Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prosvjed je BEZUVJETAN: 'Održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti!'

MojFaks | Akademska četvrt, 22.09.2020.Prosvjed je BEZUVJETAN: 'Održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti!'

Dekan Pravnog fakulteta, Igor Gliha, odbio je zahtjev studenata da se cijena povećanja školarine poništi, zbog čega se pripreme za prosvjed nastavljaju.

"Mladi aktivisti", kako su se sarkastično potpisali članovi Studentskog zbora Pravnog fakulteta danas su obavijestili kolege o odgovoru dekana Glihe na upućene zahtjeve studenata. Podsjećamo, iako je situacija između studenata i Uprave fakulteta napeta već mjesecima, glavni motiv za najavljeni prosvjed jeste nedavno povećanje cijene školarine izvanrednim studentima i skraćivanje roka za uplatu, nakon što je na sjednici Fakultetskog vijeća 16.rujna izglasano povećanje cijene ECTS boda sa 100 na 120 kuna.  

...Studenti Prava ZARATILI s vlastitim fakultetom: Žele znati kako će polagati ispite i ići na nastavu, a Uprava ih nazvala 'aktivistima'...


Predsjedništvo Studentskog zbora jučer je održalo sastanak s Upravom Pravnog fakulteta kojem su prisustvovali svi prodekani, no dekan se nije pojavio. Danas je stigao odgovor dekana, u kojem se odbija zahtjev Studentskog zbora za stavljanje odluke o cijeni ECTS bodova za izvanredne studente izvan snage i sazivanjem nove sjednice Vijeća na kojoj bi se ponovno odlučivalo.


...Rat Studentskog zbora i Uprave se nastavlja: Nakon obavijesti o POVEĆANJU školarine, studenti najavili PROSVJED!...


Što se tiče ostalih zahtjeva, među kojima je rok za plaćanje školarine, dekan je rekao da "će svi studenti imati mogućnost urednog upisa više godine, neovisno o tome podmire li svoju obvezu do 23. rujna ili ne", prenosi Studentski zbor. Kod trećeg zahtjeva “omogućavanja upisa predmeta modula i izbornih predmeta 5. godine svim studentima pod jednakim uvjetima”, dekan je rekao da će Uprava razmotriti svaki individualni zahtjev koji oštećeni studenti pošalju Upravi, te da će ih riješiti po okolnostima slučaja.


Prosvjed će se održati


S obzirom na to da je prvi i glavni zahtjev Studentskog zbora odbijen, odlučeno je da će se već najavljeni prosvjed održati, iako neće biti u srijedu (sutra) kako je prethodno planirano.

"Ipak, zbog velikog interesa i ograničenog prostora taj prosvjed će morati biti odgođen. Sutra bi nam na raspolaganju bio samo prostor ispred ograde Fakulteta i Muzičke akademije jer nismo dobili dopuštenje od strane rektora da uđemo u dvorište vlastitog Fakulteta, a prostor ispred HNK je već zauzet zbog ljetne pozornice HNK. U tim okolnostima, zbog velikog broja sudionika i obaveze držanja svih epidemioloških mjera, jednostavno ne bi bilo ni približno dovoljno prostora da svi stanu. Novi datum prosvjeda će biti objavljen u najkraćem mogućem roku (tj. čim s policijom i Gradom osiguramo dovoljan prostor za sve sudionike)", pojasnili su.

Borba se nastavlja


U objavi na Facebooku, Studentski zbor Pravnog fakulteta poručuje da borbu nastavljaju na drugim frontama.

"Pokušat ćemo sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća drugim mehanizmima kako bi Vijeće moglo glasovati i nadamo se retroaktivno promijeniti odluku", poručuju i na kraju pozivaju sve kolege da ne gube nadu i da se pripreme.  

...Nastavljaju rat s vlastitim faksom! Više od 1300 studenata prava traži ovih 6 stvari od Uprave: Manje bodova za upis, plaćanje u ratama...


"Prosvjed koji slijedi je bezuvjetan, održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti i ovaj put nas neće ništa spriječiti da pokažemo i Upravi i profesorima i javnosti što studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu misle o svojim uvjetima studiranja", stoji u objavi potpisanoj Vaši "mladalački aktivisti", kako ih je Uprava fakulteta prozvala.

A.Z.
foto: kbf.unizg.hr


studentiprosvjedPravni fakultetpovećanje školarineStudentski zborKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se