Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Je li moguće da studenti s većim brojem bodova mogu dobiti goru kategoriju u studentskom domu? Evo što kaže zagrebački SC

MojFaks | Akademska četvrt, 20.08.2019.Je li moguće da studenti s većim brojem bodova mogu dobiti goru kategoriju u studentskom domu? Evo što kaže zagrebački SC

Prošlog tjedna objavljeni su privremeni rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu, a s rezultatima krenula je i navala pitanja, žalbi i kupoprodaje domova. Nekolicina studenata žalila se na Facebook grupi kako su, unatoč većem broju bodova, dobili 'goru' kategoriju od nekih svojih kolega, zbog čega smo nazvali Studentski centar kako bismo dobili odgovore.

"Pod prioritete sam stavio drugu kategoriju, a dobio petu, dok je moj prijatelj stavio kao prioritet treću kategoriju i dobio ju, a ima manje bodova od mene. Kako je to moguće?" - bili su neki od komentara na Facebook stranici ''Studentski dom Stjepan Radić – Sava''.


Bitan socijalni kriterij


Domovi idu po kategorijama, od najboljih do najgorih. Specifično treća kategorija je, prema Pravilniku Ministarstva, podijeljenja na način da pola kapaciteta koji spada u tu kategoriju ( 1. - 4. i 7. - 9. paviljoni u domu ''Stjepan Radić'') mora biti dodijeljen posebnoj skupini studenata, što nam je potvrdio i upravitelj poslovnice za prostorni razmještaj i turizam, Vlado Levak.


"Na web stranici Studentskog centra piše kako će studenti, ukoliko imaju socijalni kriterij, biti smješteni u trećoj kategoriji, bez obzira na broj bodova – samo je bitno da su zadovoljili prag prolaznosti'', objasnio je upravitelj.


Socijalni kriterij pritom se odnosi na studente s invaliditetom i studente koji potječu iz obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa.


No, uzmemo li situaciju studentice Marije s kojom smo razgovarali - nije imala 'socijalni kriterij', niti bodove za treću kategoriju koju je stavila kao prioritet, ali je imala dovoljno bodova za četvrtu kategoriju (dom ''Ante Starčević), no svejedno je dobila petu – stariji paviljoni doma Stjepana Radića.


Nekima svejedno počinjena nepravda


"Istina je kako je 50 posto kapaciteta namijenijeno takvim studentima, vidjela sam na web stranici, ali svejedno ima puno slučajeva poput mojih", komentirala je za MojFaks.


Po logici ovakvog razmještavanja, logičan je zaključak kako se u obzir pritom uzimaju i prioritete koji studenti stavljaju pri prijavljivanju, a ne samo broj bodova, zbog čega neki studenti, koji imaju manji broj bodova od drugih, i jesu dobili bolju kategoriju. Ovaj zaključak imali su i studenti na Facebook grupi, ali koji je upravitelj Levak demantirao.


"Gotovo je nemoguće, ako nijedan student nema socijalni kriterij, da će prvi dobiti bolju kategoriju s manjim brojem bodova od drugog. Naravno, trebali bismo imati konkretan slučaj sa svim detaljima kako bismo mogli utvrditi zbog čega je došlo do takvog rasporeda", objasnio je.


A svim studentima, koji svejedno osjećaju nepravdu vezanu uz ovaj problem, preporučamo da se žale Studentskom centru, što i mogu zaključno do 24. kolovoza.P.H.

Foto: sczg.hr


studentski smještajstudentski domVlado LevakSavaŠaraKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se