Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Suptilno je asistentu u prvoj klupi pokazivao tko prepisuje': Domaći studenti ispričali tko su ulizice na njihovom faksu

MojFaks | Akademska četvrt, 03.09.2018.'Suptilno je asistentu u prvoj klupi pokazivao tko prepisuje': Domaći studenti ispričali tko su ulizice na njihovom faksu

Dolaskom na fakultet mislimo da ulizice, žargonski rečeno 'uvlakači', ostaju u srednjoj školi. No, studirajući uvjerili smo se da to i nije baš tako i da se među kolegama u grupi kriju oni koji bi napravili sve samo da se dopadnu profesoru.

"Gle njega, još malo pa će se cijeli uvući profesoru u dupe. Još mu samo vezice od tenisica vire" rečenica je kojom studenti komentiraju svoje kolege ulizice koje se na sve moguće načine pokušavaju (dodatno) svidjeti profesoru.

Nekim profesorima takvo ponašanje laska pa možda ni ne zamjećuju da se student malo pretvara i pretjeruje samo kako bi mu se dopao, ali drugi profesori takvo ponašanje srežu u korijenu. Kako god okrenemo, takvo ponašanje nije na čast studentima jer oni to namjerno rade – pokušavaju se prikazati boljima nego što jesu i tako misle da će osvojiti simpatije profesora. Ono što se zapravo dogodi jest da na sebe navuku bijes kolega, a profesor ih uglavnom ni ne doživljava.

Izvor: frontslobode.ba

Upravo o takvim kolegama i situacijama na fakultetu ispričali su nam sadašnji i bivši studenti različitih fakulteta. Ovo su neke od priča o ulizicama s faksa:

"Imali smo jednu kraljicu s godine koja je postala demosica. Znajući da cijela godina ima primjere pitanja s kolokvija, cica je fino promijenila sva pitanja i kolokvij palo 80 posto ekipe. Ona je dobila 5 i profesor ju pohvalio kako je super i trebamo se ugledati na nju. Bitno za napomenuti je da mislim da prof nije znao što se dogodilo, čak je komentirao da mu nije jasno zašto su rezultati loši, nitko nije učio i realno, bio je pravu. Ali ženska se snašla" studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

...Studenti otkrili je li za uspjeh na faksu bitnija sreća ili upornost i konstantan rad...


"Na diplomskom studiju studirala sam s dvije djevojke koje su htjele imati iz svih kolegija petice. To je bilo vrlo iritantno ponašanje jer su štrebale doslovno ono što se trebalo naučiti pa nisu uopće znale objasniti svojim riječima, plus švercale su se kada nisu dovoljno naštrebale. Jedna asistentica ih je iznimno voljela (usput, nikog drugog baš nije pretjerano fermala i bila je loša profesorica, bez beda to mogu reći) i stalno ih hvalila. Jednom prilikom pisali smo ispit koji je bio dosta težak. Pokušala sam to preko kolokvija riješiti, ali sam drugi kolokvij pala pa sam svejedno morala izaći na ispit. Dakle, taj kolegij sam učila gotovo cijeli semestar jer je bio težak, a i ta asistentica zeznuta. Jedna od te dvije 'uvlakačice' se svima pohvalila kako je uspjela prepisati ispit. Naravno, odmah je uslijedio i usmeni, a ja sam pogriješila dva odgovora i dobila trojku. Ona je naravno dobila pet i skupa smo bile na usmenom. Nju je profesorica prvo nahvalila i rekla da bi se svi trebali ugledati na nju, a nakon toga je pogledala prema meni i rekla: 'moglo je to puno bolje kolegice'. Ova cura se samo smješkala i bila super ponosna na sebe. Očajno. I da, obje djevojke su se ponašale kao one iz filma 'Mean girls'...da, nevjerojatno je da se tako netko ponaša na fakultetu" bivša studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru.

"Tip koji je 'suptilno' drukao prepisivače je bio najveća ulizica na mojoj godini. Za vrijeme ispita bi asistentu olovkom pokazivao tko prepisuje. Tip je toliko jako sve padao da je na kraju odustao od faksa. Neki asistenti su ga namjerno stavljali što više ispred da može drukat" bivši student Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Morali smo ići na neko predstavljanje knjige na koje nitko nije otišao osim jedne kolegice. Naravno, ona je morala reći profesoru da je samo ona bila tamo. Profesor je hladno to izignorirao jer nije bio ni on..." bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

...Dobra linija, jetra, dostojanstvo: Domaći studenti otkrili što im je sve 'uništeno' tijekom studija...


"Bio je jedan lik na faksu od prve godine koji se tako očito ulizivao profesorima kojima je god mogao, a bilo je dosta situacija kada je nas ostale zbog toga uvalio u probleme koji nam nisu trebali. Uz sve standardne gluposti, vrhunac je bio kada se skužilo da špijunira što se priča u grupi na fejsu u kojoj su bili svi s godine - od toga koje se skripte dijele za njegov kolegij, jer iznenada na roku nije bilo nijednog pitanja od prije, do toga da je prenosio tko što govori o profesoru... čak je kad je profesor slao papir da se potpišu svi koji su na predavanju, kada bi papir došao do njega, križao je sve one za koje je znao da nisu tu i da ih je netko drugi potpisao. Najbolje je to da ga je zapravo razotkrila asistentica tog profesora jer se ona zalagala kao za kolegijalnost" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu."Imali smo tog jednog čiču na faksu, kolega stariji od prosjeka, već zaposlen, izvanredni student iznimno štreberskog profila kojem nikako ne možeš vjerovati. Stari lisac - jednako tako i kiseo. Postao nam je na godini rječnička definicija za ulizicu. Poslije svakog predavanja bi stao čekati profesora kao Oliver Twist koji traži još zobene kaše. Dok smo mi istrčavali iz predavaonice da što prije odletimo na kavu, tu i tamo bismo uhvatili djeliće razgovora između njega i profesora. Nikad nisu bila relevantna pitanja ili nejasnoće. Znaš ono kad te uče da nema glupih pitanja? Njegova pitanja upućena profesorima su sva bila glupa. Bespotrebni komadići razgovora da ga se zapamti kao proaktivnog. Dobili smo dojam da je to njegovo uvlačenje kroz sfinkter imalo negativne reakcije kod profesora, neki ga očito nisu mogli smisliti, ali se to nije reflektiralo na njegove ocjene - rasturio je faks i ostvario sve svoje ciljeve. Sposoban i spreman pomoći, ali imali smo dojam da je uglavnom proračunat i nikom nije sjela ta njegova 'uvlakačka' priroda" bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Meni su najjači likovi koju su na ispite dolazili u odijelu. Kakve panjine. K'o da nisu ćuku vremena prije gurali kravi ruku u guzicu" bivši student Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

"Taj jedan kolega 'uvlakač' hvalio se pred profesorima činjenicom da je pokupovao ''za one koji žele znati više literaturu'', a okolo pričao kako ne kuži famu oko njih. Družio se samo s onima koji su bili na glasu kao uspješni studenti, a pričalo se da je ostavio curu jer je upisala parcijalu pa je smatrao da će ga intelektualno kočiti. Bio je i demos dokazano korumpiranom asistentu, a dečki su se družili s njim jer je imao novi PES ili tak nešto" bivša studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

...Na faksu vrijede nova pravila: Što morate učiniti, a što obavezno izbjegavati u komunikaciji s profesorima...


"Najveća ulizica na mom faksu bila je ženska koja je išla kod profesora plakati da bi dobila bolju ocjenu. Plakala je jer je dobila 4 pa da dobije 5" studentica Biotehnologije i istraživanja lijekova u Rijeci.

"Na prvoj godini smo nabavili test i on je otišao do profesora s tim primjerom testa jer nije znao kako riješiti jedno pitanje. 'Slučajno'. Nadao se da će ga profesor pohvaliti, ali u biti mu je rekao da se to tako ne radi i da mora biti dio zajednice i popljuvao ga" studentica Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

"Ulizice iz moje grupe bili su dečki koji su nabavljali od starije godine skripte i ispite s odgovorima pa to skrivali od ostatka grupe da ne bi slučajno dobili bolje ocjene od njih jer su se natjecali oko prosjeka ocjena. Eno svi do zadnjeg sjede na birou" bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


uliziceuvlakačiulizice profesoruumiljavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se