Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Skupe školarine ne garantiraju kvalitetu: Manje od 50% studenata smatra da će im se diploma isplatiti

MojFaks | Akademska četvrt, 07.06.2016.Skupe školarine ne garantiraju kvalitetu: Manje od 50% studenata smatra da će im se diploma isplatiti

Manje od polovine studenata smatra da će im fakultetsko obrazovanje pomoći u traženju adekvatnog posla koji će im omogućiti otplaćivanje studetskoga duga, pokazalo je novo istraživanje.

Anketa provedena među dvije tisuće britanskih studenata pokazala je da niti polovina njih (48% ispitanika) vjeruje ili čvrsto vjeruje da će im se obrazovanje u budućnosti isplatiti, a čak 24% studenata izjavilo je da sumnjaju u to ili čak uopće ne vjeruju u takav rasplet događaja.

Osam od 10 studenata koji su sudjelovali u ovom istraživanju izjavilo je da od sveučilišta i fakulteta očekuju mnogo više s obzirom na visoke školarine koje moraju plaćati.

Gotovo pola (47%) studenata izjavilo je da su im dobra poduka, kvalitetna predavanja i povratna informacija od strane mentora bili najvažniji faktori prilikom upisa fakulteta i obrazovanja, 29% njih izjavilo je da su im najbitniji kriteriji bili kolegiji i sam program studija, a samo je 12% izjavilo da im je bila bitna reputacija fakulteta.

Skuplje školarine (više) ne garantiraju kvalitetu programa


Kad su ih upitali bi li bili spremni plaćati više školarine na skupljim fakultetima u očekivanju da će tamo dobiti bolje i kvalitetnije obrazovanje, samo 22% ispitanika smatra da bi to doista bilo vrijedno uloženog novca. Gotovo polovina studenata izrazila je snažno neslaganje s ovom tvrdnjom.

3 od 10 studenata izjavila su da su odabrali fakultet blizu kuće kako bi smanjili troškove stanovanja tijekom studiranja, a gotovo 60% ispitanika složilo se da edukacija nije vrijedna troška koji plaćaju jer ih "ne priprema za život".

Studenti sve kritičniji prema fakultetskom obrazovanju


Brian Norton
, izvršni direktor Future Finance-a, kompanije koja je financirala istraživanje, izjavio je: "Školarine su u Velikoj Britaniji u zadnje četiri godine astronomski porasle pa studenti imaju svako pravo postati savjesni kad je u pitanju vrijednost onoga što plaćaju. Naše istraživanje jasno pokazuje da fakulteti moraju poraditi na tri područja od kojih nema važnijih za obrazovanje: dobrom podučavanju, dobim kolegijima i studijskim programima i dobroj reputaciji. No, mnogo institucija također moraju sagledati širu sliku životnog ciklusa studenata kako bi stvorili jasnu, mjerljivu viziju prema dugoročnome uspjehu u karijeri i zapošljivosti."

L.B./izvor: The Guardian
foto: Shutterstock


školarineisplativost diplomecijena obrazovanjaVelika BritanijaFuture FinanceBrian NortonKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se