Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

NSK od 16 sati - ne radi, 26 ustanova štrajka 75-100%, a zna se i kad je SLJEDEĆI DAN za štrajk

MojFaks | Akademska četvrt, 30.10.2019.NSK od 16 sati - ne radi, 26 ustanova štrajka 75-100%, a zna se i kad je SLJEDEĆI DAN za štrajk

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže nam da je zadovoljan dosadašnjim odazivom na štrajk.

"Ono što je važno danas, jeste da je odaziv na ovaj štrajk koji danas traje - jako dobar i na razini je prošlotjednog štrajka. Veliki broj visokih učilišta i instituta, kao i podupirućih ustanova je u štrajku. Pri čemu su postotci otprilike visoki kao i u prošli četvrtak", govori Radeka za MojFaks. 

26 ustanova u štrajku 75%-100%, NSK od danas poslijepodne - zatvoren


Prema podacima iz Nezavisnog sindikat znanosti i Visokog obrazovanja danas do 12:30 sati dvije ustanove su bile u stopostotnom štrajku. U znanosti i visokom obrazovanju 26 ustanova u štrajku je 75% -100%

"Informacije se još uvijek slijevaju s terena, ali prema dosad prikupljenim podacima, NSK u kojoj je danas bio premijer, sa predstavljanjem Programa Vlade, bila je 85%  u štrajku. NSK će od 16 sati danas biti kompletno zatvorena. Od jutros ne pruža usluge prema vani. Nitko nije mogao doći posuditi knjigu niti dobiti neku drugu vrstu usluge. Sveučilišna knjižnica je čvorišno mjesto za sveučilište, bez toga se ne mogu ni istraživanja provoditi, niti studenti mogu kako treba studirati i tako dalje", pojašnjava Radeka. 

Idući termin štrajka još nije definitivno potvrđen


Što se tiče novog termina štrajka na fakultetima, najavljeno je da se najvjerojatnije radi o idućem petku - 8.studenom. Međutim, još uvijek nije definitivno odlučeno i ovisit će o razvoju događaja, nakon čega će dan štrajka biti službeno najavljen. 

Ovo je drugi put da se štrajka i na fakultetima. Kako su prethodno izvijestili iz Sindikata, štrajka se isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja: nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika. Sve kolege znanstveno-nastavnih zvanja, pozvani su da se pridruže solidarnom štrajku. Također, štrajk se ne odvija samo na sveučilištima, veleučilištima, visokim školama, institutima, već i na podupirućim ustanovama, poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

"Posebno je značajno što u štrajku nije samo nenastavno osoblje, predavači i umjetnički suradnici, nego su u štrajku i profesori, odnosno i nastavno osoblje koje je pokazalo visok stupanj solidarnosti sa svojim kolegama. Iako se štrajk izravno ne odnosi na njih i njihova prava oni podržavaju opravdani zahtjev njihovih kolega iz nenastavnog osoblja i predavača. To je najveća vrijednost današnjeg i prošlotjednog štrajka", poručuje Radeka.  

A.Z.
foto: MojFaks


štrajkfakultetinovi datumstudentiprofesoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se