Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Raste trend smanjenja interesa za krevet u studentskom domu

MojFaks | Akademska četvrt, 19.08.2019.Raste trend smanjenja interesa za krevet u studentskom domu

Za smještaj u riječkim studentskim domovima ove godine bilo je dostupno 1.296 ležajeva, a prijavilo se 1.873 studenata, što je prema riječima Dinka Jurjevića, ravnatelja Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci gotovo tristo prijava manje nego lani.

Cijene smještaja ostale su iste kao lani, pa će studenti na Trsatu mjesečno izdvajati za krevet 532 kune. Za smještaj u naselju "Ivan Goran Kovačić" na Podmurvicama ovisno o kakvoj sobi se radi, jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj krevet će se plaćati 365 ili 375 kuna, piše Novi list. 

Iako je trenutno objavljena samo privremena lista studenata koji su ostvarili pravo na smještaj u dom, neupitno je da posljednjih godina vlada trend smanjenja interesa za krevet u studentskom domu. Konačna lista bit će objavljena 25. kolovoza. 

"Imali smo dvije godine za redom po dvjesto prijava manje, a sada je to već nešto više od 250 prijava manje. Ne znamo razlog, no pretpostavka je da je to odraz pada broja srednjoškolske populacije, a time i broja studenata.", za Novi list govori ravnatelj Jurjević.

Raspoređivanje studenata 


Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" moći će primiti 630 studenata, dok naselje Trsat raspolaže kapacitetom od 666 subvencioniranih ležajeva. Prilikom raspoređivanja studenata, Studentski centar treba voditi računa o željama studenata, ali i uvjetima Europske unije koja je prilikom financiranja i gradnje paviljona na Trsatu uvjetovala da 50,14 posto kapaciteta moraju popuniti studenti slabijeg socioekonomskog statusa. U tu kategoriju ulaze studenti čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice, što iznosi 2.161,90 kuna, piše Novi list. 


Foto:lokalpatrioti-rijeka.com

Studenti koji zadovolje taj socijalni kriterij i studenti s invaliditetom u paviljonu na Trsatu rezervirat će najmanje polovinu ležajeva. Pojedinim studentima to predstavlja problem zbog udaljenosti Trsata od njihovog fakulteta. 

"Riječ je o uvjetu kojeg se moramo pridržavati pet godina, a prvi je put primijenjen 2016. godine. No i nakon isteka tog petogodišnjeg pravila svojim ćemo internim pravilnikom odrediti da studenti slabijeg socioekonomskog statusa imaju prednost prilikom dobivanja smještaja, no tada će nam razmještaj studenata ipak biti malo jednostavniji jer se nećemo morati striktno držati postotka koji sada moramo zadovoljiti. Kako bismo olakšali raspored studenata između dvije lokacije Upravno je vijeće donijelo odluku prema kojoj se studenti od Ekonomskog fakulteta prema istoku smještaju na Trsat, a studenti od Fakulteta zdravstvenih studija prema zapadu idu u »Ivan Goran Kovačić«. S tim da svim studentima koji udovoljavaju socijalnom cenzusu omogućujemo smještaj na Trsatu i ako prelazimo popunjenost s takvim studentima 50,14 posto.", pojašnjava Jurjević za Novi list. 

Posebni zahtjevi


Pored blizine fakulteta, studenti imaju još neke zahtjeve. Najtraženije su jednokrevetne sobe kojih je i najmanje ( 60 u naselju "Ivan Goran Kovačić", dok ih u paviljonima na Trsatu nema). Zatim slijede zahtjevi, kao što su smještaj parova ili braće i sestara, piše Novi list prije jesenskog useljenja u domove.

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Novi list 
   


Studentski smještajStudentski centar Rijekakrevetiprivremena listaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se