Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Održavanje motornih vozila, ljevarstvo, japanski: Odabrali smo 10 najneobičnijih studija koje možete upisati u Hrvatskoj

MojFaks | Akademska četvrt, 26.07.2016.Održavanje motornih vozila, ljevarstvo, japanski: Odabrali smo 10 najneobičnijih studija koje možete upisati u Hrvatskoj

Diljem hrvatskih sveučilišta su počeli upisi na studije za iduću akademsku godinu. I dok će većina odabrati neki od popularnih studija, ili onaj o kojem sanja cijeli život, postoje studiji koji su jednako vrijedni, ali djeluju pomalo neobično.

Bez obzira na to jeste li brucoš, prvostupnik ili apsolvent, donosimo vam popis deset najneobičnijih studija na hrvatskim fakultetima, nakon kojih možete postati vrhunski stručnjaci.

Crkvena glazba, preddiplomski studij, Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Ako ne možete zamisliti svoj dan bez glazbe, a niste imali sreće da upadnete na Muzičku akademiju, onda je preddiplomski studij crkvene glazbe pravi izbor za vas.


foto: Pixabay.com

U četiri godine studija studenti mogu naučiti sve o aktivnoj djelatnosti u svim segmentima sakralnoga glazbenog života, što uključuje obnašanje funkcije crkvenog orguljaša i zborovođe te moderatora i koordinatora liturgijskih slavlja i koncerata u sakralnim prostorima.

S titulom prvostupnika muzike moguće je posvetiti se crkvenoj glazbi u praksi ili upisati diplomske studije glazbene pedagogije ili orgulja na Muzičkoj akademiji.

Više saznajte ovdje.

Ljevarstvo, preddiplomski specijalistički izvanredni studij, Metalurški fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Ovaj preddiplomski specijalistički studij traje pet semestara tijekom kojih studenti uče sve o lijevanju metala, mogućim greškama, postupcima, kao i o izradi kalupa i jezgri za lijevanje. Ovo je jedan od rijetkih studija u zemlji koji se bavi metalurgijom kao vrstom teške industrije, stoga je simbolično da se nalazi u Sisku.


foto: YouTube.com

Nakon svršetka dobiva se titula stručnog prvostupnika ljevarstva, a s obzirom na to da je studij izvanredan, neka studentska prava se neće moći koristiti.

Više pročitajte ovdje.

Projektiranje i menadžment tekstila, smjer preddiplomskog studija, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Ovaj smjer ima ekonomsku i tehničku komponentu stvaranja odjevnih predmeta. Cilj mu je stvoriti stručnjake koji će se znati nositi s marketingom i menadžmentom u tekstilnoj industriji, ali i istovremeno poznavati procese rada i tehnologiju te industrije.


foto: en.wikipedia.org

On donosi titulu prvostupnika inženjera tekstilne tehnologije i inženjerstva, nakon što uspješno izvršite sve obaveze tijekom četiri semestra, koliko studij traje.

Više o ovom studiju pročitajte ovdje.

Visoka moda, specijalistički studij, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Specijalistički studij visoke mode u tri semestra nudi sva znanja o povijesti visoke mode, psihosociologiji fenomena visoke mode, uvjetima stvaranja od ideje do gotovog proizvoda te znanja o kreiranju i prezentaciji individualnih stilova.


foto: Flickr.com

Tako će svi koji upišu ovaj studij moći ovladati vještinama koje će i omogućiti kompetentnost u području modnog eksperimentiranja, art mode i individualne visoke mode visokih ciljeva i visokih uvjeta nastajanja, baš kao što to čini, primjerice, Karl Lagerfeld.

Više informacija o visokoj modi pronađite ovdje.

Protetika i ortotika, preddiplomski stručni studij, Tehničko veleučilište Zagreb


Na preddiplomskom stručnom studiju protetike i ortotike možete naučiti sve o izradi umjetnih udova ili pomagala za potporu kralježnici ili udovima, što je jedan od traženijih poslova u svijetu.


foto: Flickr.com

Nakon tri godine teorijskog dijela dolazi godina dana kliničke prakse, nakon čega se dobiva titula stručnog magistra inženjera protetike i ortotike s kojom se može krenuti odmah na tržište rada ili se osposobljavati i usavršavati, odnosno međunarodno certificirati kroz suradnju s Međunarodnim društvom za protetiku i ortotiku.

Studij je izvanredan, tako da studenti ne mogu očekivati sva studentska prava, ali mogu očekivati znanja o konstruiranju, razvijanju i održavanju proteza i ortoza.

Ako vas je ovo zainteresiralo, pročitajte više ovdje.

Održavanje motornih vozila, preddiplomski stručni studij, Veleučilište Velika Gorica


Ovim preddiplomskim stručnim studijem, osim popravka vozila, možete steći znanja iz planiranja i organizacije procesa održavanja, upravljanja kvalitetom, sigurnosnih aspekata i provedbe tehnlologije održavanja motornih vozila.


foto: Pixabay.com

Time ćete biti osposobljeni za rad u bilo kojoj prijevozničkoj kompaniji, većem servisu ili u HAK-u. Nakon tri godine studija stječe se titula stručnog prvostupnika inženjera održavanja motornih vozila.

Više pronađite ovdje.

Restauracija i konzervacija, preddiplomski i diplomski, Sveučilište u Dubrovniku


Studij koji obuhvaća dva stupnja akademskog obrazovanja koncipiran je u skladu s najvišim svjetskim standardima struke i u suradnji s Institutom za umjetnost i restauraciju "Pallazo Spinelli" iz Firence.


foto: en.wikipedia.org

Uz teorijski dio, velika je pozornost posvećena praktičnom radu, gdje studenti mogu brusiti znanje u radionicama na Sveučilištu, ali i u Restauratorskom zavodu u Dubrovniku te već spomenutom Pallazo Spinelliju.

Titula prvostupnika, odnosno magistra restauracije i konzervacije omogućuje zapošljavanje u uredima za kulturu i zaštitu kulture, muzejima, galerijama, restauratorskim i konzervatorskim radionicama.

Za više detalja kliknite ovdje ili ovdje.

Medicinsko pravo, postdiplomski studij, Pravni fakultet, Sveučilište u Splitu


Medicinsko pravo je posebna grana prava koje regulira povrede prava pacijenata, pridržavanje liječničke etike, sporove između ustanova u javnom ili privatnom zdravstvenom sektoru ili druge pravne regule iz područja zdravstva.


foto: publicdomainepictures.net

Onaj tko uspješno završi ovaj dvogodišnji poslijediplomski studij dobit će titulu specijalista medicinskog prava i bit će osposobljen za rad u zdravstvu, pravosuđu, javnoj administraciji, profesionalnim i strukovnim udruženjima, obrazovnim institucijama, institutima, ustanovama ili će moći biti samostalan stručnjak.

Više pročitajte ovdje.

Sportsko pravo, postdiplomski studij, Pravni fakultet, Sveučilište u Splitu


Za sve one koji su završili Pravo, ali se ne vide u uobičajenim oblicima prava poput obiteljskog ili kaznenog, tu je sportsko pravo. Na ovaj poslijediplomski studij se mogu upisati i apsolventi kineziologije, a na njemu mogu naučiti pravne regulacije u sportu.

Time ne postajete sudac na sportskom borilištu, već stječete znanja i kompetencije za razumijevanje pravnog okvira transfera igrača, rada sportskih saveza ili drugih regula, poput Bosmanovog pravila.

Studij traje dvije godine, a njime se stječe titula specijalista sportskog prava, kojom se možete zaposliti u javnoj administraciji lokalnog, regionalnog, nacionalnog i međunarodnog značenja, profesionalnim i strukovnim udruženjima, obrazovnim institucijama, institutima ili kao samostalni stručnjaci na tom području.

Detalje pronađite ovdje.

Japanski jezik i kultura, preddiplomski studij, Filozofski fakultet, Sveučilište Jurja Dobrile, Pula


Iako na svim Filozosfskim fakultetima u zemlji postoje studiji stranih jezika i inozemnih kultura, studiji koji izučavaju tako kompleksan jezik i kulturu kao što je japanska rijetki su u našoj zemlji. Osim "slobodnog studija" japanologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedini koji podliježe ECTS bodovanju je onaj Japanskog jezika i kulture u Puli.


foto: en.wikipedia.org

Ovim preddiplomskim studijem razbijaju se mitovi o ovoj dalekoistočnoj kulturi, ali se i osposobljavaju ljudi za rad u turizmu, izučavanje jezika ili na općem znanstveno-kulturološkom smjeru  stječu kompetencije za prevođenje, antropologiju, povijest ili bilo koji segment japanske kulture.

Studij može biti jednopredmetni ili dvopredmetni, može se studirati paralelno u kombinaciji s drugim studijima, a MZOS ga sufinancira značajnim sredstvima. Nakon tri godine studija stječe se titula prvostupnika japanskog jezika i kulture te se time stječe temelj za daljnje obrazovanje.


Ako vas zanima japanski jezik, kliknite ovdje.

Milan Dalmacija
foto: Pixabay


najneobičniji studijski programiupisifakultetičudni studijiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se