Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ova studentica iz Hrvatske plaća da joj netko napiše završni rad za JEDAN dan! Pitali smo studente koliko se oni trude oko rada...

MojFaks | Akademska četvrt, 12.06.2018.Ova studentica iz Hrvatske plaća da joj netko napiše završni rad za JEDAN dan! Pitali smo studente koliko se oni trude oko rada...

Pisanje završnog rada obavezno je na fakultetima nakon što studenti završe preddiplomski studij u trajanju od tri godine. U tom radu trebaju sami istražiti neku temu, a premda nije riječ o diplomskom ili doktorskom radu, i u pisanje završnog rada potrebno je uložiti trud. Neki studenti smatraju da im je to traćenje vremena dok drugi drže da je pisanje završnog sjajna prilika za 'pecanje' prvog posla kao i za prvo samostalno istraživanje.

Završni rad velik je izazov za studente, osobito ako se prije toga nisu susreli s pisanjem akademskog rada. Sami mogu predložiti temu i istražiti željeno te biti zadovoljni vlastitim radom.

Prije nekoliko dana studentica je u jednoj studentskoj Facebook grupi pitala postoji li ondje netko tko bi joj mogao napisati završni rad "do sutra", dakle u periodu od jednog dana. Studenticu smo kontaktirali pa nam je rekla da ona nema vremena za pisanje rada jer pomaže mami u lokalu. Osim što se bavi ugostiteljstvom koje joj oduzima puno vremena, tvrdi da je imala i puno ispita pa ne bi stigla i učiti i pisati rad. Kaže da joj je bitno da je rad napisan pa da ga se može riješiti.

foto: screenshot@Facebook

Iako ideja o tome da nam netko drugi napiše rad treba odmah pasti u vodu i ne biti uopće opcija, ovdje ćemo ovoga puta pričati o nečemu drugom, a to je – što studenti misle o pisanju završnih radova i rade li to samo da to skinu s dnevnog reda ili uistinu uživaju u istraživanju.

Više studenata ipak smatra da je završni rad vrijedan samostalnog pisanja


Iako završni rad nema toliku težinu kao primjerice diplomski rad, pisanje tog rada ipak zahtijeva trud i istraživanje koje ćete samostalno provesti. Upravo zato ga pojedini studenti pišu nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, jako se potrude i na kraju budu ponosni na sebe. Drugi ne dijele isto mišljenje jer su ga napisali samo zato da ga napišu i upišu diplomski studij što je zapravo i malo kontradiktorno s obzirom na to da studenti mogu sami odabrati teme o kojima će pisati.

O pisanju završnih radova razgovarali smo sa sadašnjim i bivšim studentima različitih fakulteta. Kroz priču s njima može se vidjeti da je više studenata koji su sami pisali završni i koji su ponosni na njega, dok je nekima od njih baš taj rad osigurao posao. No, tu su i drugi koji su ga samo htjeli predati i upisati višu godinu. Ovo su neki od odgovora studenata:

"Završni rad 'prodao' me firmi - dobio sam posao"


"Kaj se tiče završnog na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, pisao sam ga skoro godinu dana. tj. prikupljao sam literaturu, informacije s terena itd. Kad sam vidio kak' su drugi doslovno kopirali s Wikipedije ili kad su neki napisali 18 stranica završnog (minimalno je trebalo biti 50) došla mi je muka i pitao sam se kog vraga uopće studiram i mučim se. Na razgovoru za sadašnji posao, pitali me koja mi je bila tema i kaj im mogu reći o tome. Toliko im se svidjelo da su me zamolili da im pošaljem primjerak. Zbog toga mogu reći da me završni 'prodao' firmi. Studentima preporučujem da ulože truda u svoje završne jer im je to njihovo prvo vlastito službeno izlaganje akademskog mišljenja. Ekipa koja nakon tri godine faksa ne zna kaj bi pisala za završni, odnosno nemaju nikakve teme na pameti, jednostavno mi nije jasna. Ako te nakon tri godine ništa nije počelo detaljnije zanimati, onda kvragu i to studiranje", bivši student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.


...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


"Ako ću gledati gdje sam trenutno zaposlen onda mi ni cijeli fakultet nije bilo dobro ulaganje jer sam u kompletno drugoj branši, a ako gledam osobno - bio mi je užitak i drago mi je sam uložio hrpu vremena u njega jer je tema koja me baš zanimala i nije obrađivana u Hrvatskoj uopće", bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Cijeli završni sam napisao naravno sam (početnu verziju preko 150 stranica, završnu oko 80) i definitivno to treba pisati jer je to zadnja prilika da se nauči napisati nešto što barem izgleda kao ozbiljan rad", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Bio sam kod mentora 12. svibnja na konzultacijama oko teme, a sad sam na 80 posto rada. Uvjerenja sam da je dobro napraviti takav rad što bolje kako bi LinkedIn izgledao što bolje",
student Poslovnog veleučilišta u Zagrebu.

"Rekao bih da se isplati pisati završni. S jedne strane, ako nisi imao puno doticaja s temom rada - nešto se svakako može naučiti o istoj, a s druge strane ako netko nije dosad izradio rad po nekoj formi, sada će to trebati obavezno učiniti", student Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Izvor: Pixabay

"Sama sam pisala i istraživala rezultate i uspješnost primjene trombolize kod moždanog udara. Koristi mi i danas u praksi i za seminare i predavanje mlađim naraštajima... dosta sam ponosna na rad", bivša studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

"Smatram da svatko treba uložiti vrijeme u pisanje završnog i u istraživanje jer će na kraju biti zadovoljan i sretan. K tome bit će i ponosan. Sjećam se kada sam ja pisala svoj završni i bila sam jako ponosna kada su ga profesori pohvalili, osobito jer se radilo o temi koja se nije istražila u Hrvatskoj. Iskreno, malo sam i zaplakala kada mi je jedna profa pohvalila rad jer je uvijek bila stroga i nisam znala na čemu sam s njom kao i hrpa drugih studenata", studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru.


No, ima i onih kojima je završni samo formalnost koju treba odraditi (sa što manje truda i živciranja)


"Pišem upravo završni i nisam apsolutno ništa novo naučila s obzirom na to da prezentiram temu iz struke (u kojoj godinama i radim) te iznosim zaključke vlastitih istraživanja. Više sam se namučila za bilo koji ispit ili ispitivanje, a ovo je smiješna formalnost bez koje se nažalost ne može. Profesori su mi sami govorili to, i doslovce davali savjete da samo 'skinem to s grbe'. Ja sam najprije pokušavala razviti neku teoriju, otkrit' nešto ili što ti ja znam, na kraju se ispostavilo da jedina stvar koju naučiš je baratanje literaturom i citiranje", studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Pisala sam cca pet mjeseci jer se rastegnulo s ispravcima i čitanjem literature itd. Pisala sam jer se to od mene tražilo i jer je to bio uvjet da diplomiram, ne jer mi se dalo ili jer sam bila uzbuđena zbog toga. Ok, odabrala sam si zanimljivu temu, ali mi je i dalje bilo tlaka", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Kampanjac sam pa sam napisala završni u tri noći nakon prve smjene u sezoni 2015. Definitivno sam ga shvatila kao 'skidanje s grbe' jer sam bila stručnija od tadašnjeg mentora... trenutno se mučim s diplomskim kod super profe koja je isto kampanjac tako da se sretno ne javljamo jedna drugoj", studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi...


...[VIDEO] Poslao završni rad minutu do ponoći: Napisao zadnje riječi u klubu, partijajući s frendovima...Izvor: Pixabay

Za kraj možemo zaključiti da se završni rad isplati pisati sam te dati sebe u pisanje baš kao i svoje vrijeme. Premda nekada može biti teško i naporno, to je jednostavno dobro za studente jer se još mogu više zainteresirati za neku temu i postati stručnjaci u tom polju...i tko zna, možda jednom dobiti posao baš kao i student s kojim smo razgovarali.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


završni radpisanje završnogakademski radstudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se