Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Student zbog nejednakosti na sveučilištima pokrenuo peticiju ulaska Hrvatske u EU Institut: 'Želim tu temu staviti na dnevni red'

MojFaks | Akademska četvrt, 31.05.2019.Student zbog nejednakosti na sveučilištima pokrenuo peticiju ulaska Hrvatske u EU Institut: 'Želim tu temu staviti na dnevni red'

Iako se Hrvatska ove godine priključila CERN-u koji je studentima prirodnih znanosti, kao i inženjerima i stručnjacima pogodovao po pitanju financiranja projekata, stipendija i priključenja brojnim istraživanjima, društvene znanosti ostale su zakinute. Roko Koštan, student Fakulteta političkih znanosti je stoga, u suradnji s profesorom istog fakulteta Igorom Vidačakom, pokrenuo peticiju priključenja Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu (EUI) koji bi status studenata, ali i stručnjaka društvenih znanosti doveo na ravnopravnu razinu.

Koštan je, kako nam govori, za EUI saznao sasvim slučajno – profesorica Europskog prava u Firenci ih je, na Erasmus razmjeni, tamo odvela u obilazak Arhiva EU.


"Kada sam istražio Institut, vidio sam da Hrvatska ne sudjeluje i to me neugodno iznenadilo jer je to od interesa ne samo za studente i istraživače, već za cijelu RH", pojasnio je Roko.


Osim stipendija koje EUI nudi za studente društvenih znanosti, istraživači članstvom u Institutu mogu sudjelovati u političkim i društvenim projektima koji, govori nam Roko, "utječu na budući tok europskih integracija".


Žele stvoriti pritisak u javnosti


U dogovoru s profesorom Vidačakom, Koštan je pokrenuo peticiju priključenja Institutu, koja zasad broji nešto više od 400 potpisa.Izvor: Screenshot peticije

"Ovom peticijom želim stvoriti pritisak u javnosti kako bismo dobili konkretan vremenski okvir i korake koji će se poduzeti", govori nam Roko.


Osim Hrvatske, Konvenciju o osnivanju EU Instituta nisu potpisale ni Češka, Litva, Mađarska i Slovačka, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Roku je prvotno objasnilo kako interesa za priključenjem Hrvatske nema jer sami studenti i istraživači nisu zainteresirani.


"To je otprilike kao da se tvrdi da među studentima i istraživačima prirodnih znanosti nema interesa za priključivanjem CERN-u", komentirao je odgovor Ministarstva Roko.


Ministarstvo pokrenulo postupak


Nakon pokretanja službene peticije, interes javnosti naglo je narastao, a u nekoliko tjedana, peticiju su podržali Fakultet političkih znanosti i Pravni fakultet, a na Facebook stranici peticije svoju podršku izrazio je i Tomo Antičić, državni tajnik za obrazovanje. Kako nam govori Roko, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu jučer je održao sjednicu na kojoj su isto tako iskazali svoju podršku.


Izvor: Freepik @katemangostar

"Studentski zbor ovim putem javno podržava priključenje Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu i pozivamo studente da svoju podršku izraze davanjem potpisa inicijativi", objavili su jučer na Facebook stranici.

Koštan je, kaže, jako zadovoljan razvojem situacije, ali napominje kako bi nadležna tijela trebala voditi računa o ovakvim stvarima, a ne studenti.


"Mene je sablaznilo da ja kao student moram dokazivati ministarstvu i mobilizirati ljude da se pridružimo", govori nam.


Koštanova ideja peticije bila je "staviti tu temu na dnevni red", što se, prema neslužbenim odgovorima Ministarstva i ostvarilo.


"Ministarstvo je već uspostavilo kontakt s Europskim sveučilišnim institutom te je pokrenuta procedura priključenja Hrvatske", govore nam iz Ministarstva.Paula Hađur

Foto: EUI


peticijainstitutfpzgKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se