Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Postoji li mogućnost da izbije epidemija ospica i na Šari i Savi? Epidemiolozi s kojima smo razgovarali bili su prilično jasni...

MojFaks | Akademska četvrt, 25.09.2019.Postoji li mogućnost da izbije epidemija ospica i na Šari i Savi? Epidemiolozi s kojima smo razgovarali bili su prilično jasni...

Jučer se po Zagrebu pročulo kako su se dva zaposlenika RTL-a zarazili ospicama te su još krajem prošlog tjedna hospitalizirani. Podaci pokazuju kako je dosad broj oboljelih porastao s 24 na 35, u odnosu na prošlu godinu, što ne izaziva alarmatno stanje, no mi smo se svejedno pitali – što bi se dogodilo kada bi epidemija izbila i u najbližem studentskom domu – 'Ante Starčević'?

Razgovarali smo s epidemiologom s HZJZ-a Vladimirom Draženovićem, koji nam je odmah u startu rekao da ustvari nema nikakve potrebe za velikom brigom.


"Ospice nisu nikakva strašna bolest, ljudi to poistovjećuju s boginjama zato što se vide na licu – ospice su ustvari neka gripa s plikovima na licu", napominje dr. Draženović.


Kako nam govori, studenti u domovima ne bi trebali biti zabrinuti, pogotovo zato što smatra da roditelji prije 20-ak godina nisu postavljali nekakva 'rigorozna' pitanja, kao to što to rade unazad pet godina. Ono što dr. Draženovića, govori nam, brine je trend necijepljenja djece, a ne nekoliko slučajeva zaraze.


"To je nekakva moda u zadnje vrijeme, ali ono što je politika u zdravstvu diljem svijeta je da se djeca redovno moraju cijepiti, sve ostalo su filozofije", zaključuje Draženović.


Što s maskama?


A kada smo ga pitali za zaštitne maske i bili bi studenti možda trebali njih nositi po domu, odmah nam je rekao da za tim jednostavno nema potrebe.


"Studenti su relativno dobro zaštićeni, a za zaštitnim maskama tako i tako nema potrebe jer su se pokazale kao relativno nikakva zaštita", poručuje, a tim se složila i liječnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ''dr. Andrija Štampar", Jelena Boneta.


"Ne postoji potreba za nošenjem zaštitnih maski u svakodnevnom kontaktu s ljudima ako je netko primio dvije propisane doze cjepiva", govori.


Studenti doma na Šari se pak, s druge strane, ni ne obaziru previše na posljednje vijesti o ospicama. Dapače, za tu vijest prvi puta su čuli od nas, kada smo ih pitali za mišljenje, a što su točno rekli, možete pročitati OVDJE u nastavku kojeg smo pripremili.


>> Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente


>> 10 stravičnih parazita koji bi mogli živjeti u vašem tijelu – upravo sada!...P.H.
Foto: DarkoBa/MojFaks


ospiceŠarastudentski dom Ante StarčevićepidemijadoktoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se