Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Student politologije postao 'CEO for One Month': 'FPZG ne pruža ovakve prilike svojim studentima'

MojFaks | Akademska četvrt, 08.07.2019.Student politologije postao 'CEO for One Month': 'FPZG ne pruža ovakve prilike svojim studentima'

Već smo u par navrata pisali o peticiji koja je pokrenuta kako bi i Hrvatska napokon postala članicom Europskog sveučilišnog Instituta (EUI) te o tome kako je na inicijativu jednog studenta ta peticija i prošla kod Ministarstva. Ovoga puta otkrili smo tko je taj poduzetni student četvrte godine politologije – Roko Koštan.

Od 700 prijavljenih ove godine, Koštan je na mjesec dana dobio priliku biti izvršni direktor Agencije za rad Adecco, a od četiri kruga – slanja životopisa, telefonskog poziva, video predstavljanja te naposljetku razgovora u kojem prijavljeni studenti rješavaju svakojake zadatke, Koštanu je prednost dala debata koja se održala u zadnjem krugu.


"Mislim da sam tu bio malo bolji", govori nam kroz smijeh, i objašnjava kako je tema bila 'čipiranje ljudi' za koju su mu glavni argument bila ''ljudska prava koja su oduzeta svakome koga se čipira''.


Matija Mirković, voditelj cijelog projekta i konzultant u Agenciji, govori kako je prijava za ovu poziciju sve više.


"Prve godine se prijavilo duplo manje studenata nego što ih se prijavilo ove, a uočili smo i da su se u cijeloj regiji najviše prijavljivali upravo hrvatski studenti", zaključuje Mirković.


Nije onako kako se čini


Koštanova svakodnevica postali su sastanci i poslovna putovanja, ali nam objašnjava kako je posao CEO-a, puno drugačiji nego što se misli.


"Osjećam se kao CEO, ali sam mislio da oni mogu otpustiti ljude, onako kako to gledamo na televiziji", smije se te napominje kako je stvarnost izvršnih direktora zapravo suprotnost – "on se ustvari mora brinuti da svim zaposlenicima bude dobro".


Izvor: MojFaks

Čime se on ustvari bavi je, govori nam, razumijevanje tržišta rada, a trenutno je u projektu kojim će unutar tvrtke pojasniti mladima pozicije za koje se oni prijavljuju jer su one, priznaje, često i njemu nerazumljive.


"Prije ove prakse ni sam nisam znao što je to primjerice 'konzultant' kao što je Matija, a to je zato što su često pozicije navedene na engleskom jeziku", govori nam te nadodaje kako on sve svoje projekte unutar ovih mjesec dana pokušava iskomunicirati s mladima putem društvenih mreža.


Ovaj projekt Agencije jako je pohvalio, ali nam zato govori kako je praksu pronašao zato što njegov fakultet, Fakultet političkih znanosti, ovakve prilike ne pruža unutar studija, a kamoli da takve uspjehe svojih studenata 'hvali' ostalima.


Privatni fakulteti osvješteniji


"Da studiram na nekom privatnom fakultetu, ovakav uspjeh već bi odavno bio na društvenim mrežama", komentira.


Kada govorimo o konferencijama i predavanjima koje Agencija redovito održava kako bi pomogla studentima u predstavljanju sebe pri zapošljavanju, konzultant Mirković napominje kako je i odaziv privatnih učilišta puno veći od javnih.


"Privatna učilišta imaju puno više sluha za naše projekte od javnih jer slične projekte i sami provode u kontekstu svojih programa. Od javnih bih možda istaknuo Ekonomski fakultet i FER koji odgajaju svoje studente da izađu na tržište rada svjesni svojih mogućnosti", napominje.


Direktor-student Koštan nakon ovih mjesec dana natjecat će se s ostalih 46 CEO studenata koji trenutno rade istu stvar u drugim država, a 'pobjednik' će pak postati globalni CEO čija će plaća na mjesec dana biti oko 15 tisuća eura.


A kako je izgledalo cijelo Koštanovo iskustvo možete pogledati u videu s Rokovog Facebook profila.Paula Hađur

Foto: MojFaks

Roko KoštanpeticijaAdeccoCEO for a monthstudentFPZGKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se