Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti nezadovoljni: Je li i Studentski zbor kriv što će studenti plaćati veći porez?

MojFaks | Akademska četvrt, 09.01.2017.Studenti nezadovoljni: Je li i Studentski zbor kriv što će studenti plaćati veći porez?

Od prošlog tjedna studenti su uznemireni i nezadovoljni zbog novih izmjena Pravilnika o porezu na dohodak koji predviđa oporezivanje zarade koju studenti godišnje uprihoduju, a koja je veća od 15 tisuća kuna. Osim što su zbog ovoga vrlo bijesni na Vladu, ljuti su i na Studentski zbor.

Prema stajalištima nekih studenata, Studentski zbor je preblago reagirao na činjenicu da Vlada "udara po džepu studenata" koji su i ovako u lošoj financijskoj situaciji. Neki od njih smatraju kako bi se takva neugodna iznenađenja mogla izbjeći kada bi članovi Zbora radili svoj posao "kako treba".

Budući da smo poruku Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu poslali u 12 sati popodne, a do sada nije došao odgovor, u ovom članku će biti iznesen samo stav nezadovoljnih studenata. Jedino što možemo prenijeti jest reakcija Studentskog zbora s Facebooka koju su napisali u četvrtak, 5. siječnja.No, njihova objava je mahom naišla na kritike studenata koji tvrde da se Studentski zbor ne bori dovoljno za prava studenata, a upravo takav komentar je imao i student Marko Vučković. On tvrdi da se Studentski zbor nije iskazao niti kada je došlo do poskupljenja domova pa ga uopće ne čudi što nisu ažurni kada je o ovome riječ.

"Mislim da Studentski zbor već drugi puta u zadnje dvije godine ne reagira dobro kada treba stati u obranu studenata. Prvi put je to bilo kada je bojkotirano plaćanje studentskog smještaja po novim cijenama koje su za neke kategorije bile i 100 % vise u odnosu na stare cijene. Zbor je tada na prvu reagirao i pozvao na bojkot zbog nerealnih i neprihvatljivih cijena, a potom pristao na smanjenje od 25 kuna sto je prema studentima i dalje bila neprihvatljiva cijena. S tih 25kn koje se uštede kroz 10 mjeseci stanovanja, ne može se platiti niti jedna mjesečna stanarina. Sada studentski zbor ponovo krivo reagira na situaciju u kojoj se očito pogoršavaju prilike za studente. Pravilnik je donesen te u njemu pišu jedni podaci, a nakon toga je dana neka izjava kako će se sve to nadopuniti i promijeniti te se navode neki podaci koji trenutačno nikako ne mogu vrijediti. Studentski zbor na to pristaje i ponaša se kao da su svi ti novi podaci već u pravilniku te ne traže odgovor na pitanje sto s onim do tada. Hoće i se kasnije moći računati retroaktivno ili se sve mijenja izmjenama pravilnika? Nadalje, studentski zbor slavodobitno iznosi kako ce se novim izmjenama cak i poboljšati uvjeti, jer ce se neoporezivo, tj. maksimalna suma koju je moguće zaraditi s povratom poreza povećati na 60 tisuća kuna, sto nije istina, jer je ta maksimalna suma prije bila za 20000 kuna veća. Također, prema najavi promjena, u opasnost stavljaju svakog studenta koji odrađuje sezonu kako bi si omogućio studiranje kroz godinu. Studentski zbor, ako već i nije htio pozvati na prosvjede, nikako nije smio iznositi neistine koje su predstavljene cak i u Dnevniku Nove TV od strane predsjednika zbora", kaže Marko Vuković.


Izvor: Facebook@Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

No, lijepo mišljenje o Studentskom zboru nemaju niti druge dvije sugovornice koje kažu da u foteljama Zbora sjede mladi iz političkih stranaka. Tako primjerice studentica A.R. smatra kako su iz Zbora vrlo neadekvatno reagirali na cijelu situaciju te da oni uopće ne shvaćaju u čemu je problem.

"Ono za sto krivim studentski zbor je to sto smatram da nisu adekvatno reagirali na pravilnikom pogoršana prava studenata. Također su iznijeli/potvrdili nove, navodno bolje, uvjete sustava oporezivanja studentskog rada koji zapravo ne postoje, barem ne u trenutnim propisima. Vjerovati da će nekad postojati je vrlo nepraktično, a i ako budu postojali javlja se čitav niz pitanja o njihovoj regulaciji, tj. upitno je hoće li to biti bolji uvjeti s obzirom na one iz prethodnog pravilnika (ne ovog trenutnog). Cini mi se da studentski zbor ne vidi trenutni problem i da nije postavio ni jedno od tih pitanja. Izgleda kao došli saslušati ono sto smo svi čuli preko medija", drži studentica.

...SZZG reagirao: Neoporezivi godišnji iznos sada je veći od 60 tisuća kuna...


...Loše vijesti za studente koji rade: zarada iznad 15 tisuća kuna će se oporezivati - provjerite koliko!...


...Ministar Marić za MojFaks: 'Pozvat ćemo studentske predstavnike na sastanak'...


Naša druga sugovornica, studentica K.P. smatra da je glavni problem to što studenti na većini fakulteta uopće ne izlaze na izbore kada je u pitanju Studentski zbor pa tada ondje na "vlast" dolaze ljudi iz mladeži HDZ-a i Bandićevi "rođaci". Osim toga, studentica je ukazala na jedan bitan problem, a to je inertnost drugih studenata. Kako bi studenti bili manje nezadovoljni članovima Zbora, trebali bi biti više angažirani kada je riječ o izboru tih istih članova jer oni odlučuju o stvarima koje su bitne za njih.

"Problem studentskog zbora je taj što većina studenata na većini fakulteta ne izlazi na izbore pa onda za predstavnike imaju mladež HDZ-a ili Bandićeve rođake jer nitko drugi se ni ne kandidira na faksevima niti tko izlazi glasati. I onda imamo oportuniste i karijeriste koji služe samo tome da pristaju uz svaku odluku SC-a ili Vlade. Zakazali su već kod niza odluka pa ovo nije ništa novo. Bilo bi pametnije da si studenti izaberu nove predstavnike na fakultetima jer mislim da ekipa koje je u određenoj stranci neće se boriti za studente protiv svoje stranke. A konkretno sad, naravno da bi se trebali detaljnije baviti svojim poslom, ali tome se ja ne nadam", kazala je sugovornica.

Do kraja pisanja ovog članka nije nam odgovorio nitko iz Studentskog zbora.

Ivana Petrić
foto: kolaž: arhiva@MojFaks, Facebook@Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu


Studentski zborporeznezadovoljni studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se