Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Samo najbolji upisuju studij tambure: Upoznajte brucoša Luku koji je već ostavio trag u hrvatskoj glazbi

MojFaks | Akademska četvrt, 27.09.2017.Samo najbolji upisuju studij tambure: Upoznajte brucoša Luku koji je već ostavio trag u hrvatskoj glazbi

Iako će uskoro napuniti (samo) 19 godina, mladi Đakovčanin Luka Juriša svojom ljubavlju prema notama već je odavno ostavio trag u hrvatskoj glazbi, no nastavlja se uspinjati 'glazbenim crtovljem'.

Nakon što je u Đakovu završio osnovnu glazbenu školu, a u Požegi i srednju, gdje mu je glavni instrument bio brač, a svirao je i ostale, tog mladog glazbenika Đakovčani će, osim po izvanrednim nastupima, pamtiti po još nečemu.

Naime, Luka je prvi polaznik đakovačke glazbene škole koji je ovih dana upisao novi studijski program na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, na Odsjeku za novu glazbu Umjetničke akademije, a što drugo nego – tamburu, koja se od ove godine prvi put u RH pojavljuje kao akademski instrument, piše Glas Slavonije.


foto: Facebook@Luka Juriša

...Prvi u svijetu, na ponos čitave Hrvatske: U srcu Slavonije kreće jedinstveni studij za one koji vole žice tamburice...


Iza njega su brojna glazbena natjecanja, na kojima je u pravilu pobjeđivao ili bio pri samome vrhu. Podsjetio nas je na neke od njih te otkrio kojim putem dalje želi ići.

"U osnovnoj glazbenoj školi nastupao sam na raznim natjecanjima, samostalno i s orkestrom, pod vodstvom profesora Tomislava Radičevića. U srednjoj glazbenoj školi u Požegi sudjelovao sam na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima te smotrama tamburaša. Na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja održao sam javni maturalni koncert i stekao kvalifikaciju glazbenik tamburaš", kaže Luka.

...Najljepše zagrebačke čuvarice tradicije: Studentice iz ansambla Ethnotine žare i pale folklornom scenom...


"Za napredovanje potrebna su i dodatna usavršavanja, što se postiže sudjelovanjem na seminarima i ljetnim školama, gdje dolaze izvrsni predavači. Tako sam 2015. godine bio sudionik Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća na otoku Braču, gdje je tamburu vodio profesor Veljko Valentin Škorvaga. Polaznik sam i raznih seminara, gdje sam učio svirati tradicijska glazbala. Na Seminaru folklora Panonske zone u Vinkovcima položio sam ispit za svirača tambure samice i predavača za tamburu samicu. 2017. godine postajem predavač grupe svirača za tamburu samicu", dodaje.

U slobodno vrijeme Luka je uključen i u rad folklornih društava: KUD Tena iz Đakova, KUD Vila Velebita iz Požege, te KUD Širokopoljac iz Širokog Polja. Od nastupa, kaže, želi istaknuti onaj 2015. godine na Šokačkoj rapsodiji u dvorani 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu, gdje je, uz sviranje brača u orkestru, nastupio i kao solist na tamburi samici.

...Cajke su znak nedostatka glazbenog ukusa: Ovi dečki s Muzičke akademije znaju što je dobra glazba...


"Želio bih se u životu baviti glazbom i postati školovani glazbenik, koji će svoje znanje prenositi budućim generacijama", poručuje Luka.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: kolaž/screenshot@YouTube,www.kud-kamen-sirac.hr


studij tambureSveučilište J. J. StrossmayerLuka JurišaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se