Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prorektor Sjevera protiv podjela: Hoće li Sveučilište Sjever postati Sveučilište u Varaždinu?

MojFaks | Akademska četvrt, 21.12.2017.Prorektor Sjevera protiv podjela: Hoće li Sveučilište Sjever postati Sveučilište u Varaždinu?

Zastupnik Mosta nezavisnih lista, Robert Podolnjak, podnio je predsjedniku Sabora prijedlog da Sveučilište Sjever postane Sveučilište u Varaždinu i da se iz Koprivnice preseli u Varaždin. Protiv te ideje je prorektor Sjevera jer smatra da podjele nisu potrebne.

Mostovac Robert Podolnjak uputio je u Sabor Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Riječ je o zakonskom prijedlogu čijim usvajanjem Sveučilište Sjever mijenja naziv u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu. Sjedište je dosad bilo u Koprivnici, piše varaždinski.hr.


Izvor: unin.hr

Kako piše varaždinski.hr, taj zakonski prijedlog Roberta Podolnjaka predsjednik Sabora već je uputio u saborsku proceduru. Hrvatski sabor donio je 29. svibnja 2015. godine na svojoj 17. sjednici Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku čime je Sveučilište Sjever i formalno postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj.

Prorektor Sveučilišta Sjever protiv Podolnjakovog prijedloga


Prema pisanju portala drava.info, prorektor Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša, kaže da ta inicijativa nije dobra i da ide prema nepotrebnim podjelama. Tomiša kaže da je inicijativa zanimljiva jer se čini da je predlagač promašio proceduru. Naime, prema Članku 4. Statuta Sveučilišta Sjever, odluku o promjeni naziva i sjedišta donosi Senat dvotrećinskom većinom glasova, uz prethodnu suglasnost osnivača – Republike Hrvatske preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, piše drava.info.


Podolnjak želi da se Sveučilište preseli u Varaždin, a prorektor Tomiša ne podržava tu inicijativu... izvor: most-nl.com/unin.hr/Pixlr

Tomiša, nadalje, kaže za drava.info, da ne zna kome bi takva promjena išta dobroga donijela i da ne želi ulaziti u pozadinu ove političke inicijative niti suditi o motivima njenog pokretača. Tomiša kaže da ako im saborski zastupnici žele pomoći, mogu to učiniti tako da pomognu razvijati kapacitete i studijske programe.

...Samo u ovom hrvatskom gradu pokreću se 4 nova diplomska studija...


...[FOTO] Zida se i gradi: Počeli radovi na novoj menzi za studente Sveučilišta Sjever...


Sveučilište Sjever ima dva sveučilišna centra koji se lijepo razvijaju, kazao je Tomiša za drava.info i napomenuo da je neprestano u tijeku razmjena profesora i studenata na relaciji Koprivnica – Varaždin te da se osobita pozornost pridaje ravnomjernom razvoju obaju centara.

Ivana Petrić
izvor: varaždinski.hr/drava.info
foto: unin.hr


Sveučilište SjeverSveučilište u VaraždinupremještanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se