Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fakulteti na kojima se traži mjesto više: Saznajte koji su studiji ove godine TOP 10 među maturantima

MojFaks | Akademska četvrt, 27.04.2018.Fakulteti na kojima se traži mjesto više: Saznajte koji su studiji ove godine TOP 10 među maturantima

Iz godine u godinu mijenjaju se preferencije maturanata u vezi izbora fakulteta i studijskih programa, ali neki trendovi ipak potraju dulje. Prošle godine studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu bio je najatraktivniji maturantima, a čini se da se situacija nije promijenila ni ove godine.

Prema informacijama koje smo prošle godine dobili iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), a koji se formiraju prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), top lista popularnih studija izgledala je ovako: na prvom mjestu našla se Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, na drugo mjesto zasjeo je stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu te se na trećem smjestila Visoka policijska škola na čelu sa stručnim studijem Kriminalistike.


Izvor: Shutterstock

Čvrsto četvrto mjesto držalo je Sestrinstvo na Medicinskom fakultetu u Osijeku, a na petom se ponovno našao stručni studij Fizioterapije, no ovoga puta na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Ove godine došlo je do određenih promjena i vrlo je zanimljivo vidjeti da su se na popisu popularnih studija i fakulteta našli i neki koji ondje već dugo nisu viđeni, poput primjerice studija Animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Logopedija opet najpopularnija, a Kriminalistika druga po atraktivnosti


Podatke o najpopularnijim fakultetima među maturantima u 2018. tražili smo ponovno od AZVO-a. Proslijedili su nam trenutan poredak fakulteta na dan 27. travnja te se poredak do kraja državne mature i upisa na fakultete može mijenjati. Sudeći po prošlim godinama, promjene nisu drastične.


Logopedija je ponovno popularna među maturantima... izvor: unizg.hr

Prema omjeru prvih prioriteta i upisne kvote, trenutno je najveći interes (izuzevši programe s kvotom 10 i manjom te izvanredne studije) za studijske programe:

1. Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),


2. stručni studij Kriminalistika (Visoka policijska škola, Zagreb),


3. Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),

4. Animirani film i novi mediji (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu),

5. Radiološka tehnologija
(stručni studij, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu),

6. Fizioterapija
(stručni studij, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu),

7. Dizajn (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),

8. Sestrinstvo (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek),

9. Fizioterapija (stručni studij, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci),

10. Vojno vođenje i upravljanje (Fakultet političkih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Pravni fakultet i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu).


Izvor: Shutterstock

No, iz AZVO-a su nam poslali još podataka. Naime, ako se gledaju podaci o tome koliki je ukupan broj kandidata označio određeni studijski program kao prvi prioritet, poredak fakulteta je nešto drugačiji:

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu)

2. Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

3. Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

4. Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

5. Kineziologija (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

6. Fizioterapija (stručni studij, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)

7. Farmacija (Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

8. Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

9. Anglistika (dvopredmetni, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

10. Strojarstvo (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu)


Izvor: Pixabay

Iz Agencije napominju da su ovo trenutačni podaci koji se do objave konačnih rang-listi za upis mogu i promijeniti. Konačne rang-liste bit će objavljene 16. srpnja 2018. godine iza 16 sati. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici studij.hr i postani-student.hr.


...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


...Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima...


Ivana Petrić
foto: oss.unist.hr


AZVOAgencija za znanost i visoko obrazovanjepopularni fakultetistudijimaturantitop 10 fakultetaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se