Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Posjetili smo zagrebačke fakultete i pitali studente koliko su ispita riješili na rokovima - FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 20.02.2020.Posjetili smo zagrebačke fakultete i pitali studente koliko su ispita riješili na rokovima - FOTO

I posljednji dani zimskih ispitnih rokova napokon su došli. Izvlače se preostali atomi snage, kako bi se riješilo što više ispita, ili ono što smo si zacrtali. Ovaj tjedan mnogima je najstresniji, a mi smo obišli zagrebačke fakultete kako bismo vidjeli koliko su ispita uspjeli riješiti.

Prvo smo se zaputili do Učiteljskoga fakulteta, no nažalost u desetak minuta koliko smo proveli na faksu i u dvorištu, nismo sreli studente kojima bismo mogli postaviti par pitanja. Ili smo mi došle u nezgodno vrijeme (bilo je 11 sati ujutro), ili je većina studenata uspjela riješiti ispite u ranijim rokovima, te su sretnici koji mogu uživati u iznenadnom proljetnom danu krajem veljače. 


foto:MojFaks

Iduća stanica: Filozofski fakultet


Ovaj fakultet uvijek je živ. Na prvim stepenicama, susreli smo tri studentice povijesti umjetnosti, kako odmaraju i čekaju naredni ispit. Dora je brucošica anglistike i povijesti umjetnosti, te nam je rekla kako je za posljednji rok ostavila 2 ispita.

...Skripta, skripta skripte, bilježnice, knjige...Iz čega sve zagrebački studenti uče FOTO...


"Raspodijelila sam ispite da imam dovoljno vremena za ponavljati prije njih tako da je bilo nekih ispita na prvim i na zadnjim rokovima. Za zadnji rok su mi ostala 2 ispita. Ukupno 4 ispita. 2 prije i 2 sad. Za anglistiku nisam baš učila koliko sam ponavljala, dosta toga obrađujemo tijekom semestra, a za povijest umjetnosti sam si ostavila po 4 dana prije za učenje”, govori nam Dora.  Njena kolegica Mirta je također na povijesti umjetnosti, i komparativnoj književnosti te je dala 5 ispita od 6, na koji planira izaći na ljeto.  


foto:MojFaks

“Nisam baš previše učila jer su to sve osnovni predmeti, a ja sam imala dobar likovni i hrvatski u srednjoj pa mi ovo sad i nije baš teško, još. Jučer nisam ponavljala za ovaj ispit koji je danas. Ja sam užasno neorganizirana i sve radim u zadnji čas. Ali nije bilo preteško”, kaže Mirta. U ekipi je i Agata koja je upisala povijest umjetnosti i švedski. Kroz razgovor saznajemo da je i ona položila 5 od 6 ispita. Većinu je dala u prvom roku, dok je teže ostavila za kraj, i jedan ispit za ovaj zadnji tjedan. 


...Kako izgleda život studenta dan prije ispita i na dan ispita? Stvarne fotke ove cure govore više od riječi... FOTO...


Studenti anglistike i povijesti umjetnosti Valentina i Martin, govore nam koliko su oni zadovoljni ispitnim rokovima. Pa tako Valentina nije oduševljena jer je htjela ostaviti jedan kolegij ovaj semestar, ali izgleda kako će ipak biti dva. Kolega Martin kaže nam da se dobro organizirao: “Položio sam četiri ispita, sad mi je ostao jedan. Uvijek iskoristim čitav ispitni rok, jer mi je lakše zbog učenja, nego da sve odjednom izlazim”. 


Poslije Filozofskog, na redu je FSB


Ispred FSB-a bilo je studenata, ali svi naši pokušaji razgovara uglavnom su završavali jako brzo jer su studenti žurili na ispite. Nekolicina je u hodniku faksa ponavljala, te ih nismo željeli ometati. Dominik, student četvrte godine Strojarstva, smjer energetika izdvojio je nekoliko minuta da nam kaže kako ni sam ne zna koliko ima ispita. Da, posljedice ispitnih rokova su nekad zaista velike. 

“Na zimskom ispitnom roku položio sam jedan ispit i prestao sam brojati koliko ih ima. Malo sam u čudnoj situaciji, mislim da ih ima četiri”, govori nam on i dijeli svoju organizaciju učenja, jer plan za izlazak na ispite nema. 

“Moja strategija je zapravo da pogledam skripte koje je profesor stavio i onda pogledam skripte skripti koje je neko drugi napravio i onda recimo prepisujem te skripte. Prepišem skripte skripti”, objasnio nam je Dominik i dodao da mu je sad najbitnije da preda završni rad na vrijeme. 


foto:MojFaks

Ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva, porazgovarali smo s tri studenta: Karlom, Dorijanom i Filipom. Karlo je nadobudno upisao puno ECTS-a ovaj semestar govori nam, te je položio 5 ispita i ostala su mu još 4. Dorijan je imao samo jedan rok, jedan ispit je dao i sada je upisao diplomski rad. Filipu je ostao jedan usmeni ispit. 


Stigli smo i do Pravnog fakulteta


Kako bismo izvidjeli situaciju s ispitima kod što više studenata, morali smo napustiti Sveučilišnu aleju i prošetati i do Pravnog fakulteta. Tu nam je Karlo, student treće godine, smjer pravo ispričao koliko je ispita dao i kakav je njegov plan rada za vrijeme ispitnih rokova. 

...Semestar u tjedan dana: Znate li koliko ispita u JEDNOM ROKU položi prosječni hrvatski student?...


Dao sam dva od 3 ispita, samo sam treći kolokvirao i ostao mi je usmeni. Uvijek si podijelim ispite, pogotovo sad na višim godinama gledam da barem jedan ispit riješim na prijevremenim rokovima, bilo to u 11. mjesecu, bio to 4. mjesec, da mi onda na redovnim rokovima u drugom mjesecu, šestom, sedmom bude jednostavnije. Eventualno u devetom ako nešto ostane za jesen”, govori nam Karlo. 


foto:MojFaks

I studentica prve godine geodezije Mirela, koja studira na Građevinskom fakultetu, ima sličnu metodu rada kao i Karlo.  

Imala sam sedam ispita. Ono što sam mogla kolokvirati, kolokvirala sam, ovo ostalo sam riješila na prvom roku i danas sam riješila jedan usmeni na drugom roku”, kaže Mirela. 

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali 'najfriškiju' ocjenu koju su dobili...


Obilazak zagrebačkih fakulteta pokazao nam je da studenti punom parom iskorištavaju zadnje dane rokova i mogućnost rješavanja što više ispita. Neki su bili sretniji i organiziraniji te su putem kolokvija obavili dio posla, a nekima su ovo još duga dva dana. Kraj je blizu. Ova rečenica zasigurno dobro zvuči samo u kontekstu ispitnih rokova. 

A.Z.
foto:MojFaks


studentiispitni rokovikoliko ispita su položilizagrebački studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se