Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

STEM nije jedini put ka uspjehu: Istraživanje pokazalo – društvenjaci jednako zapošljivi i sretni

MojFaks | Akademska četvrt, 09.02.2018.STEM nije jedini put ka uspjehu: Istraživanje pokazalo – društvenjaci jednako zapošljivi i sretni

Podaci novog istraživanja mogli bi vas šokirati: iako se sve češće može čuti fraza da su diplome stečene u STEM području najbolji recept za brzo i sretno zapošljavanje, novi podaci kreću se u smjeru koji pokazuje da do tog cilja možete doći i drugačije...

Znate li koji su najgori studiji koji možete završiti, ako je suditi po Forbesu? Antropologija i arheologija. Kiplinger pak savjetuje mladima da u širokom luku zaobiđu religijske studije, studije glazbe, antropologije i povijesti umjetnosti. Takva su upozorenja danas svakodnevna pojava, a da ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj svjedoči i činjenica da su ove akademske godine po prvi puta dodijeljene i dodatne državne stipendije studentima koji studiraju upravo u STEM području. Budućnost je u STEM-u, programiranju, računarstvu, moguće je čuti svakoga dana.

No, nova studija koju je objavila Američka akademija umjetnosti i znanosti, utemeljena na podacima raznih državnih agencija i anketama koje je Gallup proveo među osobama u radnom odnosu – poljuljala je općeprihvaćeno mišljenje o nezapošljivosti mladih koji diplomiraju na društveno-humanističkim fakultetima.

...10 razloga zašto su studenti društveno-humanističkih znanosti superiorniji od drugih...


Analiza istraživanja doduše ne tvrdi da mladi s diplomom prirodnih znanosti ili inženjerskih studija ne zarađuju u prosjeku više, ali pokazuje da i mladi s društveno-humanističkim obrazovanjem pronalaze poslove na kojima zauzimaju vodeće pozicije što ih čini sretnima i zadovoljnima, baš kao i ispitanici koji su diplomirali u STEM području.

Robert B. Townsend, direktor Ureda u Washingtonu pri Akademiji nada se da će ovi podaci potaknuti javnu raspravu koja se dosad često fiksirala na stereotipne prikaze društveno-humanističkih mladih stručnjaka kao nezaposlenih i očajnih u svojoj bezizlaznoj situaciji. "Mislim da je i dalje glavna tema koja pokreće razgovore zarada u pojedinim poslovima dok su drugačiji primjeri često samo usputna informacija. Nadam se da će ovi rezultati doprinijeti bolje utemeljenoj raspravi", kazao je.

Izvještaj doduše započinje negativnim prikazom društveno-humanističkih diploma: diplomanti zarađuju manje od većine drugih mladih s diplomama, ali zatim ukazuje na pozitivan trend: činjenica je da su zaposleni i zarađuju. Prosječna plaća za prvostupnike s društveno-humanističkim diplomama iznosila je 52 tisuće dolara 2015. godine što je manje čak i od prosječne plaće ostalih diplomanata (60 tisuća dolara), a puno manje od prosječne plaće inženjera (82 tisuće dolara). No, kako pokazuju neke prethodne studije, ovaj se jaz između plaća s vremenom i stažem smanjuje.

...'Nema tu kruha': trebaš li se sramiti svog studija?...


Osim financijskog aspekta, analiza istraživanja pokazala je da "društvenjaci" uspijevaju i na drugim "frontovima": gotovo 87% ispitanika izjavilo je da su zadovoljni svojim poslovima što je brojka usporediva s onom u svim drugim područjima stručnosti. Brojka je bila čak i veća u slučaju gdje su mladi završili dodiplomsku visokog obrazovanja, ali su je nadograditi višim stupnjem obrazovanja (90%).

Također su i zaposleni. Samo 4,3% ispitanika s društvenjačkim diplomama bilo je nezaposleno 2015. godine, a ova je brojka bila ispod 3% za diplomsku ili višu razinu obrazovanja u bilo kojoj drugoj struci.

Podaci pokazuju i to da je visoki postotak "društvenjaka" na rukovodećim pozicijama – čak 60% ispitanika izjavilo je da im dio posla obuhvaća i nadziranje i rukovođenje drugim zaposlenicima što je postotak usporediv sa zaposlenicima svih drugih obrazovnih profila.

...Poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima: Evo kojih nam studenata treba više, a kojih manje...


I dok zbilja postoji jaz između mladih društveno-humanističkog obrazovanja i ostalih struka kad se govori o financijskim temama, taj je jaz mnogo manji nego što bismo očekivali nakon svih onih silnih članaka o bespotrebnim i uzaludnim diplomama s kojima se mladi mogu zaposliti samo u McDonald'su ili nekoj trgovini.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Insidehighered.com
foto: Darko Ba/MojFaks


društveno-humanistički studijizapošljavanjeistraživanjeAmerička akademija umjetnosti i znanostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se