Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

U četiri dana osvanulo preko 250 oglasa o ilegalnoj kupoprodaji mjesta u domovima, savjetnik ravnatelja SC-a najavio češće i rigoroznije kontrole iduće godine

MojFaks | Akademska četvrt, 22.08.2019.U četiri dana osvanulo preko 250 oglasa o ilegalnoj kupoprodaji mjesta u domovima, savjetnik ravnatelja SC-a najavio češće i rigoroznije kontrole iduće godine

Nakon što je potkraj prošlog tjedna Studentski centar u Zagrebu objavio rezultate natječaja za studentski dom, Facebook grupe domova ubrzo su preplavili postovi studenata koji svejedno svoje mjesto pod suncem studentskog doma žele pronaći – ilegalno.

Svi oni koji su učlanjeni u barem jednu od Facebook grupa zagrebačkih studentskih domova, znaju koliko je feed posljednjih dana bio pretrpan postovima poput ''Kupujem MM'', ''Ima netko tko želi prodati svoje mjesto??'' ili  čak ''Molim vas ljudi, HITNO kupujem ŽM 3. kat'', dok su neki uporniji svoje upite ponavljali i nekoliko puta dnevno.


U roku od četiri dana, otkrili smo preko 250 upita na grupi, gdje su neki kreirali i lažne profile posebno u svrhu ilegalne kupnje doma, a neki su i bez problema objavljivali postove sa svojih pravih profila, ne bojeći se 'pravde'. Nakon bezbroj poslanih upita, djevojka koju smo odlučili nazvati Lea, jedna od dugogodišnjih 'mušterija', objasnila nam je kako u domu stanuje ilegalno zbog financijske situacije koja ju je dovela do toga.


"Jednostavno nisam imala izbora, stan mi je preskup, a nemam pravo na dom i nisam znala što bi drugo", povjerila nam se.


Nitko se ne boji


Objasnila je i kako se uopće ne boji kontrola, za koje kaže da ih ni nema prečesto, a sudeći po svom iskustvu, rekla je i kako ima puno više studenata koji ilegalno stanuju nego što se misli, za što i sama krivi Studentski centar koji dopušta ovakve propuste.


"Rekla bih sigurno da bar 10 posto Save već godinama živi ilegalno, ljudi se uopće ne boje", priznala je.


Kada smo ju upitali je li se ikada našla u situaciji da je morala bježati od kontrole, rekla nam je kako čak nije ni čula da je netko bio uhvaćen, a kamoli da su nju gotovo 'uhvatili'. Jedino je, priča nam Lea, čula da "su neku curu koja je bila legalno u domu na Cvjetnom izbacili zbog toga što je dovela dečka na jednu noć, a da ga nije prijavila".


Mario Župan, savjetnik ravnatelja za studentska pitanja, nam je na ovakve tvrdnje stoga objasnio kako je Studentski centar svjestan situacije, a za MojFaks je i pojasnio kako studenti od iduće akademske godine mogu očekivati puno češće i rigoroznije kontrole.


"Kontrole će se odvijati ove godine puno više, a provoditi će se i između ostalog na temelju objava na Facebook grupama za studentske domove koje pratimo te smo zasad uočili nekoliko pojedinaca", najavio je. 


Prijavljujte takve slučajeve, poručuju i drugi studenti


Osim toga, Župan apelira i na sve ostale studente da prijavljuju ovakve slučajeve, jer su studenti i prije znali takve situacije prijavljivati, bez da je itko saznao tko je to bio.


"Studenti žele naravno ostati anonimni, tako da mogu doći i nama, u ured uprave, kako bi Studentski centar maksimalno zaštitio njihov identitet", poručuje svim studentima savjetnik Župan.


Osim Župana, jedan naš čitatelj, student Matija Čeh, javno je osudio sve one koji su se na ovakav pothvat odlučili i komentirao situaciju u komentarima portala MojFaks. Cijeli tekst pročitajte ispod:


Screenshot Facebook komentara s portala MojFaks


Slažete li se sa studentom ili smatrate da je za cijelu situaciju kriv sustav, odgovorite ispod u anonimnoj anketi koju smo pripremili za vas.

Paula Hađur
Foto: sczg.hr/ Facebook profil Mario Župan
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se