nove izvore prihoda", kaže Balković.

Krajem prošle godine, dodaje Balković, ugovorili su suradnju s irskim Griffith Collegeom. U sklopu te suradnje studenti na Visokom učilištu Algebra prve dvije godine studija pohađaju u Zagrebu, a zatim treću godinu studiraju na Griffithu u Irskoj. Navodi da su time svojim studentima otvorili vrata europske Silicijske doline, kako se od milja tepa Dublinu, koji je privukao kompanije poput Microsofta, Googlea i Facebooka, a s druge strane su im omogućili da dobiju i hrvatsku i irsku diplomu.

Na Windaysima je pak Visoko učilište Algebra predstavilo i drugu fazu svog izvoznog plana. Balković kaže da su ugovorili suradnju s Kelley School of Business sa University of Indiana, kojeg Bloomberg naziva jednim od pet najboljih poslovnih škola u SAD-u. U sklopu tog dogovora Visoko učilište Algebra ponudit će MBA diplomu eLeadershipa na kojem će predavati hrvatski i američki profesori sa Kelley School of Business.

Nova suradnja presedan je u Hrvatskoj, jer su američki profesori koji će u rujnu doći u Zagreb ujedno prvi stranci koji imaju akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Drugim riječima, riječ je o prvom primjeru da su strani profesori dobili mogućnost predavati u Hrvatskoj po istim pravima kao i lokalni, hrvatski profesori.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Poslovni
foto:


industrija obrazovanjaAlgebrastrani studentiMislav BalkovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se