Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

PRENOSITE KOLEGIJ u višu godinu? Istražili smo zašto morate pažljivo brojati koliko ćete puta izaći na ispit

MojFaks | Akademska četvrt, 13.12.2017.PRENOSITE KOLEGIJ u višu godinu? Istražili smo zašto morate pažljivo brojati koliko ćete puta izaći na ispit

Rijetko koji student nikada nije prenio ispit nekog kolegija iz jedne godine u drugu, ali mnogi nisu informirani o tome što nakon toga slijedi. Naime, većina studenata nije informirana da će vjerojatno osim plaćanja ECTS bodova za preneseni kolegij morati nastaviti s polaganjem ispita od broja izlazaka gdje su stali i da se oni ne broje otpočetka.

Međimursko veleučilište u Čakovcu u posljednje vrijeme zbunjuje vlastite studente. Nakon što smo nedavno izvještavali o tome da je veleučilište 'preko noći' promijenilo Odluku o upisu studenata u drugu godinu tako da osim ECTS bodova koje prenose, moraju platiti i punu školarinu, sada su studenti ponovno zbunjeni.


Izvor: Pixabay

Student MEV-a javio se u našu redakciju sa svojim problemom te ne zna kako bi ga točno trebao riješiti kada mu zaposlenici fakulteta daju oprečne odgovore. Naime, riječ je o tome da student mora prenijeti jedan ispit, odnosno, kolegij u drugu godinu. To uopće ne bi bio problem da mu na fakultetu nisu rekli da on ne može preneseni ispit polagati šest puta, kako je to inače propisano MEV-ovim Pravilnikom o studiranju nego da mora nastaviti s polaganjem tamo gdje je stao prošle godine. Odnosno, ako je ispit već polagao četiri puta prošli semestar, on ga ima pravo položiti još dva puta u sljedećem semestru u koji ga je prenio. S tim da je student platio i ECTS bodove kako je i propisano Odlukom i Pravilnikom.

Student je ECTS  bodove za spomenuti kolegij već platio 1 708 kuna, a sada mora platiti 2 562 kuna i ponovno upisati drugu godinu fakulteta


U MEV-ovom Pravilniku o studiranju u članku 40 piše da "redoviti i izvanredni studenti ispit mogu najviše polagati šest puta, do ponovnog početka semestra u kojem se izvodi predmet". Šesti izlazak na ispit ujedno znači polaganje pred Povjerenstvom sastavljenom od tri člana. Student je već morao platiti ECTS bodove u iznosu od 1 708 kuna za isti kolegij (kako bi na ispit izašao samo jedanput umjesto šest puta). Sada mora platiti 2 562 kune i ponovno upisati drugu godinu fakulteta.


Izvor: Facebook@Međimursko veleučilište u Čakovcu

Priča nam da je razgovarao s prodekanom nastave dr.sc. Mihaelom Kukecom, tutorom druge godine te višim predavačem Juricom Trstenjak i referadom. Od tutora je dobio naputak da "pita u referadi". Zatim je provjerio u referadi i dobio odgovor da mora platiti godinu, isto kao kod prodekana i tutora prošle godine. Nakon toga je tražio od referade da mu pokažu koji članak u Pravilniku koji govori da mora platiti ispočetka i da nema šest rokova. Poslije toga prodekan je rekao da to piše u Članku 40 stavci 1 i stavci 6.

...Studenti mogu odahnuti: Nakon naših članaka MZO srušio spornu Odluku MEV-a - ipak nisu imali dopuštenje za mijenjanje iznosa školarine...


...Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija...


...Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?...


Budući da su odgovori zaposlenika fakulteta koje je student dobio oprečni, poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi pokušali raspetljati ovo klupko nesporazuma. U MZO-u tvrde da u drugoj godini studiranja nema mogućnosti ponovnog izlaženja na ispit šest puta, već se brojanje izlazaka nastavlja od prethodne godine studiranja. Iz MZO-a nam službeno odgovaraju da se student koji je ostvario od 42 do 55 ECTS boda u drugu godinu preddiplomskih stručnih studija upisuje se sukladno Odluci o upisu, kako je naprijed navedeno. Student koji je upisao drugu godinu studija upisuje predmete druge godine, a nepoloženi predmet s prve godine ima pravo polagati ukupno najviše šest puta. No, Ministarstvo je o slučaju direktno pitalo MEV i dobilo odgovor.


Izvor: Pravilniku o studiranju MEV-a

"U tom slučaju ne primjenjuje se članak 16. stavak 3. Pravilnika o studiranju koji kaže: 'Student ponovno upisuje predmet zbog neispunjavanja nastavnih obveza ili zbog pada na ispitu pred ispitnim povjerenstvom (šesti izlazak).' Nakon što iskoristi svih šest izlazaka na ispit, student mora ponovno upisati nepoloženi predmet. Prema tome u drugoj godini studiranja ne dobiva se mogućnost ponovnog izlaženja na ispit šest puta, već se brojanje izlazaka na ispit nastavlja od prethodne godine studiranja, dakle student ne dobiva šest izlazaka na ispit po akademskoj godini već po upisu predmeta. Kako predmet nije ponovno upisao (jer nisu zadovoljeni uvjeti iz Pravilnika o studiranju, iz članka 16. st. 3.) tako se brojanje ispita u sljedećoj akademskoj godini nastavlja od broja izlazaka na ispit iz pojedinog predmeta od protekle godine studiranja do šestog izlaska kada student ispit polaže pred ispitnim povjerenstvom.", stoji u odgovoru MEV-a Ministarstvu.

U MEV-u kažu da u spomenutoj situaciji u kojoj se student našao, nakon što je pet puta izašao na ispit u prvoj godini studiranja, ostao mu je još jedan izlazak, odnosno, šesti put.


Izvor: Pravilnik o studiranju MEV-a

"Ako ispit ne položi, sukladno članku 16. st. 3. Pravilnika o studiranju 'Student ponovno upisuje predmet zbog neispunjavanja nastavnih obveza ili zbog pada na ispitu pred ispitnim povjerenstvom (šesti izlazak).' I članku 40. st. 6. istog pravilnika 'Student koji šesti put nije položio ispit iz istog predmeta obvezan je u sljedećoj akademskoj godini ponovno upisati taj predmet.'.  Ponovnim upisom predmeta student ima pravo slušati iznova predmet te je dužan izvršiti sve ostale propisane obveze. Svaki predmet student može upisati najviše tri puta.", napisao je MEV Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


Iz MZO-a kažu kako bi sve detaljnije informacije o pravima i obavezama studenata može i treba dati visoko učilište na koje je student upisan. MZO napominje da bi se student trebao obratiti studentskim predstavnicima kao i studentskom pravobranitelju, ako smatra da su mu prava "zakinuta". K tome, napominju da postoji i način kako se student može žaliti u slučaju da direktan razgovor s osobama koje uređuju spomenuto pitanje.


Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da ako student smatra da su mu postojeća prava ugrožena, da svoju žalbu može uputiti i njima... izvor: siif2.com

"Ukoliko student smatra da su mu ugrožena neka od njegovih prava predviđenih zakonom ili općim aktima Veleučilišta, ima pravo pritužbe visokom učilištu, što je u konačnici i propisano člankom 88. Statuta i člankom 9. Pravilnika o studiranju. Dakle, prvenstveno predlažemo da se problem pokuša riješiti kroz dijalog s osobama koje uređuju navedeno pitanje. Ukoliko direktan razgovor nije moguć ili nije vjerojatno da bi mogao dovesti do rješenja, potrebno je obratiti se studentskim predstavnicima ili studentskom pravobranitelju (koji može intervenirati u ime studenta za zaštitu njegovih prava kod uprave visokog učilišta). Ako se problem ne može riješiti dijalogom, student može uputiti službenu (pismenu) žalbu upravi visokog učilišta. Ukoliko žalba bude odbijena, student ne dobije odgovor ili nije zadovoljan odgovorom može uputiti žalbu Ministarstvu u slučaju kršenja postojećih prava.", savjetuju u MZO-u.

No, kada je riječ o ovakvoj praksi brojenja izlazaka na ispit, ona nije samo rezervirana za MEV. Ona postoji i na drugim fakultetima kao na primjerice na zagrebačkoj ekonomiji.

MEV nije jedini jer istu stvar prolaze i studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu


U razgovoru sa studenticom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, saznali smo da se i na tom fakultetu plaća svaki nepoloženi kolegij koji je ostao od prošle godine, a kada je riječ o izlascima na ispit iz nepoloženih kolegija, oni se broje od posljednjeg izlaska na ispit. Dakle, gdje je student stao. Baš kao i na MEV-u.


Foto: Darko Ba/MojFaks

"Na EFZG-u se svake godine normalno plaća svaki kolegij koji je ostao nepoložen od prošle godine. Iako si ga već platio i odslušao, svejedno kao izvanredni student ponovno plaćaš broj ECTS-a tog kolegija 120 kuna. Vezano uz broj izlazaka na studomatu - on ostaje isti, tu se ništa ne mijenja. Ako si imao četiri izlaska prošle akademske godine, u ovoj godini normalno izlaziš pet puta na ispit, ništa se ne poništava. Da bi mogao ponovno na kolokvije i da bi se, valjda, poništili izlasci u studomatu, moraš ponovno upisati taj kolegij. Što je drukčije od uobičajenog prenošenja. U tom slučaju, plaćaš isto, ponovno moraš odslušati kolegij, redovni moraju dobiti potpis i možeš izaći na kolokvije", ispričala nam je studentica EFZG-a koja je htjela ostati anonimna.

...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


Ono što ovu studenticu iznimno ljuti jest činjenica da, iako studenti sve ponovno plate, nemaju pravo ponovno izaći na kolokvije. Upravo zato se i pita zašto ponovno plaća. Budući da o ovakvim situacijama studenti ne znaju puno (osim ako ih sami nisu iskusili prije) i nisu dovoljno informirani, svakako bi se trebali još na fakultetu raspitati što slijedi s brojem izlazaka na ispit ako prenose neki kolegij.


Foto: Darko Ba/MojFaks

Savjet Ministarstva znanosti i obrazovanja prenijeli smo studentu MEV-a s početka priče pa se nadamo da će se javiti studentskim predstavnicima kao i pravobranitelji i riješiti svoj problem.

Ivana Petrić
foto: ilustracija/arhiva MojFaks


izlasci na ispitispitprenošenje kolegijakolegijplaćanjeMEVEFZGKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se