Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rat za upis na fakultet: Saznajte koliko se studenata natječe za jedno mjesto na top-fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 26.04.2016.Rat za upis na fakultet: Saznajte koliko se studenata natječe za jedno mjesto na top-fakultetima

Bliži nam se nova runda državne mature i upisa na fakultete. Koji su najpopularniji među njima?

Čak i prije nego se upišete na neki fakultet, saznat ćete koji glas "bije" studij za koji ste zainteresirani.

Hoće li vas na godini biti 15-ak ili ćete se prve dvije godine stiskati po podovima predavaonica koje su uvijek premalene da prime sve koji moraju odslušati predavanja, to je jedna od prvih informacija koju ćete saznati kad se odlučite za neki fakultet.

Nije nikakva tajna da je takvih mastodona koji godišnje upisuju tisuće studenata u Zagrebu nekoliko: prednjači Ekonomski fakultet (koji osigurava oko 1235 upisnih mjesta), slijede Pravni fakultet (prošle ak. godine "primio" je 1223 studenta) i Filozofski (koji je prošle godine "pozdravio" 1117 brucoša), a po broju upisanih ne zaostaju ni PMF (827 upisanih), FER (650) i Fakultet prometnih znanosti (515).

...Uvećana upisna kvota: ove jeseni u Zagrebu će studirati 207 brucoša više...


Agencija za znanost i visoko obrazovanje nudi detaljnu i zanimljivu analizu prošlogodišnjih (i "starijih") upisnih kvota, prosjeka ocjena, rješenosti ispita državne mature i drugih korisnih podataka o dosadašnjim brucošima i uvjetima upisa na svaki pojedini studij koji se organizira na području RH.

Na temelju tih podataka moguće je izdvojiti top-studijske programe za koje se uvijek traži upisno mjesto više. Evo koji su to studiji i fakulteti!

Ekonomija i dalje apsolutni prvak po navali maturanata
Ako ste naumili upisati studij ekonomije ili poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, morate znati da je konkurencija jaka! U slučaju studija Ekonomije za jedno upisno mjesto konkurira čak 37 maturanata, a broj prijava za studij Poslovne ekonomije raste do astronomske brojke od gotovo 3 tisuće kandidata (2924). Obratite pozornost na prosjek ocjena kao i na rješenost ispita na državnoj maturi.

Zdravstveno veleučilište jedini stručni studij među top-studijima
Među stručnim studijima, našao se samo jedan na kojem čini se, nikada nema dovoljno upisnih mjesta. Na studiju Fizioterapije koji se održava na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu snage će odmjeriti 2442 prijavljena, od kojih će "upasti" svaki 31. prijavljeni maturant!

Koliko je teško upasti na FER?
Broj prijava na ovaj fakultet je ogroman! Od 2368 maturanata, samo će svaki četvrti upisati željeni fakultet i studij računarstva (drugim riječima: za svako mjesto kandidira 4 pristupnika na prijemnom). Ocjene moraju biti solidne, a morate rasturiti i na državnoj maturi.

Ludnica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
Bez obzira namjeravate li se prijaviti na prijemni za studij Socijalne pedagogije ili Rehabilitacije, budite spremni na činjenicu da ćete se za mjesto boriti s još 27, odnosno 21 osobom. Prosjek ocjena je odličan, ali pogledajte samo postotak rješenosti ispita državne mature!

Neće biti lako ni budućim strojarima na FSB-u
Budućim strojarima neće biti lako! Osim što će, ako je suditi po ovim podacima, konkurirati među 1823 prijave, za jedno mjesto borit će se njih pet. Prosjek ocjena i postotak s državne mature također nisu za baciti!

Učiteljski će za neke ostati nedosanjani san
Studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu također je izbor za koji ćete se morati svojski izboriti. Među 1770 prijavljenih, tek će svaka 22. osoba na ovom studiju naći svoju sreću i ostvariti karijeru.

Pomama i za zagrebačkim Pravom
Borba je i ovdje nemilosrdna. Prijava je mnogo, čak1737, a za jedno upisno mjesto konkuriraju tri potencijalna studenta.

Sve dodatne statistike i podatke možete provjeriti ovdje.

L.B./foto: Shutterstock


upisifakultetikriterijinajpopularniji fakultetiFEREkonomijaFFZGFSBKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se