Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti u Koprivnici konačno dobili novu menzu, ali i novi problem

MojFaks | Akademska četvrt, 21.11.2016.Studenti u Koprivnici konačno dobili novu menzu, ali i novi problem

Na licima koprivničkih studenata može se zamijetiti olakšanje: napokon će super-markete i pekare zamijeniti 'hranom na žlicu' u novoj menzi. No, nažalost, organiziranjem subvencionirane prehrane njihovi problemi nisu do kraja riješeni.

Studenti sa Sveučilišta Sjever konačno mogu uživati u čarima studentske prehrane jer će sada moći jesti "na iksicu". Obroci su prilagođeni studentskom džepu, a za njih će ih pripremati osoblje KTC-ovog restorana "Ivana".


Izvor: ktc.hr

Sporan prijevoz do restorana, ali i termini ručka i večere


No, čini se da je ovo samo privremeno rješenje prehrane koprivničkih studenata jer se ovaj restoran nalazi daleko od Kampusa što je velikom broju studenata problem. Iako je rektor Sveučilišta Mario Tomiša za ePodravinu izjavio je da će se sljedeće godine svakako krenuti s uređivanjem menze u sklopu Kampusa, baš pokraj zgrade fakulteta, dotad će studenti ipak morati putovati do restorana.

...Ne treba nam znanost nego hrana: Studenti iz Koprivnice pitaju se 'Di bumo jeli'?...


Sredinom mjeseca pročelnik Dario Ledenski rekao je kako će besplatni prijevoz studente voziti dva puta dnevno (barem za sada) do restorana te da će se sve to prilagoditi realnim potrebama kada je o broju mjesta riječ te učestalosti prijevoza.

"Trenutno radimo na tome da se studentima osigura prijevoz od Kampusa do menze. Ako se promoviramo kao grad znanja, onda moramo pružiti i sve potrebne uvjete za to", izjavio je tada za epodravinu.

Upravo je u ovome problem - naime, studenti tvrde da se ta dva termina preklapaju s terminima predavanja. Pitali smo ih jesu li i koliko zadovoljni novootvorenom menzom i prijevozom do iste. Evo što su nam rekli.

"To nije trajno rješenje"


"Mislim da su termini užas - postoji jedan termin za ručak i jedan za večeru koliko sam vidjela. Menzu smo dobili, ali kao i da nismo, nije to trajno rješenje. I mislim da neće dugo opstati, jer studenti nemaju mogućnost jesti kada to žele, nego samo u jednom terminu po obroku. Nisam do sada čula da ijedna menza tako funkcionira, pa me to prilično čudi", rekla nam je studentica M.D. sa Sveučilišta Sjever.


Izvor: Shutterstock

"Već je jasno da lokacijom nije nitko zadovoljan i iz tog razloga mislim da neće ni ovo dugo opstati. Još nisam imala priliku otići tamo, ali kolege kažu da je hrana odlična. Plus bi mogao biti sto nam je organiziran prijevoz, ali s obzirom na to da je ručak opet u terminu predavanja redovnim studentima, sumnjičava sam oko toga da će opstati predugo. Ali ne opterećuje me neodlazak u menzu, jer sam dvije godine živjela bez nje, tako da ću izdržati još nekoliko mjeseci bez nje", otkrila je studentica K.Š.

...Pored najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj studenti ostaju gladni...


Primjerice, studentica I.P., kaže da misli da može preživjeti bez menze i sada s obzirom na to da se godinama snalazila s iksicom koju nije imala na što upotrijebiti. Ona smatra da je lokacija bitan problem, ali misli da to neće utjecati na posjećenost menze.

"Prehrana u KTC - u svakako pozitivna promjena. Lokacija je problem, ali uz suradnju grada koji je omogućio prijevoz i volju studenata, mislim da lokacija neće umanjiti posjećenost menze. Hrana je sasvim dobra i nudi različite menije prilagođene prehrani mladih. Kako menza radi čitav dan, mislim da termini ne bi trebali biti nikakav problem. Ne znam hoće li menza opstati, iako se ja osobno nadam da hoće", kaže I.P.


Izvor: Shutterstock

Bez obzira na udaljenost, studenti i dalje vjeruju da je omogućavanje klope studentima, na što imaju i pravo uz subvenciju, jako pohvalan potez te se nadaju da će sve završiti dobro.

"Još nisam bila u novoj menzi tako da ne mogu ništa previše reći po pitanju hrane, ali čuo sam da je hrana dobra. Jedino je problem lokacija jer je na dosta velikoj udaljenosti od centra, ali termini u kojima se hrana servira su puno bolji nego što su bili i organiziran je prijevoz tako da se nadam odnosno vjerujem da će ovoga puta menza opstati", smatra student C.Č.

...Studenti Varaždina i Koprivnice nisu ravnopravni: Razlike prve upadaju u oči...


Odgovori studenata su uglavnom slični: hrana je dobra, ali glavni problem je udaljenost. Naime, restoran "Ivana" nalazi se 2,3 kilometra od Kampusa, a do njega se može doći jedino zaobilaznicom.

Po svemu sudeći, studenti su sretni što su konačno dobili subvenciju i mjesto gdje će uživati u studentskoj prehrani, ali se nadaju da će se sljedeće godine ipak obistiniti obećanje rektora Tomiše i da će dobiti menzu kraj zgrade fakulteta.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


menzarestoranKoprivnicaSveučilište SjeverKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se